19
di, mrt
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
HURDEGARYP - Na afloop was er eigenlijk maar één gespreksonderwerp, was de bal wel of niet over de lijn geweest. We hebben het over de voetbalwedstrijd sc Veenwouden 1 tegen vv Hardegarijp 1 en dan specifiek over de 7e minuut. In die 7e minuut werd een bal door een verdediger van vv Hardegarijp uit het doel ‘weg geroeid’ en voor de scheidsrechter was het niet te zien of die bal nu wel of niet over de lijn ging. Achteraf bleek het wel zo geweest te zijn. De wedstrijd zelf bleef 0-0 en was ‘per saldo’ niet echt een mooie wedstrijd. De spanning, zeker bij Veenwouden, was te hoog.


Op de fiets vanuit Hurdegaryp richting sportpark De Kemphaan in Veenwouden op een prachtig zaterdagmiddag om daar de voor sc Veenwouden zeker belangrijke wedstrijd tegen vv Hardegarijp te bekijken en te verslaan. Eerst natuurlijk even naar de bestuurskamer waar net als altijd een zeer hartelijke ontvangst was en ….. prima koffie.Het gesprek ging eigenlijk alleen maar over de stand op de ranglijst en dan die van Veenwouden. Zoals het voor de wedstrijd ervoor stond was de na competitie in de 2e klasse I het hoogst haalbare en 3 punten op deze zaterdag zou dat veilig te stellen zijn.

Veenwouden heeft in meerdere wedstrijden op ‘sneue’ manieren teveel punten laten liggen en staan derhalve bijna onderaan. Vv Hardegarijp is veilig en heeft een plek in de middenmoot al had ook die wel wat hoger kunnen en moeten zijn.

Ruim op tijd richting het veld en toen ik het veld op liep gingen de spelers er net af om in de kleedkamer de laatste voorbereidingen te treffen. De Hardegarijp spelers klaagden wat over het veld, een hard veld met eigenlijk iets te lang gras en behoorlijk hobbelig. Maar wetende dar Hardegarijp op kunstgras speelt is elk echt grasveld natuurlijk ‘minder’ Eerlijk is eerlijk het veld lag er niet echt goed bij maar daar hebben beide teams last of juist plezier van.
De eerste helftKort voor de eerste helft was er eerst een indrukwekkende minuut stilte i.v.m. het overlijden van een zeer gewaardeerde vrijwilliger van sc Veenwouden. Het blijft een mooi gegeven, een minuut stilte als waardering en ter nagedachtenis aan in dit geval een vrijwilliger van sc Veenwouden. Mooi is natuurlijk niet het goede woord maar respectvol was het zeker.

Als scheidsrechter Werkhoven de wedstrijd laat beginnen is het Veenwouden die gelijk druk naar voren zet. Ze willen graag winnen om de nacompetitie veilig te stellen om via dit ‘toetje’ in de tweede klasse te kunnen blijven. In de begin fase gaat niet helemaal goed, bij beide teams veel onnodig balverlies en foute passes.In de 7e minuut wel iets, nou iets ? Na een strakke pass richting het doel van Hardegarijp is het verdediger Tjeerd Rypma die de bal weg wil spelen, hij raakt de bal verkeerd en speelt de bal richting doelman Oosterhuis die op dat moment hulp krijgt van een verdediger die de bal weer naar voren knalt.Alles wat Veenwouden lief heeft schreeuwde om een doelpunt. Achteraf hadden ze gelijk maar de scheidsrechter stond recht voor het doel op zo’n 30 meter er voor. Hij kon het onmogelijk zien of de bal nu wel of niet de lijn gepasseerd had en liet derhalve doorspelen.   Na de wedstrijd zeiden meerdere spelers van Hardegarijp dat de bal wel degelijk de lijn gepasseerd was geweest. Ook de fotograaf die namens Sc Veenwouden achter dat doel zat bevestigde het.   Maar dat was ‘pas’ na de wedstrijd …….  De eerste helft ging natuurlijk verder en zowel Veenwouden als Hardegarijp kregen kleine en grotere kansen. De beide doelmannen, Oosterhuis namens vvH en Van der Mark namen scV deden hun werk meer dan uitstekend. De mooiste kans was waarschijnlijk die van vv Hardegarijp na 30 minuten spelen toen Vladik Dracupolo een vrije trap van ruim 20 meter keihard op de lat schoot.Vlak voor rust kreeg Veenwouden nog een prima kans, door foutjes in de Hardegarijp verdediging kreeg Liekele Paulusma een 1 op 1 situatie met vvh doelman Oosterhuis, het was de laatste die de bal via zijn voet tot hoekschop kon verwerken.

De tweede helftBeide trainers hebben waarschijnlijk in de rust gesproken over de gemiste kansen en kansjes die er in de tweede helft eigenlijk wel in moesten. Hardegarijp vatte het beter op, ze kwamen sterker uit de kleedkamer in ieder geval.Het was doelman Van der Mark die Veenwouden meerdere keren uitsteken redde van een achterstand. Ook Veenwouden kreeg meerdere reële kansen maar het mocht blijkbaar niet lukken. Ook Hardegarijp was slordig met de kansen, vanuit een hoekschop werd de bal met een soort halve omhaal hoor over de ballenvanger richting het spoor geschoten.De laatste minuut, we zaten ondertussen ruim in de blessure tijd, was nog spectaculair Hessel Breeuwsma schoot met nog 1 minuut van dicht bij hoog over en na de doeltrap probeerde Veenwouden het nog een keer, zelfs 2 keer. Wigle Westerlaan schoot tegen doelman Oosterhuis en in de rebound was het Nivard Vrieland (?) die het ook nog een keer probeerde. Het mocht blijkbaar niet, beide doelen bleven schoon en derhalve bleef het 0-0.

Voor Veenwouden toch een ‘mooi’ puntje, ze hebben nu met nog 2 wedstrijden te gaan 6 punten voorsprong op de nummer laatst. Je wilt het natuurlijk niet maar die nacompetitie is eigenlijk wel zeker.Na afloop was er maar 1 onderwerp, nou 2 eigenlijk, de nakompetitie voor Veenwouden en het niet toegekende doelpunt. Wel was de uitslag terecht, geen van beide ploegen verdienden  om te verliezen om over de winst maar niet te spreken.

Jan Kamminga