14
vr, aug
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
HURDEGARYP - Elk jaar weer aan het einde van het seizoen is de familiedag bij veel sport verenigingen, zo ook bij vv Hardegarijp. Een door het bestuur aangeboden lunch, een mix voetbal toernooi voor de senioren, ouder kind voetbal maar ook onderlinge toernooien bij de wat oudere jeugd. Ook een flink aantal springkussens konden op flinke belangstelling rekenen. Alles werd afgesloten met een heerlijke barbecue met prima muziek en een gezellig drankje. Ruim 300 leden kwamen langs en hebben nu zomerstop. Een aantal zijn alweer bezig met het komende seizoen!!Op de fiets naar Sportpark De Warren, ik doe het meerdere keren per week, ongeveer 1200 meter en dus prima te doen. Toch een beetje twijfel, doe ik het wel of niet op de fiets. De reden ? een flinke regenbui liet heel Hurdegaryp nat worden.Ook op Sportpark De Warren natuurlijk en dat was eigenlijk nu net de plek waar het droog zou moeten zijn.Daar was de afsluitende familiedag van de plaatselijke voetbal vereniging waar voor alle leden een eenvoudige maar wel prima lunch klaar stond. Waar normaal iedereen buiten op het terras voor de kantine zit of staat was nu bijna iedereen in de erg volle kantine. De lunch werd iets uitgesteld en uiteindelijk werd het buffet maar in een kleedkamer gezet waar het afgehaald kon worden. De regen viel gestaag neer …… maar …… het werd iets lichter en …. later zelfs droog met een heerlijk schijnend zonnetje.

Prima omstandigheden eigenlijk toen op meerdere velden gevoetbald ging worden. Het hoofdveld was het domein van de senioren, bijna 100 waren er en verdeeld in 2 poules van 4 teams werd er een halve competitie gespeeld met kruis finales en een echte finale. Een erg leuke finale om te zien, helaas bleven de doelpunten uit en mochten strafschoppen de beslissing brengen. Op veld 2 was de jeugd bezig, meerdere kleine veldjes waar onderlinge en ouder-kind wedstrijdjes waren. Als je dan ziet dat er meer dan 50 personen op dat veld aan het voetballen zijn is dat erg leuk om te zien. Zeker bij de ouder-kind wedstrijdjes. De kinderen ‘bloedje’ fanatiek en de ouders ‘mei it swit op e rêch’ proberen de kinderen bij te houden. Ook de kreten ‘papa je moet door lopen’ werden uitgesproken. zelfs ‘Mem dêr hinne rinne dan stiest frij’ mem snapte het niet helemaal geloof ik, de zoon des te meer …….
Ook op veld 5 was het nog druk, ook hier een ouder kind wedstrijd en een flink aantal kleurige spring kastelen, een voetbal dart en een panna kooi. Zowel bij die ouder kind wedstrijd als bij dat opblaas ‘spul’ werd fanatiek gestreden en of gespeeld.Die wedstrijd was van de O8 jeugd die nu allemaal O9 gaan worden. De ouders wilden graag met die kinderen op de foto en dan de zoon voor de vader of moeder. Het lukte helemaal al regelde ik wel dat de kinderen allemaal bij een ‘vreemde’ vader gingen staan. Uiteraard zo uitgelegd dat de ouders het per ongeluk hoorden en natuurlijk werkten ze mee. Prachtig om te zien en te horen zeker toen een kind bij een vader ging staan en zei ‘krijg ik nu van jou ook een euro zakgeld?’

Eigenlijk kwam iedereen ook voor het onderdeel na 16 uur, de barbecue. Sponsor en vaste cateraar van deze dag, Vos catering uit Grouw regelt dit al meerdere jaren echt uitstekend. Heerlijk broodjes werden vers bereid en geserveerd. Dit team was met 5 personen waarvan 2 heren aan het bakken waren, ze moesten scherp blijven want als al die hongerige voetballers langs komen is het druk. Maar ….. ze deden het met een lach op het gezicht, ‘we binne grotere drukte went, dit is ‘ontspanning’ het werd wel gezegd maar of het werkelijk zo was ……. Denk eigenlijk wel dat het zo was. Meestal komt ‘de baas van’t spul’, menner Jan, zelf naar Hurdegaryp maar deze keer even niet, ze hadden meerdere cateringen en hij ging zelf naar een nog grotere klus. De ‘vervangers’ deden het overigens prima, sterker nog echt uitstekend. Vooraf wisten de leden het wel en achteraf was het duidelijk, het was meer dan uitstekend en tot in detail geregeld.

