16
zo, juni
3 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - De heenwedstrijd vorige week was ruim gewonnen door Hardegarijp MO-15, maar in Burgum kregen de toeschouwers een heel andere wedstrijd te zien. Hoewel het daar aanvankelijk niet op leek, want opnieuw waren het de gasten uit Hurdegaryp die het initiatief naar zich toe trokken. En die vlotte 0-1 leek een opmaat voor een reguliere en ruime overwinning. Maar toen BBC vlak voor de pauze de score gelijktrok, veranderde het spelbeeld in een gelijk opgaand duel. De 2-2 was terecht.


Plan B
Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om te gaan kijken naar de wedstrijd tussen de MO-15 ploegen van BBC en Hardegarijp. Ik had als plan A het duel tussen de juniorenteam van Suameer/Eastermar tegen WTOC uit Oudwoude in mijn agenda gezet. Suameer waar de plaatselijke voetbaltrots het 70-jarige jubileum ging vieren. Maar als ik mij meld om kwart voor negen op sportpark De Kamp, is nog maar één auto op het parkeerterrein en ik stap tegelijk uit met voorzitter Binne de Vries en zijn echtgenote Geartsje. Ik heb dan al het donkerbruine vermoeden dat er iets in de communicatie niet helemaal kosher is. "Do bist net let", zegt de Suameer-preses, "wolst fêst in bakje kofje?" Aan gastvrijheid ontbreekt het hier nooit weet ik inmiddels al diverse tientallen jaren. Ik leg uit wat ik kom doen en dan krijg ik te horen wat ik al vermoedde: "Dy wedstriid is omdraaid fanwege it feest. En se ha fergetten om dat op it programma op de side te feroarjen." Heb ik weer, maar de ramp is te overzien, als ik opschiet kan ik nog wel een wedstrijd meepakken in Garyp, dat is hier vlakbij. Plan B dus, maar ook dat 'heakket'. Geloof het of niet, maar in Garyp is het voetbal afgelast wegens, wat dacht u, het dorpsfeest... Nu wordt het krap, want ik heb verzuimd om een plan C te bedenken en dat betekent dat ik op goed geluk naar Burgum rij, 'Burgum heeft meer', dus daar zal toch zeker wel een voetbalwedstrijd bij zijn? Jawel, op het kunstgrasveld is een wedstrijd aan de gang tussen de MO-15 teams van BBC en Hardegaryp. Leuke derby, heb ik toch nog wat uitgestelde mazzel.

beter
De wedstrijd tussen de MO-15 teams van BBC en Hardegarijp is al een paar minuten aan de gang, krijg ik te horen, plus natuurlijk de gebruikelijke kritiek 'bist te let jonguh'. Maar daar ben ik zo langzamerhand wel aan gewend en bovendien 'wit ik wa at it seit'. Ik moet even zoeken naar een goed plekje en daarbij gaat het om de stand van de zon, de windrichting en natuurlijk de verhoudingen binnen de lijnen. Als het duidelijk is welke van de beide ploegen het meest aan de bal is en dus de meeste kansen creëert, is het weinig zinvol om bij de andere goal te gaan zitten. Of je moet een lange telelens hebben, iets van een lichtsterke 800mm lens. Maar die heb ik niet, echt lange telelenzen kosten een vermogen, zo tussen de 10 en de 13 duizend Euro en ik verdien met deze verslagen nét niet genoeg om me dat te kunnen veroorloven, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik kom uit naast de goal van BBC en dat betekent dat het Hardegarijp is dat de touwtjes in dit duel stevig in handen heeft. Het staat nog 0-0, maar dat kan, als ik de situatie goed inschat, niet echt lang meer duren. Hardegarijp is de betere ploeg, niet alleen vanwege dat surplus aan balbezit, maar ook vanwege het feit dat de gasten over een paar uitstekende spitsen beschikken en daarmee over een makkelijker opbouw dan de thuisclub. Maar wat BBC voorlopig redt in dit tamelijk ongelijke duel is de keeper. Die is voor geen kleintje vervaard en ze schroomt niet zich onverschrokken op de ballen te werpen als die in haar buurt komen. En het zelfde geldt voor de Hardegarijp-aanvallers die dreigen door te breken. En dat allemaal bij elkaar betekent dat het vooralsnog 0-0 blijft en dat BBC het vege lijf kan redden. 
voorsprongToch kan dat natuurlijk niet echt lang duren en in de 18de minuut gebeurt dan toch wat eigenlijk al een hele tijd in de lucht hangt. Het wordt 0-1 middels een fraaie, precies afgepaste schuiver in de hoek, onbereikbaar voor de BBC-keeper. Het wachten is daarna op het moment dat Hardegarijp het duel op slot gooit middels nog een paar treffers, maar ondanks dat het overwicht van de gasten voorlopig aanhoudt, vallen die goals niet. Sterker nog, BBC herpakt zich, gaat meer en meer in de aanval en vlak voor dat scheidsrechter Oeds Linting, hij houdt deze wedstrijd stevig, maar zonder onnodig te domineren, in handen, voor de rust fluit, slaagt de thuisclub erin om op gelijke hoogte te komen. Uit een van de toch wel schaarse uitvallen van BBC wordt het middels een prachtig strak schot alsnog 1-1. Een treffer die een beetje uit de lucht lijkt te vallen, maar toch is dat niet helemaal waar. BBC heeft inmiddels een deel van het initiatief, dat stevig in handen leek te zijn van Hardegarijp, teruggepakt en het wordt vanaf nu een redelijk gelijkop gaande strijd. Maar eerst is het pauze, ik verhuis naar een plek tussen de beide dug outs vanwege de zon.

