19
zo, mei
7 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
NOARDBURGUM - Een week geleden wonnen de meisjes O13 van Hardegarijp thuis met 8-3 van Noordbergum. En dus, zo was de voor de hand liggende, maar in dit geval voorbarige, conclusie, dat de Noardburgumer meiden thuis weinig kans zouden hebben. Dat pakte even anders uit, héél anders zelfs. Daar leek het aanvankelijk niet op toen de gasten al na dik tien minuten op een vrij simpel verkregen 0-2 voorsprong stonden. Noordbergum rechtte de rug en won dit duel alsnog met 4-2.


Hè, hè, eindelijk!
Zaterdagmorgen kon ik eindelijk weer eens aanschuiven voor een echte voetbalwedstrijd. En, anders dan u misschien zou vermoeden, maakt het mij niets uit of ik nu zit te kijken naar een wedstrijd van het eerste van Bergum, BCV of welke andere vereniging in ons verspreidingsgebied dan ook, dan wel naar een jeugdteam, meisjes of jongens. En toen bleek dat het ook nog eens echt lekker voetbalweer was en ik twee ploegen aan het werk zag die er echt voor gingen en die er een hele leuke en in feite spannende wedstrijd van maakten, kon mijn dag niet meer stuk. Die twee ploegen waren twee meisjes O-13 teams van respectievelijk thuisclub Noordbergum en de gasten uit Hurdegaryp. Dat het een wedstrijd zou worden die toch wel een verrassend verloop had, was uiteraard niet van te voren in te schatten. Ik kon niet vermoeden dat Noordbergum zich na een vroege 0-2 helemaal herpakte en uiteindelijk met 4-2 won. 

de sinne!
Anders dan voorspeld, is het op deze vroege zaterdagmorgen tamelijk zonnig, een beetje fris misschien, maar uiteindelijk uitstekend voetbalweer. Ik heb besloten, nadat ik het programma van voor tot achter heb bestudeerd, dat ik naar Noardburgum ga, waar de meisjesploegen O-13 van Noordbergum en Hardegarijp elkaar zullen treffen. Het eerste dat ik daar aantref als ik het complex oploop, is iemand die mij uitnodigt voor de koffie. Ja, ik had niet anders verwacht, zo gaat dat hier. De wedstrijd waar ik voor kom wordt gespeeld op het nieuwe kunstgrasveld, een veld zonder rubbergranulaat. Het ziet er prachtig uit, als kwam het zo uit de fabriek. "Dat is net sa", vertelt Kees de Vries mij, "wy ha it oernaam fan TOP Oss, it is noch kwalik brûkt." Zelfwerkzaamheid ligt er aan de realisatie ten grondslag, ja de handen uit de mouwen, dat principe kennen ze hier wel. De beide ploegen zijn er al, het publiek ook en dus kunnen we beginnen. Hardegarijp in het traditionele rood-zwart, de thuisclub in het al net zo gebruikelijke geel-zwart. "Noardburgum kriget it swier", aldus een van de toeschouwers, die ik ervan verdenk dat hij hier ergens in het struikgewas een eigen tuinhuisje of zoiets heeft staan, hij woont hier. "Sy hawwe foarige wike mei 8-3 ferlern yn Hurdegaryp, dus ik tink net dat sy it rêde hjoed", zegt hij. 

begin
Het begin van de wedstrijd lijkt hem gelijk te geven, het is Hardegarijp dat het initiatief in handen neemt en eigenlijk komt de thuisclub er de beginfase niet of nauwelijks aan te pas. De gasten hebben verreweg het meeste balbezit en meestal heeft dat tot gevolg dat dat ook de meeste kansen oplevert en daarmee ook de meeste doelpunten. Dat is hier niet anders. Bij Hardegarijp lopen een paar prima spitsen rond die beiden een vlammend schot in de benen hebben. We zijn nog geen vijf minuten op weg als de Noordbergum-keeper het antwoord schuldig moet blijven op een prachtige schuiver in de verre hoek: 0-1. Dat lijkt wel heel makkelijk te gaan en dat beeld wordt bevestigd, als nog geen drie minuten later nog zo'n rush over links wordt afgemaakt met een identieke schuiver, opnieuw in de verre hoek. En opnieuw is de goalie van de thuisclub volmaakt kansloos. Wat denk je dan als volledig objectieve toeschouwer? Juist, dit gaat snel, als we op deze voet doorgaan komen we in de dubbele cijfers terecht. Noordbergum speelt helemaal niet slecht, maar Hardegarijp is in deze beginfase gewoon beter, de thuisclub komt nauwelijks aan aanvallen van enige importantie toe. Zo wordt het geen wedstrijd, maar langjarige ervaring leert dat in jeugdvoetbal en dus ook in meidenvoetbal, veel mogelijk is, om niet te zeggen álles.

