31
zo, mei
7 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
BURGUM - Het was met meer opluchting dan vreugde dat de BCV aanhang zaterdagavond op het Burgumer Koningsland de nipte zege van hun ploeg op it Fean'58 uit Surhuisterveen begroetten en vierden. Want het was niet alleen nipte zege, maar een zwaarbevochten moeizame overwinning. Want eigenlijk waren hier op deze prachtieg lenteavond twee ploegen in actie vrijwel aan elkaar gewaagd waren. Goed was het allemaal niet, spannend en dus attractief bleef het vanaf de eerste minuut.


Vroege beslissing in matige derby
Eigenlijk viel de beslissing bij BCV tegen it Fean'58 zaterdagavond al in de hele vroege openingsfase. Toen kwam de thuisclub op 0-1 en dat bleek, bijna 90 minuten later, tevens de eindstand. Het was een avondwedstrijd en dat late tijdstip, de ontmoeting begon om half zeven, had te maken met het kader van deze voetbaldag. Eén keer per jaar staat een thuiswedstrijd van BCV in het teken van de Fryske Dei. Dan is het feest, dan wordt er uitgepakt voor sponsoren en vrijwilligers en meestal wordt daar een derby voor uitgezocht. Zoals zaterdag toen it Fean '58 uit Surhuisterveen op visite kwam. En omdat BCV nog altijd verwikkeld is in een meedogenloze kampioensstrijd en de gasten de punten prima kunnen gebruiken, waren de verwachtingen rondom dit duel hooggespannen. Maar die verwachtingen werden niet waargemaakt: het was spannend, het was attractief, zenuwslopend zo nu en dan, meeslepend ook bij tijd en wijle, maar kwalitatief was het niet echt spraakmakend wat beide ploegen lieten zien. Het was al met al een erg matige wedstrijd die uiteindelijk door de thuisclub op basis van die vroege openingsgoal werd gewonnen. De vreugde na afloop was dan ook behoorlijk gemengd met opluchting, want het had net zo goed in een gelijkspel kunnen eindigen. BCV keeper Arjen Tolman erkende na afloop dan ook ruiterlijk, 'dat it BCV net tsjinsiet' deze avond in april. "Mei sokke wedstriden witst it noait, it kin alle kanten út, foar itselde jild bliuwt it nul-nul. It draait by ús de lêste wiken net mear sa lekker as yn it begjin, wy moatte der hurder foar wurkje om te winnen, it kostet mear kracht om der troch te kommen. Us spitsen komme net sa makkelik mear yn de sechtsjin as earst en wy fiele ek de druk fan de koprinner fansels, ek al binne wy dat no efkes net mear. It is noch net dien, wy kinne noch altyd kampioen wurde, mar echt makkelik sil it net wêze." Aldus de BCV keeper die zijn team een paar keer letterlijk eigenhandig behoedde voor een tegentreffer middels een aantal spectaculaire reddingen. Maar zijn analyse klopte wel, BCV had moeite om de Feansters van zich af te houden, het ging allemaal moeizaam. Coach Jasper Bouma was het van het gezicht af te lezen, hij was ontevreden, hij zag zijn ploeg tobben en hij tobde mee. Ook verbaal probeerde hij zijn team aan te zetten tot eigenlijk maar één ding: voetballen! Want hij weet natuurlijk al geen ander dat deze ploeg dat uitstekend kan, voetballen. Maar dan moet aan een aantal bindende voorwaarden worden voldaan en juist daar ontbrak het aan deze wedstrijd op het kunstgras van het Koningsland. Aan de sfeer en de ambiance kon het niet liggen: er was veel publiek ondanks het wat 'onvriendelijke' aanvangstijdstip en aan de omstandigheden ook niet. Het was schitterend voorjaarsweer en de hele entourage van de Fryske Dei was ook feestelijk, met de entrada samen met een paar missen en onder begeleiding van Legato, het nieuwe orkest uit Burgum, en het zingen van het Frysk Folksliet.

