31
zo, mei
7 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
BURGUM - Door een ruime 7-1 overwinning op Workum verzekerden de boys van BBC O-13 zich zaterdagmorgen op het Burgumer Koningsland van het kampioenschap. Een verdiende zege, dat zonder twijfel, maar cijfermatig was het lichtelijk geflatteerd, zo groot was het verschil niet en zo eenvoudig ging het aanvankelijk ook niet voor de Burgumers. Pas in het slot van de eerste en het begin van de tweede helft kreeg de zege het nodige cachet. En toen liep de score nog even stevig op.


'It koe heve'!
Inderdaad, 'it koe heve en it soe heve', met andere woorden: BBC O-13 kon zaterdagmorgen kampioen worden en dat gebeurde ook, met niet mis te verstane cijfers nog wel. Het werd uiteindelijk maar liefst 7-1 en dat was eigenlijk, objectief bekeken, een beetje te veel van het goede. Maar geen mens die zich om die ongelijkheid druk maakte: BBC moest winnen en BBC won, dus wat wil je nog meer. De uitslag, 7-1, lijkt te duiden op een klassieke walk over, maar dat was het niet, zeker gezien de eerste helft niet, want toen was tegenstander Workum vrijwel gelijkwaardig. Toen het vlak na de rust 3-0 en 4-0 werd, was duidelijk dat het niet meer spannend zou worden, al kwam de gasten het compliment toe dat ze bleven voetballen, bleven proberen om de stand alsnog een wat vriendelijker aanzien te geven. De spreekwoordelijke eer werd inderdaad gered, maar verder kwam Workum niet, enerzijds doordat de gasten te veel moeite hadden de bal in de zestien te krijgen en anderzijds omdat er achterin bij BBC weinig ruimte in de aanbieding was. Maar in die eerste helft kon BBC het echte verschil niet maken, de echte brille ontbrak, het ging allemaal wat stroef en het moest te veel komen van een paar, overigens fraaie, solistische acties van een paar spelers. Na de pauze ging dat een stuk beter, makkelijker, soepeler ook. En in dat tweede bedrijf kreeg het talrijke publiek een paar wonderschone treffers voorgeschoteld, doelpunten die het waard waren om ingelijst te worden en straks de muren te sieren van de nieuwe sporthal. Daar moet wel ruimte zijn, de foto's die in de kantine hingen zijn allemaal in de vlammen verloren gegaan.

komt dat zien
Het is duidelijk dat er iets te gebeuren staat op het Koningsland in Burgum. Het is er druk en het publiek troept samen bij de ingang van veld 5, het kunstgrasveld dus. Daar zijn de beide ploegen waar het om draait, BBC en Workum, al aan het warm spelen. Warm spelen lijkt overigens nauwelijks nodig, want de temperatuur loopt razendsnel op naar waarden in de buurt van de 20 graden. Onvoorstelbaar, als ik even terug denk aan vorige week, toen ik bij het foto's maken van de Slach om 'e Mar een paar dikke hagel-en sneeuwbuien trof. Toen wees de thermometer niet meer dan twee graden aan, nu staat hij op 18, oplopend ook nog. Dat kan hier allemaal, maar duidelijk is dat iedereen er blij mee is. Ik ook en dat geldt ook voor de koffie die me gebracht wordt, eerst door Sietse, daarna door Nellie. Maar over gastvrijheid heb ik eigenlijk zelden of nooit te klagen en dat maakt dit 'werk' toch een stuk aangenamer. 

eerste helft
Met een keurige line up worden beide ploegen aan het talrijke publiek voorgesteld en dan is het zover: we kunnen beginnen. Ik heb deze ploeg van BBC een paar weken geleden al eens in actie gezien, toen in een bekerwedstrijd tegen Urk. Toen verloren ze nipt, maar als ik het goed begrijp is de intentie om dat vandaag tegen Workum beter te doen. Jammer dat BBC niet in de eigen zwart-rode shirts kan spelen, Workum is in het rood en dat zou verwarring scheppen blijkbaar en nu moeten de Burgumers het doen met nogal saai ogende gele outfits. Het zijn details, maar tegen zo'n kampioensfoto moet je je leven lang aankijken. Bovendien hebben de originele shirts straks 'Seltenheitswert', vanwege de overgang naar FCBurgum en de bijbehorende blauwe shirts en broekjes. Terug naar vandaag.

