11
wo, dec
1 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Nieuws
BUITENPOST - Bjarne van der Kooi en Mark Alma zijn de eerste jongeren in Achtkarspelen die het Jongereinkomplimint ontvingen voor hun bijzondere prestatie. ‘Deze twee helden verdienen een dikke pluim. Ook volgend jaar willen we weer een Jongereinkomplimint uitreiken’, zegt burgemeester Oebele Brouwer.


De gemeente Achtkarspelen riep de onderscheiding in het leven om jongeren in het zonnetje te zetten. Jongeren die een heldendaad hebben verricht, of een positieve bijdrage aan de gemeenschap leveren, komen hiervoor in aanmerking. De twee winnaars werden gisteren tijdens de Midsimmermoeting op het gemeentehuis in Buitenpost door burgemeester Oebele Brouwer in het zonnetje gezet en getrakteerd op een applaus, een oorkonde een waardebon.De gemeente Achtkarspelen riep de onderscheiding in het leven om jongeren in het zonnetje te zetten. Jongeren die een heldendaad hebben verricht, of een positieve bijdrage aan de gemeenschap leveren, komen hiervoor in aanmerking. De twee winnaars werden gisteren tijdens de Midsimmermoeting op het gemeentehuis in Buitenpost door burgemeester Oebele Brouwer in het zonnetje gezet en getrakteerd op een applaus, een oorkonde een waardebon.
 
De afgelopen weken konden inwoners van Achtkarspelen online jonge helden nomineren. Een jury, bestaande uit de burgemeester, twee raadsleden en een lid van de jongerenraad kozen twee jongeren als winnaars van deze eerste editie. Ze waren onder de indruk toen ze de twee verschillende verhalen lazen van de winnaars. Zo is Bjarne van der Kooi uit Augustinusga een echte bezige bij en actief in het dorp. Hij verricht vrijwilligerswerk voor muziekvereniging de Bazuin, organiseert activiteiten voor jongeren en als hij tijd over heeft bezoekt hij ouderen. Zijn tante nomineerde hem en roemt hij om zijn ‘positieve instelling en warme belangstelling’.
 
De andere winnaar, Mark Alma, heeft ook een bijzonder verhaal. Hij verrichte een heldendaad toen een vriend van hem tijdens een ongeluk ernstig gewond raakte. Terwijl hij de alarmcentrale aan de telefoon had legde hij zijn vriend in een stabiele zijligging, deed een ademhalingscontrole en bleef tegen hem praten om hem bij bewustzijn te houden. Bij toeval had hij net op school een EHBO-cursus gevolgd waardoor hij wist hoe hij moest handelen. Bijzonder is dat Mark genomineerd is door de ouders van het slachtoffer. Zij vinden hem een held en prijzen hem om zijn snelle handelen. ‘Wij geloven dat, mede door het ingrijpen van Mark, onze zoon nog leeft’.