quod erat demonstrandum
Oftewel: hetgeen te bewijzen viel. En dat werd het, maar zover zijn we nu nog (lang) niet. Langzaam neemt Noordbergum een deel van het initiatief terug, de combinaties gaan meer en meer lopen, een deel van het spel wordt verplaatst naar de helft van Hardegarijp en er ontstaan kansen voor de thuisclub. Die hebben wat minder lengte voorin lopen, maar dat wordt gecompenseerd door een paar van die meiden, uiteraard met witblonde paardenstaarten, want dat hebben ze bijna allemaal, die er fel tegenaan gaan en zich na die aarzelende openingsfase niet langer de kaas van het brood laten eten. Het wordt een echte wedstrijd, een lekker pittig duel, waarbij beide ploegen elkaar meer en meer in evenwicht houden. En zoals bij vrijwel elke jeugdwedstrijd zit ik me ook nu weer 'te fergapjen' aan een paar spelers in het bijzonder. Van die types 'mei in fin mear as in bears', van die meiden die eigenlijk, of ze nu voorin of in de achterhoede spelen, het hele veld bestrijken. Ze zijn waar de bal is, ze kunnen anticiperen, het hebben nu al zoveel in- en overzicht, dat ze in feite het spel bepalen. En ja, ze zijn blond en ze hebben een paardenstaart. Bij Hardegarijp zijn ze iets minder blond, maar dat is eigenlijk ook het enige verschil. Ook daar lopen een paar spelers rond die van de buitencategorie zijn. Die lijken over wat meer fysieke kracht te beschikken, maar ze krijgen wat minder steun van het collectief. Van een overwicht voor de gasten is geen sprake meer, het is nu een compleet open wedstrijd die wat mij betreft alle kanten op kan.

keerpunt
Als we halverwege de eerste helft zijn, lijkt het inderdaad 1-2 te worden als een prachtige half volley in de kruising lijkt te verdwijnen, ware het niet dat de Hardegarijp doelman met een schitterende safe onheil voor haar ploeg voorkomt. Maar wat al in de lucht hangt, gebeurt even later toch. Met een prima aanval over meerdere schijven slaagt Noordbergum erin het felbegeerde 'Anschlusstor' te scoren, nu is de keeper van Hardegarijp kansloos: 1-2. Dan is het tijd, de beide ploegen en het publiek verdwijnen naar de kantine, ik blijf om de 'boekhouding' bij te houden. Mét koffie, daar hoef ik hier niet om te vragen.

tweede helft
Als iedereen terug is, kunnen we verder. Ik verwacht dat Noordbergum fel op jacht zal gaan naar de gelijkmaker en mijn verwachting is gestoeld op het tweede deel van de eerste helft, toen de thuisclub meer en meer het heft in handen nam. Ik word niet teleurgesteld, het zijn de geel-zwarten die vol op de aanval gaan spelen. En dat betekent dat er aan de andere kant ruimte ontstaat voor de tegenstander. Dus al te driest naar voren hollen is en blijft gevaarlijk en riskant. Toch is het Noordbergum dat op voorsprong komt middels een klimmend schot, dat hoog in de kruising verdwijnt: 3-2. Tot groot enthousiasme van alles wat Noordbergum is uiteraard. Maar Hardegarijp laat het er niet bij zitten, de gasten beginnen alvast aan een slotoffensief om die achterstand weg te poetsen. Dat levert kansen op, maar de uitstekende Noordbergum-keeper houdt vooralsnog haar doel verder schoon. Het wordt spannend, het tempo gaat omhoog en de amusementswaarde stijgt. Eigenlijk wordt de wedstrijd pas beslist als het 4-2 wordt middels een sublieme solo, die wordt bekroond met een schot onder de Hardegarijp-doelman door. Het teken voor Hardegarijp om er nu een echt een even desperaat als ultiem slotaccoord uit te persen. Het is aan de Noordbergum-keeper te danken dat het bij die 4-2 blijft, want zij is in deze heerlijk spannende slotfase onpasseerbaar. Ze kroont zich daarmee, in mijn optiek althans, tot 'girl of the game', een virtuele titel zoals u al begrepen had, maar toch. En dus wint Noordbergum toch wel verrassend, maar zonder meer verdiend, van Hardegarijp na een wedstrijd die het aanzien meer dan waard was.Na afloop praat ik nog even met Kees de Vries, hij vraagt of ik wat reclame kan maken voor zijn G-team, dat kan nog wel wat versterking gebruiken. Hij doet dat op de van hem bekende manier: met overtuiging, enthousiasme en betrokkenheid. Maar wie hem kent, en wie kent hem niet, zal niet anders verwacht hebben. Trainingstijden vanaf 4 oktober en een keer per veertien dagen. Inlichting bij Kees. Om hem te traceren hoef je maar één keer door Noardburgum te rijden richting voetbalveld.

Binne Kramer