tijdstip
Het afwijkende tijdstip van BCV-it Fean betekent dat ik deze zaterdagmiddag nog een andere wedstrijd kan bekijken en mijn oog valt op een leuke derby. Jistrum 1 speelt tegen Suawoude 2 en omdat ik dit seizoen nog niet bij Jistrum ben geweest, de ploeg speelt in de reserveklasse na 'vrijwillige degradatie', lijkt mij dit een mooie gelegenheid. Daar hoef ik geen spijt van te hebben, het is een duel dat gelardeerd wordt met liefst tien doelpunten en aan de strijdlust en het karakter ligt het ook niet. Bij BCV tegen it Fean krijg ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen tien treffers te zien. Het betekent dat ik mij om een uur of zes meld op het Koningsland in Burgum. Net te laat voor de voorwedstrijd tussen twee jeugdteams, maar ik heb al een dergelijke wedstrijd bekeken, deze ochtend, een kampioenswedstrijd nog wel, het verslag vindt u asap elders op deze site. Beide ploegen, BCV en it Fean'58 zijn zich intensief aan het voorbereiden terwijl het publiek zich aan het verzamelen is rond het veld. Het is behoorlijk druk, er is om deze tijd niet zo veel te doen op sportgebied en misschien is een gedeelte van de toeschouwers gekomen om te kijken wat Burgum te bieden heeft qua missen. Ik zoek alvast een plekje ter hoogte van de middellijn vanwaar ik het hele veld kan overzien. 

eerste helft
Maar dan is het zover, Legato heeft zich warm gespeeld en begeleidt de beide ploegen naar het veld inclusief de pupil van de week en de al eerder genoemde missen, 'dressed to the occasion', met andere woorden, getooid voor de gelegenheid met Fryske paraplu's. Die fungeren vanavond eerder als parasol overigens, het is prachtig weer. Ik zit tussen de beide dug outs met aan mijn rechterkant de bank van it Fean. Hé, die man ken ik, hij is de assistent-coach van it Fean. Geert Hommes, legendarisch keeper van vvBergum, enkele tientallen jaren geleden. Hij kon tussen de palen zo hard schreeuwen, dat ze het, volgens overlevering, op Quatrebras konden horen. We noemden hem toen de 'lawaaikeeper', maar keepen kon hij wél, onvervaard, onbevreesd heerste hij over en in zijn strafschopgebied. De wedstrijd staat onder leiding van een scheidsrechter die naar mijn smaak wat te 'trigger happy' is, hij fluit wat te vaak en te snel. Maar hij houdt het verder prima in de hand, de beide ploegen maken het hem ook niet echt lastig. We zijn koud aan de wedstrijd begonnen als de bal al in het net ligt. Het is Remco Bouius die mede met behulp van een fraaie carambole de bal in de hoek schuift: 1-0. Een leuk begin voor de thuisclub, maar het betekent ook dat it Fean meteen weet waar het aan toe is. En bovendien hebben de gasten nog een kleine 90  minuten om aan herstelwerkzaamheden te doen. Dat proberen ze ook wel, maar it Fean heeft te veel moeite om de bal voorin te krijgen en de kansen zijn dan ook schaars. En omdat ook BCV niet echt soepel draait, ook niet met die vroege voorsprong in de rug, is de wedstrijd wel spannend, maar moeten we het doen met de kwalificatie 'kansarm'. Met andere woorden, beide ploegen slagen er niet in om een behoorlijk aantal kansen te creëren, het speelt zich eigenlijk allemaal af op het middenveld. Het verbaast dan ook niet dat het bij rust nog altijd 1-0 staat en dat er dus nog van alles mogelijk is, geen van beide ploegen kan bogen op een echt aanwijsbaar overwicht.

tweede helft
Het tweede bedrijf van dit duel is tamelijk rommelig en slordig, veel balverlies, veel passes die het einddoel niet halen, nogal wat overtredingen en dat doet afbreuk aan de kwaliteit. Coach Jasper Bouma ziet het allemaal met lede ogen aan. 'Voetballen boys', probeert hij zijn ploeg op het rechte spoor te zetten, maar veel effect hebben zijn woorden vooralsnog niet. Naarmate de tijd verstrijkt worden de duels niet alleen frequenter, maar ook vinniger en zelfs wat venijnig: it Fean zet alles op alles om op gelijke hoogte te komen en BCV haalt alles uit de kast om dat te voorkomen. Het levert af en toe wat gevaarlijke situaties op voor beide doelen, maar noch de bevrijdende 2-0 voor BCV, noch de misschien wel verdiende gelijkmaker voor it Fean wil vallen. En dat betekent dat het bij die 1-0 voor BCV blijft, een zege die je niet onverdiend kunt noemen, maar een remise had zeker tot de mogelijkheden behoord. Het betekent dat BCV volop blijft meedoen voor de titel, een strijd die waarschijnlijk tot en met de laatste wedstrijd zal blijven duren. Vanuit de kantine klinkt al muziek, Rauzer heet de band-met-dienst en het zal ongetwijfeld nog gezellig worden. Ik ga naar huis, het wordt fris en bovendien ben ik benieuwd naar de foto's.

Binne Kramer

Advertentie