21
do, mrt
6 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
EASTERMAR - Er was geen scorebord beschikbaar, maar anders hadden de meeste toeschouwers, vriend of vijand, daar waarschijnlijk met stomme verbazing naar staan kijken. Immers, de 3-0 zege van de thuisclub, Suawoude dus, op het veel hoger geklasseerde Eastermar, hadden weinigen voorspeld. Het lag eerlijk gezegd ook niet in de lijn der verwachting dat Suawoude dit inhaalduel, vrij ruim ook nog, zou gaan winnen. Een overwinning op basis van dodelijke efficiëntie.


Eastermar is beter, maar Suawoude wint
Dat de betere ploeg niet altijd wint, werd dinsdagavond maar weer eens bewezen in Suwâld. Daar werd op sportpark Suderein de inhaalwedstrijd tussen vvSuawoude en vvEastermar gespeeld. Volgens de insiders, en dat zijn er nog al wat, moest Eastermar dit duel met twee vingers in de neus kunnen winnen, al waren er toch een paar kleine bedenkingen. Immers, Suawoude is al lang niet meer de ploeg die het symbolische hek sluit, niet meer het geheide 'Schlusslicht'. De rode lantaarn, om nog maar eens een cliché uit de kast te halen, hebben de Suwâldsters met een vriendelijke hoofdknik overgedaan aan andere ploegen. Het is nog net niet het linkerrijtje, maar Suawoude wordt nu voor vol aangezien. En dat geeft de ploeg van coach Van Dijk een enorme boost, het zorgt voor een extra adrenalinestoot. Toch leek Eastermar nog een maatje te groot voor Suawoude, de ploeg van coach Eric Boersma staat stevig in de subtop van deze vijfde klasse. Het wedstrijdverloop was naadloos passend in wat nu eenmaal vijfde klasse voetbal is. Soms onvoorspelbaar en onvoorstelbaar. En zo'n duel was het ook, dinsdagavond onder werkelijk schitterende omstandigheden.  Onvoorspelbaar, omdat de thuisclub rigoureus afrekende met de voorspellingen van de insiders, de kenners, en zij die dat graag willen zijn of worden. Eastermar was de betere ploeg, maar Suawoude won, met 3-0 nog wel. 

eerste helft
Het is schitterend voorjaarsweer op deze vroege dinsdagavond, vroeg, want anders redden ze het niet voor donker, het hoofdveld van Suawoude heeft geen adequate verlichting. En dus probeert de scheidsrechter van dienst de beide ploegen om kwart voor zeven op het veld te verzamelen. De zon schijnt nu nog volop, maar je hoeft geen weer- of sterrenkundige te zijn om uit te rekenen dat 'it greate ljocht rap útgiet yn de twadde helte'. Maar voorlopig is daar nog geen sprake van. Het zijn de gasten uit Eastermar die proberen het initiatief naar zich toe te trekken en merendeels slagen ze daar ook in. Hhet betekent dat Suawoude het moet hebben van snelle uitvallen en lange ballen naar voren. Geen echt ingewikkelde tactiek dus, maar wel een bijzonder gevaarlijke en efficiënte. 'En dat soe bliken dwaan'. Want we zijn nog geen kwartier bezig als Pierius Polet uit een afgeslagen corner de bal langs de Eastermar-goalie jaagt: 1-0. Dolle vreugde bij de doelpuntenmaker en zijn ploeggenoten, want niet alleen is dit een opsteker voor de thuisclub, maar het is ook de eerste goal van Pierius Polet in de hoofdmacht. Eastermar beschouwt deze toch wel lichtelijk onverwachte tegentreffer als een wake up call en dat betekent dat de ploeg van coach Eric Boersma er nog een schepje opdoet. Suawoude moet nog verder terug, maar achterin staat het prima bij de Suwâldsters, die dan ook maar weinig ruimte weggeven. En daarbij worden ze ongewild, dat zeker, ondersteund door het feit dat Eastermar slordig is. Slordig in de passing en ook nog eens slordig in het benutten van de kansen die er wel degelijk zijn. Eric Boersma ergert zich en allengs slaat die ergernis om in boosheid en frustratie. Met andere woorden: de Eastermar-coach 'is not amused' en dat is zwak uitgedrukt. Zijn ploeg maakt het zichzelf moeilijk en heeft de grootste moeite met de stugge en pittig ingrijpende Suawoude-verdediging. Het wordt er voor de gasten allemaal niet beter op als het op het halve uur ook nog 2-0 wordt. En geloof het of niet, het is opnieuw Pierius Polet die tekent voor de goal die het gevolg is van een scrimmage na opnieuw een corner. De meegereisde Eastermar-supporters kijken vol ongeloof toe: wel de betere ploeg zijn qua voetbal, maar toch met 2-0 achterstaan, hoe is het mogelijk. Bij Suawoude hebben ze geen boodschap aan dergelijke bespiegelingen, de thuisclub staat met 2-0 voor en het gaat bij dit spelletje toch om wie de meeste goals maakt? Niet dan, nou dan! In dit eerste bedrijf wordt niet meer gescoord en dus is het wachten op de tweede acte van dit spektakel.

