15
wo, juli
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
BURGUM - Behoorlijk veel publiek bij oefenwedstrijd tussen FCBurgum en Buitenpost.
Dat had natuurlijk alles te maken met het feit dat dit voor beide enerzijds een test was, een ijkpunt om te kijken waar ze als team stonden, anderzijds, omdat er eigenlijk in de wijde omtrek verder niet veel viel te beleven op sportgebied. Beide ploegen hadden af te rekenen met een volwassen storm die over het Koningsland joeg en daar kwam nog bij dat er tevens een venijnige zandstorm stond.

Stormachtig begin oefencampagne FCBurgum


Dat 'stormachtig' sloeg niet zozeer op het vertoonde spel van FCBurgum in de oefenwedstrijd tegen Buitenpost, maar veeleer op de weersomstandigheden. Er stond af en toe een volwassen storm op deze zaterdagmiddag, een onvervalste zomerstorm. Die zijn tamelijk zeldzaam in onze contreien, zeker in combinatie met deze hoge temperaturen. Niet echt optimale omstandigheden voor een voetbalwedstrijd, al bleek dat beide ploegen er redelijk goed mee konden omgaan. Hoge ballen waren volstrekt uit den boze: met de storm mee verdwenen ze 'ins Blaue hinein', tegen de wind in kreeg de afzender ze per kerende post terug. Een tweede handicap, al even zeldzaam als zo'n zomerstorm, was het feit dat het zicht op een gedeelte van het veld af en toe behoorlijk werd beperkt door een heuse zandstorm, je waande je af en toe in een woestijn. Dat zand kwam van de verse hopen die waren uitgegraven ten behoeve van de bouw van de Nije Westermar, de sporthal-in-aanbouw, vlak naast het hoofdveld van de nieuwe FCBurgum. Al met al so wie so een memorabele wedstrijd die verder pikante tintjes had in de personen van de beide trainers. Ga maar na, bij Buitenpost zat Jasper Bouma op de bank, hij was vorig seizoen nog trainer van BCV, samen met zijn vader Meint. Zijn concullega in de andere dug out, Henk Konings, was ook al geen onbekende in Burgum, hij was ook ooit trainer van datzelfde BCV, al is dat alweer een fiks aantal jaren geleden. Hij stond voor de niet geringe taak om van twee uitstekende selecties van BCV en vvBergum één geheel te maken en dan het liefst een geheel dat meer is dan de som der delen. Geen makkelijke taak, want eigenlijk kun je het nooit goed doen, lees: het iedereen naar de zin maken. Maar dat is nu eenmaal inherent aan het 'vak' van voetbaltrainer, je moet niet alleen een voetbalkenner zijn, maar ook meer dan 'sljochtweihinne' verstand hebben van de menselijke psyche, in casu die van een sporter. Zaterdagmiddag was de eerste testcase, een oefenwedstrijd tegen een niet geringe tegenstander, hoofdklasser Buitenpost. Nee, natuurlijk stond er niets op het spel, er werden geen punten uitgedeeld, maar geloof maar dat beide ploegen in ieder geval niet wilden verliezen. En dat deden ze dan ook niet: het werd 1-1. Een uitslag waar beide ploegen en ook het merendeel van het talrijke publiek wel mee konden leven.

storm
Het is in feite een prachtige zaterdagmiddag, ware het niet dat het keihard waait, ik schat het op windkracht acht, met forse uitschieters en het verbaast mij niet dat het skûtsjesilen bij Hylpen op nota bene het IJsselmeer en het FK Fierljeppen in Winsum, niet doorgaan vanwege de harde wind. In Winsum heeft Bart Helmholt 'efkes in sprong makke' en zijn conclusie was duidelijk: "Dy jonges en famkes waaie út de pols, dy meie wol stiennen yn 'e bûse hawwe". Stiekem komt mij die afgelasting wel goed uit, nu hoef ik niet te kiezen en kan ik zowel het voetballen in Burgum zien als morgen het FK fierljeppen.

op slot
In Burgum meld ik mij in de voormalige bestuurskamer van BCV, maar die blijkt op slot en dus zoek ik maar vast een plekje langs de zijlijn van het hoofdveld. In de luwte van de dichtbebladerde bomen aan de westkant is het best uit te houden, het enige dat je daar van de storm merkt is het lawaai van de gierende wind in de kruinen van de bomen. Beide ploegen zijn nog aan het inspelen en het publiek troept merendeels samen in en bij de kantine. We moeten het doen zonder opstelling en dat maakt het een beetje lastig, zeker in combinatie met die, overigens fraaie, outfits van FCBurgum. Fraai, maar als ik had mogen kiezen, had ik zonder meer een wat helderder kleurstelling gekozen, beter voor de foto's, veel meer contrast zeg maar. Maar je kunt niet alles hebben en ons wordt eigenlijk nooit wat gevraagd. Zo had ik ook graag meegedacht over de nieuwe sporthal, per slot van rekening was ik een van de 'grootgebruikers' van de betreurde Westermar.

