16
do, juli
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
HURDEGARYP - Een klein maar wel dubbel feestje donderdagmiddag in Bennema State. De geheel gerenoveerde Vlaskamp tuin achter Bennema State werd heropend en het prachtige nieuwe dierenverblijf werd geopend. De nu in herfsttinten gehulde tuin is helemaal up-to-date en weer ‘a la’ Vlaskamp gemaakt. Het nieuwe dierenverblijf is rolstoel vriendelijk en met 2 kippenrennen, een konijnenhok en een cavia verblijf. Natuurlijk voor de bewoners maar ook zeker voor al die anderen die door de prachtige tuin willen wandelen. Het dierenverblijf is tussen 10 en 15 uur toegankelijk. 
Velen in Hurdegaryp, maar ook daar buiten, weten blijkbaar dat ik op Kanaal 30 regelmatig ‘stukjes’ schrijf. In Bennema State dus ook. Of ik even wilde komen ‘voor wat foto’s’ en misschien een stukje op kanaal 30. Als je dan via de mail maar ook persoonlijke uitnodigingen krijgt ‘moet’ je wel natuurlijk. Leuke onderwerpen als deze zijn bij mij zeker favoriet en omdat ik al wat gehoord had over de tuin én het nieuwe dieren verblijf maakte het mij ook eigenlijk best wel nieuwsgierig. Dan ga je dus even !!

De ontvangst was als altijd prima, de voorzitter van de stichting Vrienden van Bennema State, Lieuwe Feenstra maar ook Martijn de Vries, hij is teamleider services verwelkomden mij maar natuurlijk al die andere gasten.
We verzamelden in het restaurant en gingen nog voor de toespraken (en de koffie) door de tuin richting het nieuwe dierenverblijf.
Natuurlijk is de tuin nu in ‘herfst-stand’ maar je zag wel veranderingen die de tuin het ontwerp eer aan deden. Heel veel snoeiwerk was er geweest er waren (en komen) nieuwe planten en bomen.
Via het ‘prieeltje’ waar foto’s van de oude tuin situatie hingen. (en al een leuke kerstsfeer was)
Aangekomen bij het nieuwe dierenverblijf bij mij maar ook al die andere gasten toch iets van ver- en bewondering. Een prachtig verblijf waar je ook naar binnen kon. In het ruime verblijf 2 ruimtes waar kippen verblijven, een konijnenhok maar ook een cavia verblijf.
Alles zo gemaakt dat bewoners in rolstoel of scootmobiel prima in de verblijven kunnen kijken. Zelfs een raampje in het cavia verblijf om zeker voor kleine kinderen nog dichterbij te kunnen kijken. Via een 2e deur gingen we weer naar buiten waar de buiten verblijven van de kippen waren.

Dan weer door de tuin en langs de woningen van de afdeling kleinschalig naar het restaurant en ….. de koffie. De koffie, maar ook de oranjekoek werd geserveerd door de eerder genoemde teamleider en voorzitter. Nu waren ook enkele toespraken en als eerste mocht mevrouw Joke het woord tot de aanwezigen richten.
Haar toespraak was een stortvloed van verwondering, verbazing maar ook blijdschap en trots.
Ze begon met ‘De Gerrit Vlaskamptuin bij Bennema State, een bijzondere beleving’
Eigenlijk was ze nu klaar, die eerste zin was dé samenvatting van haar toespraak waar ze vrijwilligers, bedrijven maar ook vele anderen bedankte voor hun inzet om de tuin te realiseren zoals hij nu is.

