20
za, apr
2 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - Het dient gezegd: aanvankelijk leek het er niet echt op dat de vr.1 van BBC zaterdagmiddag op een onverwacht zonnig Koningsland zo ruim zouden winnen van EKC, en dat staat voor de Eenrum-Kloosterburen Combinatie. En dat bleek een taaie en fysiek sterke ploeg die het Burgumer vrouwen behoorlijk lastig maakte. Maar toen die eenmaal op voorspong waren gekomen, kregen ze de smaak te pakken. Daar konden de gasten qua aanvallende kracht weinig tegenover zetten. Het werd 4-0.


EKC kan Burgumer aanvallers niet stoppen
Op voorhand leek de wedstrijd tussen BBC Vr.1 en EKC uit Eenrum/Kloosterburen, een gelijkopgaande strijd te zullen worden. Twee sterke ploegen die elkaar niet veel zouden ontlopen, was de voorspelling. Spanning gegarandeerd dus en dat ook nog eens begunstigd door onverwacht goed voetbalweer, want was het deze zaterdagmorgen nog letterlijk huilen met de pet op, 's middags scheen zo maar in eens de zon en de dikke donkere wolken die het onheil bevatten, dreven keurig om het Koningsland heen. Dat maakte het voor zowel spelers als publiek een stuk aangenamer, al bleef het wel degelijk behoorlijk koud. Winterjassen-weer zeg maar, maar droog en dat scheelde de spreekwoordelijke slok op de borrel. En dat betekende dat er redelijk veel toeschouwers langs de lijn stonden en zaten toen scheidsrechter van dienst Oeds Linting beide ploegen het veld op stuurde. Deze Oeds Linting kun je wel om een boodschap sturen, met name als die boodschap ergens iets te maken heeft met voetbal. Hij is betrokken bij voetbal, is weliswaar een fluitist met duidelijke banden met BBC, maar hij is sportman genoeg om die banden niet te laten prevaleren. Hij zal zijn afkomst nooit laten blijken, ook niet als de tegenpartij daar nadrukkelijk aan refereert. Met andere woorden, hem kun je wel hebben als scheids. En op deze zaterdag zal dat nog weer eens nadrukkelijk onder bewijs worden gesteld: hij fluit prima en niemand twijfelt aan zijn vakmanschap en integriteit. De pupil van de week doet even voor hoe je een goal scoort en dan is het zover: we kunnen beginnen. Ik zit tussen de beide dug outs en zodoende krijg ik ook de verbale ins en outs van beide coaches mee. Die van BBC houdt zich nadrukkelijk op de vlakte, maar die van de gasten roept met enige regelmaat ene JC aan en ik heb stellig de indruk dat hij daarmee niet Johan Cruijff bedoelt... Het staat niet fraai, het is onnodig en het levert niets op. Gaande de wedstrijd valt hij stil, maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met de tussenstand dan met zijn manier van coachen. En eigenlijk is het ook helemaal niet nodig, zijn team blijkt een prima voetballend geheel, dat in feite vooralsnog niet onder hoeft te doen voor de thuisclub. Twee vrijwel gelijkwaardige ploegen dus in dit eerste bedrijf, met een EKC dat vooral fysiek sterk is en een BBC dat de meeste kansen creëert. Maar ook een BBC dat te weinig mankracht mee naar voren stuurt om de verdediging van de gasten op een hoop te spelen. Het lijkt daarom bij 0-0 te blijven bij de rust, maar net als ik dat heb opgeschreven, komen de Burgumer vrouwen alsnog aan de leiding, hoewel ze daar de ongetwijfeld onvrijwillige hulp van EKC voor nodig hebben. Een eigen goal dus en de coach is 'not amused' en dat laat hij in onverbloemde taal weten. Die 1-0 wordt tevens de ruststand, maar het lijkt er eigenlijk niet op dat dit het begin is van een ruime overwinning. Met andere woorden: het is nog niet gedaan.

tweede helft
Ik verhuis van mijn stek tussen de dug outs naar een plaats naast de goal van EKC en ik moet eerlijk toegeven dat die keuze meer te maken heeft met de zon die nu heerlijk op mijn rug brandt, dan met de verwachting 'dat hjir de goals falle sille', iets wat nadrukkelijk door het 'omsittend laach' wordt gesuggereerd. Maar achteraf blijkt het wel een keuze die fotografisch bekeken 'fertuten docht'. Want ik krijg wel degelijk een paar fraaie acties voorgeschoteld. BBC grijpt meteen na de hervatting het initiatief en dat levert al na zeven minuten de 2-0 op. Het is Nathalie Boersma die tekent voor die treffer. Ook al lijkt daarmee de wedstrijd in zijn definitieve plooi te zijn gelegd, dat betekent geenszins dat EKC het bijltje erbij neergooit. Integendeel, de gasten halen alles uit de kast om de wedstrijd alsnog te laten kantelen. Ze hebben er de kracht voor, maar niet het scorend vermogen. Bovendien missen ze de finesse en het raffinement dat BBC wel in huis heeft. En dat rendeert, want zes minuten na de 2-0, is het 3-0 als Hannah Korvemaker helemaal vrij voor de EKC keeper komt na een prachtige solo door het midden en ook door de EKC-defensie. Ze rondt haar fraaie actie af met een venijnige schuiver: 3-0. Het dient gezegd, ook deze derde treffer betekent nog niet de knock out voor de gasten, ze blijven voetballen en gooien alles in de strijd, zonder meer een compliment waardig. De eindstand wordt ten slotte door een fraaie actie van Eline Bokma bepaald op 4-0, toch wel een beetje geflatteerd als je mij vraagt, want zo groot was het verschil nou ook weer niet. En dus wint BBC dit toch wel met enige vrees tegemoet geziene, attractieve duel ruim met liefst 4-0. Dat betekent dat er vreugde heerst in het Burgumer kamp na afloop. Ik loop een stukje op met BBC captain Janny Prins, zij fungeert als het motorblok van haar team en bij haar beginnen de meeste aanvallende acties, die beide vuisten balt met een hartgrondig 'yes'! Wat ze er van vindt is mijn vraag. "Dit is lekker, hjir wiene wy oan ta. We seagen der wol tsjinop, dit is in sterke ploech, foaral fisyk en mei sokke ploegen wolle wy noch wolris muoite ha. Mar fannemiddei draaide it lekker en dat hie ik earlik sein net ferwachte. Yn de earste helte gie it allegearre wat stroef, mar doe't wy ienkear op foarsprong kaam wiene, gie it in stik soepeler. Mar pas doe't it 2-0 waard, wist ik seker dat wy winne soene. Hearlik en no efkes neigenietsje yn de kantine"! 

Binne Kramer