20
za, apr
2 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - Dat het verschil minimaal was bij de wedstrijd tussen Bergum en Sneek Wit Zwart, mocht, met name gezien de tweede helft, een klein wonder heten. De gasten domineerden nadrukkelijk, maar hadden veel te veel moeite om de goed gestaffelde defensie van de thuisclub overhoop te spelen. Lange tijd bleef het 1-1, dat was ook de ruststand, maar na de pauze namen de Snekers het heft volledig in handen. Bijna had Bergum een zwaarbevochten punt overgehouden, maar dat mocht niet zo zijn.


Wedstrijd duurt voor Bergum net te lang
Op de uiteindelijke zege van Sneek Wit Zwart, officieel geafficheerd als SWZ Boso Sneek, op thuisclub Bergum, viel weinig, helemaal niets eigenlijk, af te dingen. Kon Bergum het in de eerste helft allemaal nog redelijk belopen, in het tweede bedrijf waren de gasten heer en meester. Het feit dat hun keeper regelmatig tot aan de middellijn mee naar voren ging, omdat hij nauwelijks wat te doen kreeg, sprak in feite boekdelen. Maar naarmate de tijd wegtikte en de Snekers wel steeds dichter bij de winnende treffer kwamen, maar die niet konden maken, gloorde er toch weer wat hoop bij alles wat Bergum was. Toen die 1-2 alsnog, diep in de tweede helft, viel, zou je denken dat Bergum het moede hoofd in de schoot zou leggen. Maar nee, tegen alle logica in gooide de thuisclub alle schroom van zich af en trok naar voren om die remise toch nog uit het vuur te slepen, geholpen door het feit dat Sneek WZ dacht de buit al binnen te hebben. Bergum kreeg nog een aantal leuke en soms prima kansen, maar goed werk van de keeper verhinderde dat uiteindelijk. Het zou ook te veel van het goede zijn geweest, gezien het overwicht dat de gasten met name in die tweede helft hadden. En dus leed het gehandicapte Bergum, een aantal basisspelers was naar  aanleiding van het kaartenfestival van vorige week tegen Heerenveen, een nipte nederlaag. En dat 'nipte' was in feite een compliment voor met name de Burgumer defensie, die heel lang de winnende treffer kon voorkomen.

prachtig
Tegen alle voorspellingen in, is het op deze zondagmiddag prachtig weer. Droog en zonnig, het enige dat een beetje tegenzit is de koude wind uit het noordoosten. Twee maanden verder en het is dik winter. Nu is het aan de oostzijde in de luwte en de zon prima te doen. Maar ik meld mij eerst even in de bestuurskamer voor het laatste nieuws. Daar is het bijna druk, de Omrop is er in de persoon van Geart van Tuinen en ook de LC geeft acte de présence. Of zouden ze weer zoveel spektakel verwachten als vorige week tegen Heerenveen, toen liefst vijf 'Platzverweise' de wedstrijd rood kleurden. Of is het gewoon het feit dat hier twee Friese ploegen tegen elkaar spelen? Wie zal het zeggen? Dan loopt het tegen tweeën en spoedt het hele illustere gezelschap zich naar het veld. "Silst wol  nei de oare kant moatte", geeft een van de intimi mij alvast een goede raad, "hjir ferrekst fan de kjeld." Hij doelt op het feit dat de wind uit het noordoosten komt en dat betekent in deze fase van de herfst dat het koud is, 'glûpende kâld' zelfs. Hij heeft gelijk, ik zoek een plekje in de luwte, maar moet dan wel op de koop toenemen dat ik tegen de steeds lager staande zon in moet kijken. En ik niet alleen, mijn lens ook en die is daar niet blij mee. Maar: je kunt niet alles hebben. 

