03
wo, juni
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
OENTSJERK. Toen het na een kwartier al 3-0 voor VCTrynwâlden stond op het zonovergoten Kaetsjemuoilân in Oentsjerk, leek dat de opmaat voor een makkelijk middagje voor de all blacks uit Oentsjerk. Dat werd het in feite ook, maar wel opmerkelijk was dat het na de eerste helft 5-1 was en dat die stand ook na 90 minuten op het handbediende scorebord stond. Met andere woorden: zes treffers in de eerste en nul in de tweede helft. En die nul van het tweede bedrijf was ook wel een beetje illustratief voor het spelpeil.
Ruurd Algra 'man of the match'

Als je vier doelpunten maakt in één helft, om precies te zijn in 22 minuten, dan solliciteer je nadrukkelijk naar de titel 'man of the match'. Want wees eerlijk, wie zou beter doen nietwaar. Het was Ruurd Algra die zo'n 'Kabinettstückchen' in huis had, hij legde er met schijnbaar kinderlijk gemak vier treffers in en besliste daarmee, uiteraard zou je bijna zeggen, dit duel. Want hier had Mildam, overigens helemaal geen slechte ploeg, niet van terug. Slechts één keer moest de Trynwâldster doelman 'belies jaan', maar dat was te wijten aan niet-attent verdedigen van de thuisclub. Opmerkelijk was dat de 5-1 stand al bij rust op het bord stond, nog opmerkelijker was in feite dat er in de tweede helft helemaal niet gescoord werd. Niet om aan te zien, zo saai dus? Nou, dat viel allemaal wel mee, beide ploegen bleven voetballen en proberen om te scoren, toch de essentie van dit spelletje. Dat het niet lukte was enerzijds te wijten aan het feit dat beide verdedigingen goed georganiseerd waren en anderzijds, dat VCT iets minder gemotiveerd was en dat bij Mildam de power en toch zo nu en dan ook het beetje geluk dat nodig is om tot scoren te komen, ontbrak. Toch konden met name de thuissupporters tevreden naar huis terug, ze hadden een alleszins 'noflike middei' gehad, de thuisclub had gewonnen, ruim gewonnen nog wel en het was prachtig, zeg maar gerust schitterend weer geweest. Wie doet je wat.

eerste helft
Het is heerlijk zomerweer op deze 22ste september, warm, onbewolkt en er staat wat je in juli en augustus een verkoelend briesje zou noemen. Ideale omstandigheden voor zowel de beide ploegen, als voor het niet al te talrijke publiek. Ik heb de indruk dat het hier in de Trynwâlden nog even moet landen, dat er op zondagmiddag wel degelijk wordt gevoetbald hier op het Kaetsjemuoilân. En dat hier een derde klasser speelt die misschien wel om de prijzen mee kan gaan doen. Dat laatste is overigens gebaseerd op niet-significante statistische gegevens, het is een indruk en dan ook nog een persoonlijke indruk. Maar toch. Deze keer heet de tegenstander Mildam, een ploeg die ik bij mijn weten nog nooit heb zien spelen, ik weet er dus ook helemaal niets van. Als scheidsrechter Eerhart de ontmoeting op gang heeft gefloten wordt al spoedig duidelijk dat de gasten het van snelle uitvallen moeten hebben en dat VCT de lange bal vanaf het middenveld speelt, gokkend op de technische vaardigheden van met name Ruurd Algra. Een tactiek die al spoedig 'fertuten docht'. We schrijven de tiende minuut als Egbert Hulsinga met een knappe steekpass Ruurd Algra op weg stuurt en die heeft geen moeite om keeper Karsten de Boer op het verkeerde been te zetten en de bal simpel in de lege goal te schuiven: 1-0. Lekker begin en in feite een blauwdruk hoe Mildam kan worden bestreden. De gasten verdedigen met een man of vier op lijn en als VCT erin slaagt de bal in de grote leegte achter die 'Viererkette' te leggen, is het simpel voor een klassespeler als Ruurd Algra om daarvan te profiteren. De 2-0 laat dan ook niet lang op zich wachten, want nog geen vijf minuten later is het opnieuw raak en opnieuw is het Ruurd Algra die zijn handtekening onder deze fraaie treffer zet. Hij wordt op tijd en op maat aangespeeld, slalomt door de complete Mildam-defensie en lokt daarna doelman Karsten de Boer naar zich toe. Die kan de verleiding niet weerstaan, maar ziet zich seconden later kansloos gepasseerd door de listige bewegingen van de Trynwâldster spits. Een prachtige goal, een echte onvervalste spitsengoal. En als het nog geen twee minuten later 3-0 wordt, lijkt dit duel al heel vroeg, we zijn pas 17 minuten onderweg, in zijn definitieve plooi te zijn gelegd. Het het is weer Ruurd Algra die tekent voor de treffer, VCT's en zijn derde goal, dit keer heet de aangever Danny van der Wal. Drie goals in iets meer dan een kwartier en dan ook nog eens van de voet van dezelfde speler, dat zie je niet vaak. En ik krijg de indruk dat deze derde treffer nog niet de laatste is deze middag. VCT domineert nadrukkelijk, geeft eigenlijk maar heel weinig weg en keeper Sybren Dijkstra hoeft maar heel weinig in te grijpen.

