16
do, juli
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
BURGUM - Vrijdagavond a.s. vindt op het 'oude' vvBergum- terrein een bijzondere wedstrijd plaats. Het is een erewedstrijd voor Bertus de Boer. De organisatie van deze speciale ontmoeting is van mening dat een voetballer die liefst 18 seizoenen een belangrijke rol heeft gespeeld in het eerste team van vvBergum een afscheid in stijl verdient. En daarom komen op deze vrijdagavond oud-voetballers die ooit met Bertus de Boer hebben samengespeeld, om zijn afscheid luister bij te zetten. De wedstrijd begint om 19.30 uur.


18 Jaar is een heel voetballeven
Als je liefst 18 seizoen hebt gespeeld in het eerste team van een voetbalclub, vvBergum in dit geval, dan mag je terecht trots zijn op je voetbalcarrière. Zo iemand verdient een afscheid in stijl, geen afscheid overigens als voetballer, hij gaat nog wel even door, maar toen de definitieve scheiding tussen de spelers van vvBergum en BCV een feit werd, viel het doek voor een man als Bertus de Boer. Ik heb zo'n beetje zijn hele carrière gevolgd, eerst voor weekblad Actief en later Kanaal 30. Ik trof hem niet alleen bij de meeste thuiswedstrijden van het eerste van vvBergum, maar ook als zaalvoetballer in het eerste team van zaalvoetbalvereniging De Herauten. Daar vervulde hij, en vervult hij nog steeds, de rol van Spielmacher, wat de Duitsers het 'Dreh und Angelpunkt' van het team noemen. Hij zet daar de lijnen en uit, zet iedereen op z'n plek en is als leider van de achterhoede vaak de 'stroffelstien' voor de vijandelijke aanvalslinie. Ik vond en vind het altijd een genoegen om naar hem te kijken. Aan hem kon je altijd zien of het goed, dan wel 'iets minder' ging met de Burgumer zaalvoetbaltrots. Gelukkig, ten minste dat neem ik aan, staat hij het komende zaalvoetbalseizoen nog altijd in de basis van De Herauten. Dat  komende seizoen zal hij dus niet meer te zien zijn in de hoofdmacht van de nieuwe FCBurgum. Stoppen met voetballen doet hij, als ik goed ben ingelicht, overigens niet, hij dook op in de playerslist van vvNoordbergum. En dat betekent dat hij van 'betûft earste klasser', nu een forse stap terug moet doen, Noordbergum speelt (wat mij betreft gelukkig, weer) in de vijfde klasse. Dat zal voor ons als volgers en natuurlijk ook voor hemzelf, even wennen zijn. Voor een ploeg als Noordbergum zal het een enorme kwaliteitsinjectie zijn, zeker omdat ook mannen als Age Heegstra en Huy Tran overschrijving hebben aangevraagd naar de ploeg uit Noardburgum. 

vaste waarde
Ik heb dus, heb ik u hierboven uitgelegd, heel wat wedstrijden van Bertus de Boer mogen aanschouwen en uit die lange rij rijst een beeld op van een voetballer die eigenlijk altijd een vaste waarde vertegenwoordigde in het team waarin hij speelde. Hij kon, hij kan moet ik eigenlijk zeggen, uitstekend voetballen, zowel technisch als tactisch was/is hij een speler die bij geen enkele amateurploeg zou misstaan. 'Sokken kinst der wol by ha', heet zoiets hier in de wâlden met het nodige understatement. Hij laat een ploeg nooit in de steek, dat hij liefst 18 seizoen in het eerste van vvBergum heeft gespeeld, is wat dat betreft illustratief. Vrijdagavond wordt hij dus uitgezwaaid door zijn vaste supporters. De vraag blijft natuurlijk of die 'intimi', de vaste kern zeg maar, nu en masse op zaterdagmiddag naar Noordbergum zal gaan kijken. De keuze wordt op zaterdagmiddag steeds lastiger, omdat de zondagmiddag weg is gevallen, de enige ploeg in onze gemeente die op zondagmiddag speelt, is VCTrynwâlden. Dat betekent dus één keer in de veertien dagen, maar wat doen al die stamgasten op die andere zondagmiddag. Ik heb mijn keuze nog niet gemaakt tussen 'kerk en kroeg', in beide zou ik 'moai grif' gezien worden als een vreemde eend in de bijt. Net zo goed zal een FCBurgum zonder Bertus de Boer even wennen zijn, iets wat 18 jaar vaste prik was, poets je niet zomaar even van je netvlies. Gelukkig, zoals ik al zei, voetbalt hij nog wel in de zaal, ook al moet ik daarvoor al een jaar lang naar Harkema.  De nieuwe sporthal moet volgend jaar omstreeks deze tijd klaar zijn heb ik begrepen. Ik stel voor om in de kantine of de gang naar de kleedkamers of waar dan ook in de Nije Westermar, een soort eregalerij te creëren van foto's van coryfeeën van zowel vvBergum als BCV. Eén naam kunt u alvast invullen: inderdaad die man met dat zwart-witte tenue en nummer 19 op de rug! Vrijdagavond kunt u komen bekijken hoe zijn huidige en vroegere collega's hem uitzwaaien: half acht, Koningsland in Burgum. Komt dat zien!

Binne Kramer 

Advertentie