16
zo, juni
3 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - Het was in feite een typisch voorbeeld van een wedstrijd die voorbestemd was om in een remise te eindigen. Noordbergum vr1 en BBC vr3 gaven elkaar zaterdagmiddag eigenlijk niets toe en geen van beide ploegen kon in principe aanspraak maken op de uiteindelijke overwinning. Dat scenario leek ook aan de orde toen het diep in de tweede helft 2-2 stond, een uitslag waarin iedereen zich wel had kunnen vinden. En toch waren het uiteindelijk de gasten uit Burgum die de punten pakten: 2-3.


Noordbergum alsnog onderuit tegen BBC
Gezien de krachtsverhouding in het veld had Noordbergum zaterdag op eigen veld minstens zo veel recht op de drie punten als tegenstander BBC V3. Maar het waren wel degelijk de gasten die er uiteindelijk met die drie punten vandoor gingen. Je kunt dan wel af en toe een overwicht hebben gehad gedurende de wedstrijd, aan het eind tellen toch de doelpunten en daar maakten de Burgumer meiden er precies één meer dan de meiden 'fan Burgerheide'. Want zo werd Noordbergum in vroegere tijden genoemd, tijden waarin op zeker nog niet werd gevoetbald hier en zeker niet door vrouwen. Maar de tijden zijn veranderd, 'tiden hawwe tiden' heet dat. En dat doen ze hier met overtuiging en met veel inzet en 'mei nocht en wille'. Want daaraan ontbreekt het de vrouwen van Noordbergum niet en de wedstrijden die ik in de loop der tijden gezien waren altijd de moeite waard op basis van spanning, inzet en karakter. En deze derby tegen BBC V3 maakte op deze traditie geen uitzondering. Voeg daarbij het feit dat het prima toeven was langs de lijn en je hebt het recept voor een lekkere pot voetbal.

vroeg
De wedstrijd begint al om 13 uur, vroeg in de middag dus en dat komt mij prima uit, kan ik mooi de korfbalwedstrijd tussen De Wâlden en Drachten in z'n geheel bekijken. Ik kom hier graag en dat heeft enerzijds te maken met het feit dat hier af en toe voetbalgeschiedenis is geschreven en anderzijds met het gegeven dat je hier altijd welkom bent. Ze staan je hier bij wijze van spreken bij het toegangshek op te wachten met koffie. En aan 'besteklik praat' is hier nooit gebrek, maar ze verwachten wel dat je ontvankelijk bent voor de typische wâldhumor die ze hier gebruiken, humor zonder aanziens des persoons. Als je de vraag wat je in de koffie hebt argeloos beantwoordt met: 'neat', moet je niet raar opkijken als je een leeg bekertje krijgt... Het overkwam mij een van de eerste keren dat ik hier kwam. Nou, 'hier' klopt niet, er werd toen nog gespeeld op het veld aan de Ypeysingel. Maar hoe lang dat inmiddels geleden is moet u mij niet vragen. Maar je moet hier ook niet opkijken als men zeer geïnteresseerd naar je gezondheidstoestand informeert als je een paar weken niet geweest bent: "Bist wer better?" Hoe dan ook, vervelen doe je je hier nooit. Leuk is ook dat iedereen je hier bij je voornaam noemt. 

gelijkwaardig
Als de scheidsrechter van dienst de troepen geïnspecteerd heeft, getalsmatig wel te verstaan,  kunnen we beginnen. En dan komt een wedstrijd op gang tussen twee ploegen die elkaar qua voetballend vermogen weinig ontlopen. Noordbergum heeft misschien wat meer routine in de ploeg, waar BBC een paar meiden in zijn 'fermidden' heeft die over veel snelheid met en zonder bal beschikken. En dat levert een hele amusante wedstrijd op die het aanzien zonder meer waard is. Ik heb een plekje gezocht tussen de beide dug out is, in de zon, uit de wind. Beide ploegen gaan er vol voor en de openingsfase is meteen spannend, zonder dat er nu meteen bloedstollende situatie voor de beide goals ontstaan. Duidelijk is al heel spoedig dat het in ieder geval geen walk over zal worden, daarvoor zijn de krachtsverschillen te miniem, daarvoor zijn ook de verdedigingslinies te trapvast en te hecht. Maar van het 'parkeren van de bus', de ultra defensieve speelwijze die vroeger op z'n Italiaans catenaccio heette, is hier geen sprake, beide ploegen proberen de bal zo snel mogelijk in de zestien van de tegenstander te krijgen. De eerste keer dat dat echt lukt is het ook meteen raak. Al moet er een penalty aan te pas komen om Noordbergum op 1-0 te zetten. Martine Kloosterman schiet de elfmeter feilloos binnen. En dus moet BBC aan de bak, iets wat de Burgumer meiden ook met overgave doen. De 1-1 lijkt een feit te worden als Aline Tilkema zichzelf knap vrijspeelt en de bal buiten bereik van keeper Geartsje van der Meulen richting de verre hoek schuift. De karakteristieke 'klonk' geeft echter aan dat de paal in de weg staat. Die 1-1 valt even later toch en het is Monique Minnema die een fraaie solo afrondt met een schot in de verre hoek, een schot waarop Geartsje van der Meulen kansloos is. Die stand geeft wel ongeveer aan hoe de verhoudingen liggen, geen van beide ploegen heeft meer recht dan de ander op een voorsprong. 

evenwicht
Die voorsprong komt er even later wél, als Hanny de Boer met een even listig als venijnig puntertje een oogstrelende solo-actie afsluit: 2-1. Even lijkt het erop dat die 2-1 ook de ruststand zal worden, maar het past naadloos in het beeld van dit duel, dat het nog voor de rust opnieuw gelijk wordt. Het is Renate van der Woude die met een schot schuin voor de goal Noordbergum-keeper Geartsje van der Meulen klopt: 2-2. En met die stand gaan we de rust in, een stand die aangeeft dat 'het nog niet gedaan is', zoals onze zuiderburen dat omschrijven.Tot nu toe is het duel best leuk om naar te kijken, er gebeurt van alles, de inzet is prima en we hebben al vier doelpunten gezien, eerlijk verdeeld over beide ploegen. Beslist is er nog niets, dat moge duidelijk zijn.

tweede helft 
En eigenlijk blijft het beeld dat in de eerste helft ontstond, gehandhaafd in het tweede bedrijf. Noordbergum heeft het meeste balbezit, het verschil is niet groot, maar ik schat het in op 55/45 of zoiets, maar BBC beschikt over wat meer snelheid in de aanval, voornamelijk gebaseerd op het sprintvermogen van Monique Minnema en Aline Tilkema. En net als in de eerste helft levert dat een aantrekkelijke wedstrijd op, die eigenlijk lange tijd afstevent op een dead heat, een gelijkspel. Toch komt dat er niet van, een beetje onverwacht is het BBC, dat er alsnog met de zege vandoor gaat. Op een loepzuivere assist van Tessa van der Meulen is het Monique Minnema die de 2-3 laat aantekenen. Noordbergum zet alles op alles om alsnog gelijk te maken, maar met het nodige kunst- en vliegwerk  blijft het bij die 2-3 overwinning voor de gasten. Persoonlijk had ik geopteerd voor een remise, maar de harde voetbalwetten leren nu eenmaal dat 'wie de meeste kooltjes maakt, de pot wint'. 

Binne Kramer