eerste helft
Dan kunnen we beginnen, als de scheidsrechter van dienst de wedstrijd in gang heeft gefloten, ontwikkelt zich een duel dat vrijwel gelijk op gaat. Beide ploegen beginnen redelijk voorzichtig en dat betekent dat er voorlopig weinig echt doelrijpe kansen zijn. Dat blijft in feite bijna de hele eerste helft zo en hoewel beide teams hun best doen om in de zestien van de tegenpartij te komen, lukt dat maar mondjesmaat, de beide defensies staan stevig in hun schoenen en geven maar bitter weinig ruimte weg. Het is niet gemakkelijk combineren met deze storm die dwars over het veld giert, lange ballen halen hun doel vrijwel nooit en dus zijn beide ploegen aangewezen op korte combinaties die echter in de meeste gevallen worden onderbroken door de tegenpartij. Het middenveld is dan ook in feite het speelterrein, daar gebeurt het allemaal, maar dat levert weinig echte mogelijkheden op. Veel verschil tussen beide ploegen is er dan ook niet, de twee klassen onderscheid tussen Buitenpost en FCBurgum kun je er als objectieve toeschouwer niet aan aflezen. De enige goal in deze eerste helft komt dan eigenlijk ook uit de lucht vallen. Een voorzet van C.P.Pander wordt door Justus Boomsma binnen getikt: 1-0. We schrijven op dat moment de 44ste minuut, eigen waarneming, want het scorebord doet het niet. Die 1-0 wordt ook de ruststand en in die pauze kan ik even rustig nabeschouwen wat ik in deze eerste helft heb gezien. Ik heb coach Jasper Bouma een aantal keren voor zijn dug out druk bezig gezien, waar zijn collega Henk Konings zich niet of nauwelijks heeft laten zien of horen. Er viel ook niet zoveel aan te merken op het spel van de nieuwe FC, er loopt, maar dat verwondert niet, genoeg kwaliteit rond in deze mix van Bergum en BCV, het gaat er in feite om of Henk Konings in staat zal zijn om er een soepel draaiend geheel van te maken. Nu zie je af en toe de onwennigheid er nog aan af, maar op andere momenten en in andere situaties kun je zien en merken dat de meesten van deze jongens al eerder met elkaar hebben gespeeld, de merendeels bij BBC. FCBurgum doet op geen enkel onderdeel onder voor hoofdklasser Buitenpost, ook daar moet nog geschaafd worden aan het fysieke aspect, geen wonder, want de training is nog maar pas hervat. Ik ben benieuwd of Buitenpost er nog in zal slagen om op gelijke hoogte te komen, want hoewel het een 'Muster ohne Wert' is, een wedstrijd die nergens om gaat, is het duidelijk dat beide ploegen willen winnen en in elk geval niet verliezen. Dat zal de tweede helft moeten uitwijzen.

tweede helft
FCBurgum speelt in deze tweede helft met een andere keeper, Arjen Tolman heeft Patrick van der Velde tussen de palen vervangen en hij krijgt meteen de kans zich te onderscheiden als Buitenpost een strafschop mag nemen. De te zacht maar wel zuiver ingeschoten penalty wordt prima gestopt door Arjen Tolman en dus blijft het vooralsnog 1-0. Beide ploegen wisselen ruimschoots, maar veel verandert dat niet aan de krachtsverhoudingen. Het lijkt er lange tijd op dat de FC zijn eerste serieuze oefenwedstrijd winnend gaat afsluiten, maar het moet de 44ste minuut of daaromtrent zijn, als Buitenpost alsnog op gelijke hoogte komt. Dat gebeurt door een prima aanval na onnodig balverlies van FCBurgum op het middenveld en keeper Arjen Tolman is kansloos op de venijnige schuiver: 1-1. Meteen daarna fluit de referee van dienst af, hij heeft het niet moeilijk gehad en hij leidde het sportieve duel prima in goede banen. En dus krijgt deze wedstrijd die het aanzien wel waard was, in feite de uitslag die hij verdient: een gelijkspel. Coach Jasper Bouma kan er wel mee leven: "Lekkere wedstriid, hjir kinne wy wol mei fierder." Zijn collega Henk Konings: "Of ik tevreden ben? Ja, dat ben ik, alleen jammer dat we de overwinning in de slotfase wat erg gemakkelijk hebben weggegeven. Maar net als Jasper heb ik genoeg dingen gezien waar we verder mee kunnen. Maar dit was pas onze eerste wedstrijd en dan is het zoeken, voor mij en voor de ploeg. We hebben nog een paar weken tijd om de automatismen erin te slijpen. Maar nogmaals, het zag er goed uit."

Binne Kramer
Advertentie