14
di, juli
4 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
OENTSJERK - Een scout die op zoek was naar jeugdig vrouwelijk voetbaltalent, had zijn hart kunnen ophalen op deze woensdagavond in Oentsjerk, waar op het Kaetsjemuoilân een grote groep meisjes van VCTrynwâlden bijeen was. En dat voor een heuse clinic die gegeven werd door een viertal voetbalsters van de profafdeling van SC Heerenveen. Diezelfde scout had in ieder geval een aantal namen in zijn HEMA-boekje kunnen noteren, want aan voetbaltalent ontbrak het deze avond niet.


Voetbalplezier
Waar het ook niet aan ontbrak was enthousiasme bij de deelnemers, dat spatte ervan af op deze gelukkig droge avond in Oentsjerk. De deelnemers die zich hadden aangemeld waren op leeftijd verdeeld in drie groepen, die achtereenvolgens een uur les, training, instructie, het is maar hoe je het wilt noemen, kregen van het kwartet SCHeerenveen-speelsters.

feestje
Het feest begint om half zeven, lekker vroeg, omdat er drie groepen zijn die allemaal een uur lang aan de bak moeten. Ik meld mij bij zeg maar het inschrijfbureau waar twee dames de deelnemers hun plek in de groep wijzen en vertellen waar hun kleedkamer is. Het is een drukte van belang op het plein voor de kantine van VCTrynwâlden, want met name deze jonge meiden worden merendeels vergezeld door hun ouders die natuurlijk wel eens willen zien hoe zo'n clinic in z'n werk gaat en stiekem natuurlijk ook hoe hun dochter het doet tussen al die anderen. Maar dan is het half zeven en roepen de clinic-gevers de eerste, de jongste, groep meiden bij elkaar om te vertellen wat er gaat gebeuren. Ze hebben van te voren aan iedereen alvast een bal uitgereikt en dat was nu juist iets wat bij ons ten strengste verboden was toen ik op de kweekschool zat en gymles moest geven. Als je kinderen een bal geeft is het een utopie om te veronderstellen dat ze die keurig onder de arm nemen en vooral houden. En dus is het heerlijk onrustig in de groep, maar nu al heb ik een paar meiden gezien die wat met een bal kunnen. Die haal je er zo uit, die hebben nu al 'vriendschap' gesloten met de bal. De groep wordt in vieren gesplitst en iedere groep zoekt een plek op het kunstgras van het Kaetsjemuoilân. Daar krijgen ze verder instructie en beginnen ze aan een warmdraai-rondje. Als iedereen 'warm' is, de een zichtbaar wat meer dan de ander, is het tijd voor het wat serieuzere werk. Dat bestaat uit pass oefeningen, passeerbewegingen en uiteraard een onderling partijtje. Fotomomenten zijn er 'by 't soart', je kunt uitzoeken, waarbij de partijtjes op een miniveldje natuurlijk de mooiste momenten opleveren.

talenten
Ik ben geen scout en ook geen echte deskundige, maar dat hoef je ook niet te zijn om te zien dat er nogal wat verschil zit tussen de kwaliteiten van de verschillende meiden. De meesten zitten zo te zien al een tijdje 'op voetbal', maar de echte talenten haal je er zó uit. Zelfs op een drukbevolkt klein veld met vijf tegen vijf zijn zij het, die talenten dus, die het meest aan de bal zijn, die de meeste bewegingen in huis hebben en tevens de beste traptechniek. En echt, er zijn er bij waarbij je vingers en duimen bij aflikt als ze met de bal aan de voet op weg gaan naar het kleine doeltje aan de overkant. Als u goed naar de bijgevoegde foto's kijkt zult u het met mij eens zijn, hier zijn meiden aan het werk die in de buitencategorie vallen, die 'mear as sljochtweihinne' kunnen voetballen. Het zijn meiden die voetbal in hun genen hebben, of misschien kun je beter spreken van sportgenen, want als je ze een bal in de handen geeft kunnen ze 'moai grif' ook korfballen, of tennissen als je ze een racket geeft. Alleen daarom al is het een genoegen om hier zo te zitten kijken. Dit zijn de voetbalsters die over pak weg een jaar of acht of tien in het eerste team van hun club zullen spelen. En wie weet zijn er een paar bij die ooit de taak van hun clinic-geefsters zullen overnemen als ook zij in SCHeerenveen spelen. Maar de ervaring leert dat dat de uitzonderingen zijn, het zijn de meiden die niet alleen overvoldoende techniek en tactisch inzicht beschikken, maar die ook de juiste mentaliteit hebben en misschien is dat laatste nog wel het belangrijkste. Maar nu, op deze leeftijd mogen ze nog dromen over een profstatus of zelfs een plekje in het Nederlands elftal, wie weet.

Binne Kramer 

Advertentie