10
ma, aug
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
BURGUM. Voor de ‘zoveelste’ keer was er een opening van een nieuwe expositie bij VAKwerk Burgum. Ook nu weer zeer divers en kleurrijk. Omdat dit pand na september niet meer beschikbaar is ook de laatste in juist dit pand. Joke, Hanneke en Tineke, de Duzzz dames zoeken in Burgum een nieuw pand. De opening werd verricht door de in Hurdegaryp wonende Jos Risseeuw, hij is honorair consul van Mauritanië. Een prachtige openingstoespraak met waardering voor de 3 organiserende zussen en al die andere kunstenaars. Op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag tussen 13 en 17 uur geopend.

Eerst 2 jaar aan de Markt en nu 4 jaar aan de TsjibbeGearts strjitte, VAKwerk Burgum is meer dan een begrip. Vele 10-tallen kunstenaars exposeerden er hun werk, heel divers werk. eigenlijk in wel alle kunstige disciplines.
Bij elkaar volgens mij zo ongeveer 35 exposities die soms een thema hadden maar vaak ook niet. Wel allemaal elke keer heel mooi.

In die 6 jaar dat VAKwerk de exposities had en ik regelmatig bij de openingen aanwezig was zijn mij een paar exposanten voorgoed ‘yn it ûnhald’ gegrift. Met heel veel respect naar al die anderen toch een paar even noemen. Natuurlijk de 3 organiserende zussen. Tineke, Hanneke en natuurlijk Joke van wie ik 3 kleine werken in onze woonkamer heb hangen. De 3 dames, de Duzzz zussen hadden elke keer werken staan of hangen. Ze beeldhouwen, schilderen en exposeerden elke keer prachtig werk.
Vriend Ger de Groot exposeerde ook meerdere keren, hij maakt pen tekeningen met ‘miljoenen’ hele kleine stipjes en minuscule streepjes. Erg bijzonder maar ook mooi en zeer ‘tot in detail’ gedetailleerd. Ik heb de grote eer gehad om hem thuis te mogen bezoeken en (bijzonder uniek) werk mogen zien welke ‘onder construktion’ was. Meneer Ger weet dat ik zijn werk erg mooi vindt, maar veel meer mensen vinden dat.

Het verhaal van ‘de stroomdraad’ blijft voor mij erg bijzonder. Meerdere dagen werken aan de stroomdraad tussen het vuurtoren huis en de vuurtoren op Vlieland. ‘Gewoon’ chargerend gezegd ‘een streepje’ maar voor hem veel meer dan dat omdat het ook nu uit duizenden stipjes gemaakt was.
Ook Anne van Dalen exposeerde meerdere keren en ook deze laatste expositie weer erg bijzonder. ‘Bericht uit Burgum’ een fictief, zelfs corona proof postkantoor is er gemaakt. De mogelijkheid om een kunstkaartje te versturen is er in een prachtig PTT decor.
Ook haar ‘verkeerd om’ werk herinner ik mij ook nog goed. Alles hing ‘op de kop’ aan het plafond en je moest 2 of zelfs 3 keer kijken wat je nu precies zag. Vreemd maar door dat vreemde juist weer erg mooi. Het tafereel was eigenlijk een vakantie bos waar zelfs haar fiets en tent in waren opgesteld.
Tot slot de man die afval en restmateriaal tot kunst verheft. Intimi weten nu al dat ik het over Jan v/d Meulen heb. Erg bijzonder werk, elke keer weer, kleurrijk met veel felle kleuren en onderwerpen. Bij deze kunstenaar herinner ik mij nog goed 3 grote schilderijen tijdens de expositie met het thema ‘naakt’. Ze hingen toen achterin de ruimte en eerlijk is eerlijk, ik zag er echt niets in. Zelfs het naakt niet. In gesprek met Jan vertelde hij over deze werken en hij noemde het ‘de naakte waarheid’ je mocht ongeveer zelf bepalen wat je zag.
Een tijd terug, ruim 1 jaar, mochten kunstenaars tijdens een opening een oude Engelse brancard beschilderen. Volgens mij waren er toen 12 of 13 kunstenaars die daar toen bezig waren. Jan v/d Meulen ook. Achteraf was het duidelijk maar toen hij bezig was zag je veel verf in prachtige kleuren maar wat het was of werd ? ik zag het echt niet. Tot het moment dat Jan zei ‘Do stiest oan de ferkeerde kant, gjin dêr mar efkes stean’ hij wees mij de andere lange kant van de brancard, ik keek van boven naar onderen. Toen Jan ‘het bruggetje’ schilderde werd het duidelijk, een enorme bloemenzee met een bruggetje.

Deze opening op zondag 5 juli was dus speciaal omdat het voorlopig de laatste is, de dames zoeken nog een nieuw pand in Burgum. De opening werd gedaan door Dhr Jos Risseeuw, hij is honorair consul van Albanië en woont in Hurdegaryp. Zijn prachtige openingstoespraak met waardering voor de 3 organiserende dames en al die kunstenaars stak hij niet onder stoelen of banken. Hij was eerder aanwezig geweest bij openingen en had ook meerdere werken gekocht.
Mooi, maar vreemd en eigenlijk ook wel weer leuk was ‘de interruptie’ tijdens de toespraak van Dhr. Risseeuw. De echtgenoten van de 3 zussen brachten ‘spontaan’ bossen bloemen naar de dames …… als dank voor al die exposities.
Eigenlijk verdienden deze mannen ook een bloemetje voor het werk welke ook deze 3 heren verrichten tijdens het opruimen en inrichten van de exposities.
Dhr Risseeuw maakte de toespraak niet te lang en na het benoemen van de 13 exposerende dames nodigde hij iedereen uit om al dat moois te gaan bekijken.
Mooi was tussendoor even het benoemen van een mans persoon, officieel alleen 13 exposerende dames maar ook Jan v/d Meulen had er (weer) prachtig werk staan.

Tijdens het bekijken van al dat mooie werk was er naast ‘hapje en drankje’ ook muziek. Niet zomaar wat overigens. De heren van Gerard en Compagnie waren, zelf met gast muzikant, aanwezig. De heren zingen en spelen akoestische folkmuzic uit de Verenigde staten. Veel bezoekers lieten vaak de kunst even voor wat het was en luisterden naar deze uitstekend gespeelde en gezongen muziek. Werd er nu zelfs later nog gedanst ?

Deze expositie is echt de moeite waard om te komen bekijken. Op woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 13 en 17 uur is er de mogelijkheid voor. Het kan t/m woensdag 30 september. Er zijn altijd kunstenaars aanwezig om te vertellen over hun eigen werk maar ook dat van anderen.
Het mooie ? ze weten ook hoe de kassa werkt mocht u iets willen kopen. Veel van de werken zijn namelijk te koop voor best redelijke prijzen. U vind VAKwerk aan de Tsjibbe Geartsstrjitte 3 in Burgum, schuin tegenover de Hema. Een parkeerplekje voor de auto op nog geen 30 meter en de fiets …. Die kan vlak voor de ingang geparkeerd worden.

Waar ik naar toe moet voor een volgende opening ? de dames wisten het nog niet. Over het wanneer natuurlijk ook nog niet. Voor de vele kunstenaars, de 3 dames en voor mijn persoontje mag die opening er toch snel komen. Deze ‘traditie’ moet voortgezet worden. Heb u een pand of een idee ? laat het de dames weten ……

Jan Kamminga

Advertentie