Bij al dat eten hoorde natuurlijk ook een drankje en die werden dan ook regelmatig gehaald. Ook de muziek van de vast DJ werd gewaardeerd, gedanst werd er niet maar met die barbecue en dat drinken was daar natuurlijk ook geen tijd voor ……

Wel waren er kort wat officiële momenten. Als eerste worden dan de kampioensteams gehuldigd, een echte kampioensschaal krijgen ze dan. Hoewel er meerdere teams heel dicht bij waren was er in de voorjaarsreeks maar 1 team kampioen geworden. Dit team Meisjes onder 13 1 vind kampioen worden al bijna normaal, ook in de najaar reeks werden ze al kampioen, een delegatie speelsters en de trainer namen de schaal dankbaar in ontvangst 
Ook is de Warren bokaal, een onafhankelijke commissie bekijkt de prestaties van alle jeugd teams en rekening houdend met meerdere onderdelen is er dan één team het beste, deze keer bleek het team vvH O 17-2 de meeste punten te scoren en zo mochten de leider en de trainer deze fel begeerde bokaal voor het team in ontvangst nemen. 

Ook elk jaar weer word er ter nagedachtenis aan oud eerste elftal doelman Jan Venema een bokaal met zijn naam uitgereikt aan het senioren team wat op meerdere criteria de beste prestaties heeft neergezet.Weer was dit niet zo’n lastige keuze, voor de derde keer in 4 seizoenen werd het vv Hardegarijp 2. Ze speelden een prima competitie met zelfs een ronde in de nacompetitie voor promotie. Dat mochten ze helaas niet bewerkstelligen maar ‘per saldo’ was het weer het team wat deze prachtig bokaal zeer verdiende. Jan’s echtgenote en zijn zoon komen elk jaar steevast naar De Warren om deze bokaal uit te reiken. Elke traditie moet je in stand houden, deze zeker !!

Niet echt een officieel moment maar wel leuk en gewaardeerd zijn de teams zelf die iets ‘ondernemen’. Zo neemt vv Hardegarijp 2 altijd midden op het hoofdveld afscheid van vertrekkende spelers of staf. Deze keer 3 personen, de vaste grensrechter die na vele jaren stopt. De leider, hij gaat niet echt weg maar ‘promoveert’ naar vv Hardegarijp 1 om daar leider …… nee, manager te worden.Ook de doelman gaat weg, we zullen hem denk ik nog vaak genoeg op De Warren zien maar hij gaat zijn carrière voortzetten in Stiens waar hij tussen de palen en onder de lat gaat staanAlle 3 kregen ze mooie woorden, prachtige bloemen en een foto collage aangeboden Ook onofficieel maar wel er leuk was dat de (jarige) directeur sportief van vv Hardegarijp 4 het woord nam. Ze hadden binnen het team de MVP bepaald, elke speler van vvH 4 mocht een nummer 1. 2 en 3 als beste noteren en een lastige rekensom bracht als uitkomst wie de beste van het team was. De nummers 5 t/m 1 werden genoemd maar veel aanwezigen wilden misschien wel liever weten wie nu als laatste was geëindigd ……Die nummer 1 was niet aanwezig maar de trofee zal thuis bezorgd worden. Er was overigens nog een prijs bij dit team. Er waren dit seizoen 5 jeugd spelers bij het team komen spelen en voor de hoogst geklasseerde in het MVP klassement was ook ‘kosten nog moeite gespaard’ om deze jongeman in het heerlijk schijnende zonnetje te zetten. Een klein doosje met inhoud viel hem ten deel, de inhoud ? zijn meest favoriete drankje blijkbaar in een six pack. Nee geen blikjes of flesjes bier maar heerlijke fristy !!!! 

De muziek bleef gezelligheid strooien, de broodjes smaakten nog steeds heerlijk en de bar draaide op volle toeren. Het bleef nog lang gezellig op het terras voor de kantine, hoe laat het geworden is ? ik weet het niet omdat ik redelijk op tijd naar huis ging. Een flink aantal personen heeft het laat gemaakt blijkbaar, als ik zondagmorgen alweer onderweg ben voor een andere vrijwilligers klus zie ik eentje 'van zaterdagavond laat' met zijn hondje lopen en hij was wakker, verder geen commentaar …….

Jan Kamminga

Advertentie