tweede helft
Ik blijf lekker zitten, het is hier best uit te houden en achter mij hoor ik een bekende stem mijn naam roepen. Ik ken die stem, maar wie is de man ook weer die daarbij past? Ik moet mij in een onmogelijk bocht wringen om te zien wie het is en als dat lukt blijkt het Henk Plantinga te zijn. Ik ken hem van met name volleybal en dus hebben we daar nog even over. Als Sietse mij koffie brengt, zegt Henk met enig ontzag: "Giet dat hjir sá?" "Ja, sá giet dat hjir en ik bin der bliid mei en boppedat kin ik Sietse al hiel wat jierren." Het is duidelijk dat Eastermar het er niet bij zal laten zitten, de gasten zullen echt aan de bak moeten om nog wat van deze wedstrijd te maken. De kans daarop lijken ze te krijgen als het 2-1 wordt, maar Suawoude protesteert furieus, omdat het hands zou zijn. Ik heb het niet gezien, maar de scheids gaat verhaal halen bij de grensrechter van Suawoude. En blijkbaar heeft die een overtuigend verhaal, of eerlijke blauwe ogen, want het doelpunt wordt afgekeurd. Het blijft 2-0 dus. Eigenlijk is Eastermar nog altijd de betere ploeg, maar meer en meer beginnen de Eastermarders tegen zichzelf te voetballen en dat zijn moeilijke wedstrijden weet iedere voetballer. Hun aanvalsacties worden steeds desperater en de frustratie legt steeds nadrukkelijker een claim op het spel van de gasten. Suawoude moet zich nog steeds beperken tot tegenhouden en verdedigen, maar dat doet de ploeg met verve, niemand verzaakt en daar heeft Eastermar het lastig, héél  lastig mee. Naarmate de tijd verstrijkt wordt steeds duideljker dat Suawoude dit duel gaat winnen, Eastermar vecht tegen de bierkaai, de ploeg mist de finesse en het raffinement om Suawoude in de problemen te brengen. We zitten inmiddels in de blessuretijd als de kers op de appelmoes wordt gedrukt door de 3-0, een listig lobje van Victor van de Wetering. Slechts belangrijk voor de statistieken, maar het geeft de zege van de thuisclub nog een extra dimensie, extra cachet. "Wa hie dit no tocht", aldus een Suawoude-adept na afloopt. Inderdaad, wie had dit gedacht. Maar: de cijfers liegen niet en het staat er echt: 3-0. Ik rij naar huis in de snel invallende schemering en bedenk me dat vijfde klas voetbal heel verrassend en daardoor heel aantrekkelijk kan zijn.

Binne Kramer