Vervolgens mocht de voorzitter van de stichting ‘Vrienden van Bennema State’ het woord voeren. Ook nu complimenten richting velen. Nu meer richting de bedrijven en vrijwilligers die het dierenverblijf gerealiseerd hadden.
Nee, geen namen van personen omdat het ook nu echt heel veel waren. Wel één regeltje uit zijn toespraak en ja dan wel even een naam, . Het ging over het beton welke via het weiland ‘van de buurman’ op een donderdagmiddag werd gestort ‘Sietse is tot 4 uur in de nacht bezig geweest met de afwerking van de vloeren en de paden’ Die vloer was van het dieren verblijf en de paden rondom het verblijf.
Dit zinnetje tekende natuurlijk de gedrevenheid en de geweldige inzet van deze vrijwilliger maar zonder het te benoemen ook al die andere vrijwilligers die mee werkten.
Je merkte in alle woorden dat de voorzitter blij was. Hij prees meer personen en bedrijven die hoe dan ook meegewerkt hadden. En echt dat waren veel!

Ook Martijn de Vries sprak kort en kon, net als de eerdere sprekers, niet meer dan zeer tevreden zijn over de resultaten. Hij had het ook over de goede contacten met bedrijven, ‘de vrienden van’ en al die andere medewerkers / vrijwilligers die geholpen hadden.
Zeker de mensen van ‘meneer’ Foeke, de heren van ‘Niemand aan de zijlijn’ konden net als van de eerdere spreker zijn welgemeende complimenten ontvangen. Deze mannen stonden altijd klaar om zowel in de tuin als bij het dierenverblijf daar te helpen waar het nodig was.
Martijn zelf had, namens Bennema State, ook wel het nodige geregeld en kreeg van de eerdere sprekers ook de nodige complimenten voor juist dat werk.

Ook Dhr. Snoek van het gelijknamige groen-bedrijf sprak kort. Hij waardeerde de samenwerking binnen dit tuin project ook en was eerlijk ‘ook wij hebben hiervan geleerd’ het ging dan om historische tuinen waarvan deze Vlaskamp tuin natuurlijk een prachtig voorbeeld was. Hij had een presentje meegenomen in de vorm van een waarde cheque die voor de tuin was. Een specifieke boom of plant(planten) konden er voor gekocht worden.

Klaar? nou niet echt. Spontaan stond bewoner Dhr Elzinga op en vroeg en kreeg kort het woord. Mede namens de bewoners sprak ook hij zijn waardering uit voor het prachtige dierenverblijf en de nu weer zeer veilige en goed toegankelijke tuin.
Hij had ook een ‘klacht’ nou eigenlijk meer een wens. De prachtige paden door de tuin waren ‘hier en daar’ niet mooi vlak. Door wortels van bomen waren er best wel veel oneffenheden in de paden en hij sprak de wens uit om die ‘glad te strijken’
Dhr Elzinga gaat bijna elke dag ‘as it waar it talit’ met andere bewoners op zijn/hun scootmobiel er op uit en dan vaak ‘efkes op Quatrebras sjen’ en steevast eindigt die rit dan door een rondje Vlaskamp tuin. En inderdaad op plekken ‘moet’ er even gestreken worden. Martijn de Vries beloofde later ‘beterschap’ zodat ook rolstoelers en scootmobiels weer netjes en veilig konden rijden door de tuin.

Zoals ik eerder schreef ik kreeg een uitnodiging om te komen en net als al die andere uitgenodigde aanwezigen kon ook ik alleen maar bevestigen van wat ik zag en wat de sprekers zeiden. Het is echt mooi geworden en de titel van dit verslag klopt zeker, de tuin is echt van oud naar nieuw gegaan en het nieuwe dierenverblijf heeft echt het elan van een zeer functioneel verblijf
Zeker komend voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien, de moeite waard om daar juist te gaan wandelen. De bewoners doen het zeker en regelmatig maar ook u bent van harte welkom. Een eindje fietsen kan dan mooi een pauze vinden op 1 van de bankjes, het prieel of in of rondom het dierenverblijf.
Tussen 10 uur in de ochtend en 3 uur s’middags is het binnen verblijf open voor een bezoek aan de dieren. Die tijden zullen in de zomermaanden iets ruimer zijn.

Jan Kamminga                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Advertentie