14
di, juli
4 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM - Weer een opening bij VAKwerk Burgum, met deze keer kunstwerken van 10 kunstenaars die allemaal zeer diverse prachtige werken tentoonstellen. Opvallend deze keer is dat eigenlijk alles wat er hangt en staat bijzonder kleurrijk, realistisch en herkenbaar is gemaakt. Zeer prominent aanwezig het vliegtuig van kunstenaar Jan v/d Meulen. Zeker zo mooi maar heel anders zijn de pentekeningen van zeer gedetailleerde getekende onderwerpen. Tekeningen met alleen maar heel kleine stipjes en streepjes van Ger de Groot.


Eigenlijk geen tijd hebben maar toch iets willen, herkent u dat ? Ik had het zondagmiddag wel. Toen ik de uitnodiging kreeg om weer bij VAKwerk langs te komen voor deze opening wist ik dat het lastig ging worden qua tijd die ik die zondagmiddag had.Toch heb ik wat ‘klusjes’ verschoven om er te kunnen zijn.Het had meerdere redenen, het is altijd gezellig, het is mooi om weer nieuwe kunst te zien en ……. Eén van mijn favoriete kunstenaars exposeerde weer zijn prachtige werk.

Ik wil echt niemand te kort doen omdat -zeker bij deze expositie- weer erg mooi werk hangt en staat maar er hangt werk van kunstenaar Ger de Groot. Dat wat er hangt intrigeert mij zeer in het bijzonder. Hij heeft er deze keer 11 werken hangen die stuk voor stuk echt ontzettend mooi én super gedetailleerd zijn. Meneer Ger maakt ‘met engelen geduld’ pentekeningen met minuscule stipjes en streepjes. Met duizenden, zo niet ‘miljoenen’ stipjes en streepjes maakt Ger tekeningen van huizen, vuurtorens, boerderijen en nog veel meer. Vaak ook series van gelijkwaardige maar wel verschillende objecten. Van onder andere vuurtorens in heel Nederland heeft hij heel veel getekend.In een zeer mooi gesprek met Ger liet hij mij van alles weten en als ik u vertel dat hij meerdere dagen over één klein ‘streepje’ deed verbaasde mij dat eigenlijk niet. Op een vreemde manier beangstigde het mij misschien wel een beetje. Dat ‘streepje’ is stroom of antenne draad (??) tussen het wachters huisje en de vuurtoren op het Vuurboetsduin op Vlieland.Ook ander werken zijn met uiterste precisie gemaakt. Ger vertelde mij dat alle details en verhoudingen tot in de perfectie klopten. Voor dat hij begint aan een ‘klus’ maakt hij foto’s en meet hij het object om het later precies na te tekenen. Als ik al een kunstwerk zou moeten of mogen maken zou ik een schilderij van 2 of 3  vierkante meter willen maken met een flinke blok-kwast. ‘lange halen snel klaar’ dus, precies 100% anders dat het prachtig werk van Meneer GerOverigens nu al wetende dat mijn ‘kunstwerk’ echt niets zou worden. Geef mij een camera, een leuk onderwerp en ik schrijf er wel een verslagje bij. Misschien kan Meneer Ger dat dan weer niet …….  Is dat niet zoiets als ‘Schoenmaker hou je bij je leest’ 

De opening was zondagmiddag weer stipt om 15 uur, Hanneke Brugman presenteerde het ook deze keer weer en ‘goed als ze is’ deed ze dat kort en bondig. Ze noemde de kustenaars en vertelde heel kort over hun werk en waar het hing of stond. Hanneke is/zijn overigens samen met haar zussen Joke Ket en Tineke Brugman de organisatoren achter VAKwerk Burgum.Ze liet het ook weten, ‘ik hou het kort, des te meer tijd om al dat mooie werk te zien’Binnen 5 minuten was ze klaar en gingen de bezoekers weer de ruime ruimte in met dat mooie werk. Een aantal gingen ‘naar de bar’ waar hapje en drankje ook weer uitstekend geregeld was

Even vroeg kunstenaar Jan v/d Meulen de aandacht, en hij kreeg het. Jan maakt van ‘waardeloos maar waardevol’ vaak zelfs afval materiaal de meest mooie dingen. Nu stond er een compleet vliegtuig waar hij maanden aan gewerkt heeft. ‘Ik had 2 wieltjes en dacht wat kan ik er mee’  het werd een vliegtuig en wel een ‘boven dekker’ die nu eens niet als ‘een blauwe vogel’ is uitgevoerd maar prachtig bont beschilderd en beschreven is, de foto’s onder dit verslag tonen het wel.Er zit zelfs een motor in om de propeller te laten draaien.

Ik besef mij nu terdege dat ik van 2 kunstenaars iets meer vertel en beschrijf maar ook al dat andere werk van die andere kunstenaars zeker meer aandacht zou verdienen. Ik wil er dan ook heel graag een uitnodiging van maken om langs te komen in Burgum aan de Tsjibbe Geartsstrjitte (tegenover Leffel sport / Hema) om daar onder het genot van een kop koffie of thee er even te kijken. Maar ….. even kijken duurt denk ik wat langer want echt er hangt en staat deze keer wel erg mooi werk. Alles prachtig kleurrijk maar ook ‘levensecht’ bekijk de foto’s maar even goed. Het is natuurlijk niet volledig weergegeven maar geeft wel een indruk.

VAKwerk Burgum is regelmatig geopend om de werken te bekijkenOp woensdagmiddag van  13 tot 17 uur en op vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur bent u meer dan welkom. Ook op de eerste zondag van de maand is VAKwerk ook geopend. Er zijn tijdens de openingsuren altijd kunstenaars aanwezig om voor u alle mogelijke vragen te beantwoorden. Over hun eigen werk maar vaak ook wel over het werk van andere kunstenaars. Ook zijn er werken te koop, informatie in expositie ruimte. VAKwerk Burgum vind u aan de Tsjibbe Geartsstrjitte 3 in Burgum, tegenover de Hema.

Jan Kamminga

Advertentie