tweede helft
Als iedereen weer terug is, ongetwijfeld gesterkt door een kop hete thee en een onvervalste peptalk, kunnen we beginnen aan de tweede helft. Ik ben toch wel benieuwd of BBC het ietwat aarzelende offensief van eind-eerste helft verder gestalte kan geven, of dat Hardegarijp meteen 'dien wurk' maakt. Dat laatste scenario lijkt zich te ontrollen, als Hardegarijp uit de eerste de beste aanval meteen voor 1-2 zorgt middels een wat lullig ogend rollertje in wat de allerverste verre hoek moet zijn. Die goals, de wedstrijd wordt gespeeld  op een 'heel veld', zijn voor dit formaat keeper wel érg groot als je mij vraagt, zoals ik ook vind dat zo'n seniorenveld eigenlijk veel te groot is voor deze meiden. Maar dat is voor beide ploegen gelijk natuurlijk. Maar het staat dus ondertussen wel 1-2 voor de gasten en ik ben intussen alweer verhuisd, nu naar een plekje schuin achter de BBC goal, in de veronderstelling dat het eerder 1-3 dan 2-2 wordt. Die kant lijkt het ook uit te gaan tot aan minuut 25 van deze tweede helft. Voor de goede orde: tijden zijn als die bij de spoorwegen, bij benadering dus. Er staat wel een fraaie electronische klok, maar die is niet aangezet of hij is buiten bedrijf. Hoe dan ook, we zijn inmiddels in de absolute slotfase van dit alsnog spannende duel. Want als BBC 'va banque' gaat spelen en alles mee naar voren stuurt, valt alsnog die eigenlijk niet meer verwachte gelijkmaker. Het is een fraaie solo-actie door het midden van de BBC spits, die nadat ze de complete verdediging van Hardegarijp het bos in heeft gestuurd, ook de keeper uitspeelt. Dat lijkt haar in een lastige hoek te dringen, maar met een even fraaie als effectvolle schuiver slaagt ze erin de bal in de goal te schieten: 2-2. Meteen daarna fluit de referee voor het einde en hoewel het dus uitloopt op een remise, is BBC dolblij met dat ene punt en is de gemoedstoestand bij alles wat Hardegarijp is een stuk minder euforisch, zij beschouwen deze uitslag als puur puntverlies en eigenlijk kan ik dat wel begrijpen, ze waren beter, maar ja, je moet het wel afmaken natuurlijk, het getal onder de streep, u weet wel.

Binne Kramer