18
wo, sept
2 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
BURGUM - Nog maar 1 jaar oud, of eigenlijk jong, maar in Burgum is de elektrisch aangedreven BurgumMobyl al wereld beroemd.
Heel veel bewoners / passagiers worden op dinsdag t/m zaterdag tussen 09 en 18.00 uur op een prachtige milieu vriendelijke manier naar de bestemming van hun keuze gebracht en eventueel later weer thuis gebracht. Woensdagmiddag waren veel van de vrijwilligers naar restaurant De Pleats gekomen om deze verjaardag te vieren.


Het lijkt dat de BurgumMobyl al jaren rond rijd in Burgum maar woensdag 5 juli was het precies 1 jaar geleden dat de eerste passagiers werden vervoerd.
De chauffeurs, het zijn er ruim 35 en allemaal vrijwilligers, rijden volgens een opgesteld rooster tussen 09.00 en 18.00 uur op dinsdag t/m zaterdag. Elke dag 2 chauffeurs maar ….. omdat het op sommige momenten best al wel druk is rijdt de 2e auto ook eigenlijk elke middag.

De BurgumMobyl voorziet in een behoefte, veel ‘wat oudere’ inwoners van Burgum hebben vaak een probleem om bijvoorbeeld bij de huisarts, winkel of zoals laatst een wat oudere dame zei ‘gewoan efkes nei in freondinne om in bakje kofje’ vervolgens en met een brede lach ‘ik bin bliid mei jimme’ te komen.
Nu schrijf ik al 2 keer over ‘oudere’ Burgumers, niets is minder waar, iedereen is natuurlijk welkom in de BurgumMobyl. Zolang de rit binnen de dorpsgrenzen blijft mag iedereen voor 1 euro per persoon per rit mee. Een telefoontje naar 06 1805 1804 is voldoende om één of meerdere ritten te reserveren.

Eén jaar BurgumMobyl en ‘elke dag’ komen er meer passagiers. Hoeveel personen er ondertussen zijn vervoerd vroeg ik aan een bestuurslid, hij wist het even niet precies maar ‘half Burgum’ is ondertussen wel mee geweest. Van deze grote groep passagiers zijn er ook heel veel vaste klanten. Zelf ben ik ook chauffeur en elke donderdagmorgen als ik moet rijden tref ik veel vaste passagiers, ze hoeven bij wijze van spreken de bestemming niet meer te noemen. Uiteraard is het ook zo op andere dagen dat een aantal personen zelfs meerdere keren per week of dus zelfs dag gebruik maken van de BurgumMobyl.

Deze eerste verjaardag werd natuurlijk gevierd, het BM bestuur had alle vrijwilligers uitgenodigd om naar restaurant De Pleats te komen om daar deze eerste verjaardag te vieren. Uiteraard waren de beide auto’s er ook, heel even geen ritjes …
Feestjes gaan vaak samen met koffie, gebak en een drankje.
Nu wil het geval dat een lid van de Raad van toezicht van de BurgumMobyl, Geesje Duursma, die ook nog actief is bij Oranje Ferbynt én een geweldige gastvrouw van de Pleats is dit feest in overleg met het BM bestuur prima had geregeld.
Ik kijk al uit naar de 2e verjaardag en het feestje daarbij. Maar nu al gaven vrijwilligers ook al aan dat ze op de 5e verjaardag gingen wachtten, ze beloofden vrijwilliger te blijven …….

Jan Kamminga

Met dank aan Sjoerd Koster van Bureau Steenland voor het maken van de foto’s