Volg ons:       Nu live:

Voetbal
HURDEGARYP - Onder onverwacht prima omstandigheden speelden de vr.1 van Hardegarijp zaterdagmiddag op eigen sportpark De Warren een oefenwedstrijd tegen Drachtster Boys. Een mooie gelegenheid  om eens te kijken hoe dit vrouwenteam er voor staat, zo halverwege het seizoen. Het werd een wedstrijd die het aanzien zonder meer waard was, twee ploegen die lekker vrij-uit konden spelen, nu eens zonder de stress van 'moeten winnen, want anders'. De thuisclub won ruim met 4-1.


Lekker ballen zonder stress
Dat was de indruk van de oefenwedstrijd die de vr.1 van Hardegarijp speelden tegen Drachtster Boys: voetballen zonder de stress van 'wij moeten winnen, want anders degraderen we of worden we geen kampioen' of zoiets. Niets van dat alles op deze onverwacht fraaie zaterdagmiddag op sportpak De Warren in Hurdegaryp. En je kon aan beide ploegen zien dat ze het prima vonden, dit potje voetbal waarin het ging om de kwaliteit van het voetbal en het plezier dat ze eraan beleefden. Geen druk vanaf de zijkant met coaches die elke actie beoordeelden op efficiëntie en die koste wat kost wilden winnen. Nu bleven ze rustig op de bank zitten, het ging immers nergens om, alleen maar om lekker, onbevangen een potje te voetballen. Voor de schaarse toeschouwers was het, wat de Duitsers zo plastisch noemen 'eine Augenweide', een lust voor het oog, zouden wij zeggen. Voetballen zonder een dwingend en vaak knellend tactisch concept. Iedereen kon zich uitleven zonder boze blikken vanaf de kant en de kritiek van de eigen medespelers. In feite een ideaal trainingsformat en dat kon je aan de sfeer binnen de lijnen aan beide kanten dan ook merken.

vraag
Ik heb me alvast voorbereid op de eerste vraag die me gesteld gaat worden als ik op De Warren arriveer en ik word niet teleurgesteld: "Wie der oars neat te dwaan"? Mijn antwoord is even voorspelbaar: "De hiele middei yn de kroech sitte falt ek net ta en it is ek in stik djoerder, hjir ha'k de kofje foar neat." Zo, we zijn weer onder elkaar als voetballiefhebbers en nu het weer zich ook van een 'noflike' kant laat zien, onverwacht eigenlijk, kan deze middag eigenlijk niet meer stuk. Het waait behoorlijk en dus ga ik aan de overkant zitten, met de tribune in de rug en daarmee ook de wind en zon. Een beetje in het midden, want ik heb geen idee hoe de krachtsverhoudingen tussen deze beide ploegen, Hardegarijp Vr.-1 en Drachtster Boys Vr.1, in de praktijk zullen liggen. Het is al even geleden dat ik de Hurdegarypster meiden heb zien spelen en bij Drachtster Boys denk ik altijd aan het zaalteam dat ik, met de Westermar nog in zijn hele 'hear en fear', wel eens aan het werk heb gezien. Goede voetballers met vooral een uitstekende individuele techniek. Kijken hoe dat bij dit veldvoetbalteam uitpakt. De leiding is in handen van ex-keeper Martin Nicolai. Hij zal, kan ik vast verklappen, geen enkele moeite hebben met dit duel. De beide ploegen maken het elkaar en ook hem, de fluitist van dienst, niet echt moeilijk. Ook wel eens lekker om mee te maken, zo'n wedstrijd waarbij het om voetbal gaat en niet in de eerste plaats om het resultaat.

prima
Al spoedig blijkt dat hier twee teams aan het werk zijn die kunnen voetballen, echt goed kunnen voetballen dus. Ze zoeken het beide in combinatievoetbal en minder in het kleffe lijf-aan-lijfwerk, al schuwen ze dat beide, als de nood aan de man komt, zeker niet. Het is de thuisclub die merendeels het initiatief in handen neemt en Hardegarijp doet dat op basis van een surplus aan individuele techniek en een tactisch concept dat is gericht op soepel lopende combinaties over beide vleugels. Dat 'docht fertuten', want op de openingsgoal hoeven we, er is wel degelijk publiek aanwezig, al moet je wel wat moeite doen om de koppen bij elkaar te steken om er op te kunnen lopen, niet echt lang te wachten. Uit een van die soepel lopende acties is een venijnige schuiver in de verre hoek genoeg om de 1-0 voorsprong voor de thuisclub op het virtuele, want niet functionerende, scorebord te krijgen. De Boys-keeper ziet er daarbij niet echt okselfris uit, maar ze wordt ook wel degelijk in de steek gelaten door haar verdediging. Als echter de 2-0 niet lang daarna valt, is zij wel degelijk 'mandelich' aan die treffer. Maar ook bij deze tweede treffer wordt de Hardegarijp-aanvalsactie maar weinig in de weg gelegd, het gaat, met andere woorden, een beetje heel gemakkelijk. Dat is overigens in tegenspraak met de voetballende verhoudingen binnen de lijnen, want daarin ontlopen beide ploegen elkaar niet zo gek veel. Achterin bij Hardegarijp staat het prima, daar worden weinig mogelijkheden weggegeven en de paar keer dat Drachtster Boys oog-in-oog, of zelfs cheek-to-cheek komt met de doelman van de thuisclub, blijft die zonder al te veel moeite overeind, letterlijk en figuurlijk. De rust komt met 3-0 omdat een zwak moment achterin bij de gasten Hardegarijp opnieuw een handje toesteekt. Cijfermatig is het duel daarmee wel beslist, maar het is natuurlijk de vraag of Hardegarijp de voorsprong nog kan uitbreiden en ook of de gasten die hatelijk grijnzende nul van het scorebord kunnen vegen.  

tweede helft
Ik heb intussen gezelschap gekregen van collega Jan Kamminga en: 'waarJan, daar koffie'. En natuurlijk het van hem bekende 'besteklik praat'. Hij heeft zich net als ik op de gemeentelijke politiek gestort, hij in Achtkarspelen en ik in Tytsjerksteradiel. En over politiek valt nu een keer van alles te verhapstukken, minstens zoveel als over voetballen. Beide 'takken van sport' hebben wel wat van elkaar, met name de kwalificaties 'onvoorstelbaar en onvoorspelbaar', zijn vaak naadloos op beide van toepassing. Wat betreft het uitpoetsen van die nul: het wordt wel degelijk 3-1 als een vloeiende aanval wordt afgerond met een schuiver in de hoek, onbereikbaar voor de Hardegarijp-doelman. Een aanzet tot een spanende slotfase? Nou nee, want even later brengt de thuisclub de marge weer op drie treffers: 4-1. En de wedstrijd wordt afgesloten met een laatste kwartier waarin het Hardegarijp is dat domineert en af en toe ook excelleert. De ene na de andere aanvalt rolt richting Drachtster Boys-goal, maar de keeper van de gasten is attent en alert en weigert mee te werken aan een grotere zege van Hardegarijp. En dus blijft het bij 4-1, een verdiende overwinning voor de thuisclub in een wedstrijd die je zonder meer onderhoudend kunt noemen.

Binne Kramer

Advertentie