stroef
Als de scheidsrechter van dienst, type niks-mis-mee, het duel op gang heeft gefloten, blijkt dat hier twee teams aan het werk zijn die kunnen voetballen. Deze jongens hebben al een paar behoorlijke stappen gezet op de lange weg naar voetbalvolwassenheid en je hoeft geen helderziende te zijn om met enige zekerheid te kunnen voorspellen dat sommige van deze knapen over een aantal jaren de hoofdmacht van hun vereniging gaan versterken. We zijn tien minuten onderweg als BBC op voorsprong komt, het is Ruben Bloem die een mooie  aanval bekroont met een venijnige schuiver in de verre hoek: 1-0. Dat lijkt op een opmaat naar een ruime overwinning, maar daar is vooralsnog geen sprake van. Workum verzet zixh hevig en met alle middelen en daar heeft BBC het knap lastig mee. In plaats van met weloverwogen combinatievoetbal op weg naar succes te gaan, hanteren de Burgumers meestentijds de lange bal vanaf het middenveld. En dan is weg naar de goal lang en geplaveid met allerlei 'stroffelstiennen en tûkelteammen' zoals dat zo mooi heet in geef Frysk. En met die 1-0 is er natuurlijk nog steeds van alles mogelijk. Het vooruitzicht voor de thuisclub wordt pas wat rooskleuriger, als het in de 25ste minuut 2-0 wordt. Het is een van die lange ballen van achteruit die wordt opgepikt door de snelle Mortaza Mohammedi. Hij slalomt zich een weg door een samentroeping van Workum-spelers om er vervolgens met een simpele voetbeweging 2-0 van te maken. Een typische spitsengoal, perfect uitgevoerd, een beauty om naar te kijken. Bij die 2-0 blijft het in deze eerste helft, een stand die perspectief biedt, maar nog altijd geen zekerheid.

tweede helft
Dat wordt anders als het kort na de hervatting 3-0 wordt middels een intikkertje van, ja van wie? Daar kom ik niet achter, maar het is inmiddels wel duidelijk dat BBC op weg is naar een  overwinning en in dit geval dus ook naar de bloemen die horen bij een kampioenschap. Maar het betekent niet dat de Burgumers alvast op de lauweren kunnen gaan rusten. Dat is hen ook niet aan te raden, want Workum staat dan wel met 3-0 achter, de gasten zijn niet van zins de pijp aan maarten te geven. Ze willen so wie so die akelig grijnzende nul van het scorebord vegen en daar halen ze alles voor uit de spreekwoordelijke kast. En dat betekent dat de wedstrijd gewoon een wedstrijd blijft en dat het publiek volledig aan zijn trekken komt. Mortaza Mohammedi voegt en passant nog een treffer aan de Burgumer score toe middels opnieuw zo'n oogstrelende slalom en dan is het tijd voor Tijmen Boek. Hem heb ik al zien spelen toen hij nog in de F'jes zat en toen al viel hij op. Hij heeft zich in de eerste helft zitten 'opvreten' op de bank, maar blijkbaar heeft hij daar een handvol snode plannen zitten smeden.  Want we zijn tien minuten bezig als hij met een onvervalst hoogstandje de Workum-doelman in de luren legt: 5-0. Ik vind dat het tijd wordt dat Workum zich ontdoet van die vervelende nul op het scorebord en de schikgodinnen verhoren mijn smeekbede. Ik hou er niet van dat jeugdploegen voor nul naar de kant moeten en dat geldt net zo goed voor thuis- als uitploegen. Maar het wordt inderdaad 5-1 als we even over de helft van dit tweede bedrijf zijn. We zitten inmiddels in de slotfase en eigenlijk is met die 5-1 de wedstrijd gespeeld. 'Mar der kinne noch mear by', vinden ze bij BBC. De 6-1 is een toegift: een, overigens terechte, strafschop die door Tijmen Boek met een streep van een schot ongenadig hard in de hoek wordt gejaagd. En hij is het ook die de eindstand mag bepalen op 7-1 middels misschien wel de mooiste goal van de wedstrijd: een schitterend klimmend en tevens afdraaiend schot hoog in het kruis. Een passende apotheose van een prima kampioenswedstrijd. En dan is het feest natuurlijk, de spelers maken een ereronde langs het dankbaar klappende publiek en dat gebeurt na een razendsnelle make over. Er is iemand die een vooruitziende blik heeft gemaakt en alvast speciale kampioensshirts heeft laten maken. En daarmee komen ze op de foto, mooi voor later. 's Avonds, na afloop van BCV-it Fean wordt de huldiging nog eens dunnetjes overgedaan, een onvergetelijke gebeurtenis voor de ploeg en de staf. Ik heb het wel eens eerder gezegd: eigenlijk zou iedere voetballer één keer in zijn carrière kampioen moeten worden, dat hoort in feite bij de voetbalopvoeding. Deze jongens zullen 'moai grif' deze zaterdagochtend in april 2019 nooit weer vergeten.

Binne Kramer 

Advertentie