30
wo, sept
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Nieuws
Gerhild van Rooij vertelt over kunst in Tytsjerksteradiel. Deze keer: het Klompenmuseum in Noardburgum
Het vernieuwde klompenmuseum aan de Dokter Ypeylaan 8 is verrassend. Er is live te zien hoe de zesde generatie klompenmakers Scherjon wekelijks honderden paren CE gekeurde klompen maakt. Dat is nu uniek. Handwerk en de klompmodellen uit verschillende streken verdwenen met de vroegere klompenmakers. De Scherjons besloten daarom streekklompen te verzamelen. Deze cultureel erfgoedcollectie werd de basis van hun educatief klompenmuseum van formaat.
Ontstaan, gebruik en fabricage van trippen en klompen, Nederlands oudste schoeisel, wordt belicht via panelen met verwijzingen naar schilderijen van Bosch en andere kunst. Naast Nederlandse klompen zijn de meest uiteenlopende buitenlandse klompen te zien met bijbehorende verhalen en mode-items zoals Victor & Rolf klompen en klompenkunst.
Het museumprotocol om corona verspreiding te voorkomen stelt reserveren verplicht (0511-472336, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Er is altijd ruimte. Wie even moet wachten kan gratis klompmidgetgolf spelen, op het terras iets drinken, de tuin in, of in de winkel Scherjonklompen bekijken. Foto's Gerhild van Rooij
Advertentie