eerste helft
Als de pupil van de week Klaas Boersma, de keeper van Sneek, kansloos de het Ritskeloanebosk in heeft gestuurd, en scheidsrechter René Broekman de wedstrijd op gang heeft gefloten, ontwikkelt zich een duel dat aanvankelijk vrijwel gelijk op gaat. Beide ploegen zien af van een voorzichtige opening, het schaakspelletje dat regelmatig te zien is waar het erom gaat zoveel mogelijk het spel van de ander te ontregelen, slaan we blijkbaar over, beide ploegen geven meteen vol gas en dat levert een even furieus als amusant begin op. Er is aan beide zijden veel strijd, maar dat levert vooralsnog weinig echte kansen op en dus ook geen treffers. Maar het is meteen spannend, ook al omdat beide ploegen vol op de aanval spelen. Het tempo ligt hoog en geen van beide ploegen kan zich beroemen op een substantieel overwicht. Wat wel opvalt, is dat beide ploegen het met heel weinig mankracht in de voorhoede lijken te willen doen. En dat betekent  dat we met z'n allen, er is redelijk veel publiek, even moeten wachten eer de ontmoeting cijfermatig wordt geopend. Eerlijk gezegd denk ik, en velen met mij 'moai grif', dat het de gasten zullen zijn die het bal gaan openen, maar het is verrassend genoeg Bergum dat in de 15e minuut op voorsprong komt. Uit een uitstekende aanval over drie schijven is het Justus Boomsma  die zijn ploeg op 1-0 zet. Hij komt een beetje 'out of the blue', deze treffer, maar hij is wel degelijk fraai, en gezien het relatieve evenwicht binnen de lijnen, uitermate belangrijk. En het betekent natuurlijk dat het getergde Sneek nu volop aan de bak moet en dat alles ten faveure van de toeschouwers, die het steeds pittiger wordende gevecht heerlijk in het zonnetje gadeslaan. Bergum lijkt de Sneker stormlopen te overleven in dit eerste bedrijf, ook al omdat de gasten niet echt 'va banque' durven te spelen, ze vreze met name de snelheid van Bergum-spits Justus Boomsma. Jammer dat  die andere snelle man, Huy Tran, er niet bij is, hij is een van die geschorsten, want dan had Bergum best wel een kans gehad, meer dan nu in ieder geval. Het lijkt er wel degelijk op dat de thuisclub met die, zij het minimale, voorsprong kan gaan rusten, maar dat zit er net niet in. Want een paar minuten voor dat de scheidsrechter, deze meneer Broekman doet het uitstekend, lekker rustig zonder veel poespas of onnodige heisa, voor de rust fluit komt Sneek langszij uit een scrimmage die wordt beëindigd middels een fraaie en steenharde halfvolley: 1-1.

tweede helft
Het is natuurlijk nog niet gedaan in dit duel, zoveel is in de eerste helft wel duidelijk geworden. Maar dat de krachtsverhouding zo drastisch zouden wijzigen had ik niet voorzien of mogelijk geacht. Eigenlijk vanaf de eerste minuut is het Sneek dat het initiatief, 'het laken' zeggen de Vlamingen, naar zich toetrekt. En dat betekent dat Bergum zich eigenlijk deze hele tweede helft moet beperken tot tegenhouden en verdedigen. Het spel speelt zich vrijwel helemaal af op de helft van Bergum, dat er niet slaagt het gebeuren te verplaatsen naar de andere helft. Dit kan niet goed gaan zou je zeggen, maar het duurt meer dan een half uur eer de gasten erin slagen hun overmacht in doelpunten uit te drukken. En dat is enerzijds te danken aan de Bergum-verdediging die knap standhoudt en anderzijds te wijten aan het te chaotisch aanvallen van Sneek. En als het dreigt mis te lopen is daar altijd nog Bergum-keeper Patrick van der Velde die 'Kopf und Kragen' riskeert om zijn goal schoon te houden. Dat lijkt lange tijd te gaan lukken en een gelijkspel zou de impact van een zege hebben gehad, maar minder dan een kwartier voor tijd wordt het alsnog 1-2. Dan gaan bij Bergum alsnog alle remmen los en dat resulteert in een ultiem en desperaat slotoffensief, maar gescoord wordt er niet meer. De thuisclub probeert van alles en ze zijn er af en toe dichtbij, maar het blijft uiteindelijk bij die nipte nederlaag. De vreugde bij de gasten als de scheids voor het laatst fluit, is illustratief voor hoe spannend het in die slotfase alsnog is geweest. Bergum verliest en dat kost dure punten, maar echt veel hoeft coach Jan Bruin zijn spelers niet te verwijten. 

Binne Kramer