19
zo, mei
7 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
HURDEGARYP - Een gezellige morgen in MFC It Maskelyn, het gebeurt daar natuurlijk veel vaker, maar deze donderdagmorgen was echt bijzonder. Breicafé De Steek vierde haar 10-jarig bestaan. Wethouder Rommert Dijk kwam persoonlijk langs om de dames te feliciteren en kreeg het jubileumboek aangeboden Ook Mevr. José Vroonland, ze is voorzitster van Vrouwen van Nu in de Provincie Fryslân, sprak de dames toe en mocht een vel jubileum postzegels in ontvangst nemen. Ook babybank Harlingen kreeg op deze mooie dag weer babykleertjes aangeboden.


Regelmatig word ik uitgenodigd om ‘ergens’ namens Kanaal30 langs te komen. Blijkbaar weten de gastheren of dames dat ik koffie en een eventueel stukje taart zeer kan waarderen en ja op basis daarvan sta ik niet stevig in mijn schoenen en zeg dan al snel: "Ja, ik kom wel even."Zo was het ook in het mailtje dat ik ontving van Mevr. Annie Buma. Ik ben vaker bij het breicafé geweest en eerlijk is eerlijk, het is goed toeven bij deze dames.Ik terug mailen en meedelen dat ik even langs zou komen. Maar ….. soms lukt dat achteraf toch even niet door onverwachte omstandigheden. Nu was het ook zo, het lukte echt niet.Goede raad was duur maar ‘het’ was ook snel opgelost. ‘Breidame’ Roelie Leistra-ter Beek maakt ook met grote regelmaat prachtige foto’s en op mijn vraag of ze voor mij wat wilde maken kreeg ik al snel ‘ja hoor’ te horen.De onderstaande foto’s zijn dan ook allemaal van haar hand. Roelie, nogmaals bedankt.

Er was dus donderdagmorgen 13 september feest in It Maskelyn, want waar 10 jaar geleden 11 dames de letterlijke eerste steek zetten, zijn het er nu rond de 50 dames die wekelijks aan het breien zijn in It Maskelyn. Ook thuis zijn ze waarschijnlijk (bijna) dagelijks bezig. De dames Annie Buma en Geertrui Schelhaas, de drijvende krachten achter het breicafé,  kregen van wethouder Rommert Dijk en mevr. José Vroonland eigenlijk alleen maar lovende woorden voor al die dames die altijd aan het breien zijn voor een goed doel. Begin mei dit jaar gingen er nog honderden gebreide kledingstukken naar de Andes waar ze bij de bevolking daar meer dan welkom waren.Ook de babybank in Harlingen kreeg nu weer prachtige babykleertjes die gebruikt worden om uit te delen aan die moeders (en vaders) die het goed kunnen gebruiken.

Ook breien de dames voor bijvoorbeeld Tryater en het Fries Museum.Mooi in deze 10 jaar was ook het feit, dat het breicafé in 2016 de Kultuer Priis van de gemeente Tytsjerksteradiel gewonnen heeft.

Een prachtige morgen waar de dames weer mee vooruit kunnen, wachten op het 15-jarige feestje, of zou 12,5 jaar ook gevierd worden?

Jan Kamminga, tekst
Roelie Leistra-Ter Beek, foto’s