10
ma, aug
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws

SUWALD.  Een heel gezellige dag zaterdag in Suwâld tijdens de Open Monumentendag.

Bij de kiosk van Zonnepont Schalkediep was het deze dag ook erg gezellig en druk. Onder heerlijke nazomerse omstandigheden werden ruim 200 personen overgevaren maar ook was in de middag uren Shantykoor De Pypkesjongers aanwezig. Ze zongen op het steeds volle terras van het veerhuis voor veel publiek. Of het echt de gezelligste dag was …… ? Elke dag is het daar gezellig maar deze dag in het bijzonder.

Open Monumentendag in Suwâld, in een eerder verslagje schreef ik daar al over. Op verzoek van voorzitter Jan v/d Wal werd ik ook uitgenodigd om even bij de pont te langs te komen omdat daar ook iets bijzonders stond te gebeuren. Omdat ik namens Kanaal 30 toch al in het dorp was ben ik (uiteraard) gegaan. Eigenlijk een beetje vanzelfsprekend dat ik ook daar naar toe ging omdat ik ook regelmatig schipper op de pont mag zijn, één van de vele schippers die op toerbeurt gedurende het vaarseizoen de veerdienst onderhouden. 
Ik wist wat er ging gebeuren, Jan vertelde het mij en ook dat was een goede reden.Het Suwâldster Shantykoor De Pypkesjonger onder leiding van dirigent Luuk de Vries trad er 4 keer gedurende een half uur op. Een ‘heerlijk’ shantykoor waarvoor ik al eerder een ‘werkte’. Gezien mijn zang kwaliteiten niet zingend natuurlijk maar ik had de grote eer om de foto’s te mogen maken voor het tekstboekje welke bij de eerste CD van het koor werd uitgegeven.
Aan het begin van de middag begon het shantykoor het eerste ‘blokje’ liederen te zingen, echt mooie shanty’s en zeemans liederen onder overigens uitstekende muzikale begeleiding . Mooi om te zien dat het terras van het veerhuis eigenlijk de hele middag behoorlijk vol zat met ‘passanten’ en heel veel mensen die de route door het dorp in het kader van Open Monumentendag hadden bezocht. De beide dames die zowel in de ochtend als in de middag in het veerhuis de koffie en de drankjes verzorgden hadden het er maar druk mee.Ook fietsers en wandelaars die de oversteek met de pont wilden maken bleven even wachten en genoten van de muziek en de gezelligheid op het terras.
De schipper van dienst had het zaterdagmiddag ook best nog wel druk en opvallend was dat als het shantykoor ging zingen er steeds maar een paar passagiers op de pont gingen, zong het koor even niet dan waren er veel meer mensen die over gezet wilden worden. Ze wachten even om naar het shantykoor te luisterenOverigens werd deze zaterdagmorgen ook de 15.000e passagier van dit vaarseizoen overgezet.
Een prachtige dag in het dorp maar zeker ook op het terras en rond het veerhuis van Zonnepont Schalkediep. Overal gezellige drukte tijdens deze dag die zowel in het dorp als bij de pont om een herhaling vraagt. Of die herhaling er komt ? Zal toch wel …… 

Jan Kamminga

Advertentie