Toch loopt er bij de gasten een jonge jongen rond die zonder meer indruk maakt met zijn snelheid en zijn gretigheid, de nummer 11 is dat, Harmen Wagenaar. Hij moet echter te veel alleen doen en hij moet opboksen tegen de Trynwâldster defensie die er prima het oog in heeft. Maar voorin is VCT nog bij lange na niet verzadigd, en de 4-0 laat niet lang op zich wachten. We schrijven de 22ste minuut als René Dijkstra het kwartet treffers volmaakt. "En no wy", houdt de Mildam-aanvoerder de moed erin en zie daar, zijn aanmoediging helpt. Want we zijn een half uur bezig als Mildam op 4-1 komt met een fraai schot in de verre hoek. Toch een vorm van loon naar werken, want aan inzet ontbreekt het de gasten niet. Maar hun gifbeker is nog niet leeg, want vijf minuten voor tijd is het opnieuw Ruurd Algra die genadeloos toeslaat: 5-1. En bijna wordt het nog voor de rust 6-1, maar op instigatie van de grensrechter keurt scheidsrechter Eerhart de treffer af wegens buitenspel. Ik zit er niet recht voor en dus kan ik geen sluitend oordeel vellen, maar een fervent VCT-supporter, die naast mij staat, kan dat wél en bovendien gaat hij even naar de VAR-met-dienst die precies op de lijn staat. Dat is niemand minder dan Adriaan Inia, hij was jarenlang grensrechter in het betaalde voetbal, hij kan het weten. "Gjin sprake fan bûtenspul", is hij zeer beslist, maar de scheidsrechter heeft daar uiteraard geen boodschap aan. En dus blijft het bij 5-1 in deze eerste helft, ook niet onaardig natuurlijk.

tweede helft
Omdat ik ook de Mildam-aanvallers en dus ook de VCT verdediging aan het werk wil zien, blijf ik zitten achter de goal van keeper Sybren Dijkstra. Aan koffie geen gebrek deze zondagmiddag en zelfs de 'koeke' ontbreekt niet. Ik ben benieuwd wat er nu, met deze toch duidelijke 5-1 op het bord, in de tweede helft gaat gebeuren. Maar in feite valt dat niet tegen, beide ploegen blijven voetballen en anders dan misschien zou mogen worden, kent deze ontmoeting geen 'nachtkaars-senario'. Maar heel opmerkelijk slaagt geen van beide ploegen erin nog een of meer treffers aan de score toe te voegen. Voetballend is het allemaal best leuk om naar te kijken wat beide ploegen laten zien, er ontstaan ook wel degelijk kansen en kansjes, maar de beide keepers houden hun doel deze tweede helft schoon. Tot opluchting van met name Mildam, dat na die 5-1 zonder meer gevreesd zal hebben voor een regelrechte veegpartij. Maar dat komt er niet van, en dat zal ook te maken hebben gehad met het feit dat VCT duidelijk een tandje teruggeschakeld heeft. Het blijft dus bij die 5-1 en daarmee behaalt VCT de eerste punten in deze nog prille competitie. 5-1, Je kunt er mee thuiskomen uiteraard en Ruurd Algra kan zijn streefcijfers alvast bijstellen.

Binne Kramer

Advertentie