03
wo, juni
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
HARKEMA-Opeinde. Net als in 2018 is de competitiestart voor Harkema-Opeinde uitgelopen op een teleurstelling. Op eigen veld gingen de groengelen met 1-3 ten onder tegen promovendus Ternaard. De thuisploeg had het verlies aan zichzelf te wijten. Hoewel de bezoekers de beschikking hadden over een uitermate behendige en rappe voorhoede, kwamen de twee van de drie tegendoelpunten voort uit onnodig balverlies. Ternaard loerde voortdurend op de tegenstoot en was daarin zeer effectief. Dat de kleibewoners de punten meenamen, was in zekere zin dus terecht.

In de beginfase was het aan thuiszijde heel aardig. Harkema controleerde de wedstrijd, had verreweg het meeste balbezit. Het realiseerde tegelijkertijd dat dit juist het spelletje was dat Ternaard wilde spelen. Uitgespeelde kansen werden er nauwelijks gecreëerd. Chris Hoeksma had de grootste kans. Na een voorzet van Alex van der Tuin kwam Hoeksma in kansrijke positie in balbezit. De volley die volgde ging over. Kort daarvoor had een voorzet van Van der Tuin ook al voor gevaar gezorgd. Sake Kooistra en Albert Veenstra hadden niet verwacht dat doelman Plooy onder de bal door zou lopen. Hadden ze die misser ingecalculeerd dan had een van tweeën de bal mogelijk in het lege doel kunnen koppen. Voorts was er nog een verdekt schot van Kees Schotanus, dat door doelman Plooy onschadelijk werd gemaakt. Op dat moment had Ternaard al aan terrein gewonnen. Harkema raakte het overwicht zo rond de 25 minuten kwijt. De eerste waarschuwing kwam tien minuten later. Johannes Dijkstra brak door, maar moest in een rechtstreeks duel met keeper De Graaf zijn meerdere erkennen in de goalie. Vier minuten later was De Graaf opnieuw de reddende engel, al kreeg hij dit keer assistentie van Chris Hoeksma. Danny Post baande zich een weg door de Harkemaster defensie en zag zijn schot gesmoord worden door de doelman. Langzaam rolde de bal richting het lege doel. Op het laatste moment werkte Hoeksma de bal weg. De 0-1 leek aanstaande. In de 44ste minuut was het zo ver. De rappe Danny Post zette hard voor. Net buiten het strafschopgebied pikte Jacob van der Veen de bal op en knalde fraai raak.

Een zeer vervelend moment om op achterstand te komen voor "De Heide". Een minuut na de pauze werd de situatie nog penibeler. Een als voorzet bedoelde inzet van David de Vries zeilde in de verre kruising. Ternaard kwam door het tweede doelpunt in een zetel te zitten. Het trok zich terug in de loopgraven en loerde geconcentreerd op dat ene moment om de wedstrijd te beslissen. Het had weinig te duchten van de aanvalsdrang van de gastheren. De beste kans was zelfs voor de promovendus. Een kopbal werd van de doellijn gehaald. Net toen een offensief van Harkema serieus vorm begon te krijgen - Alex van der Tuin schoot hard op de keeper en Kees Schotanus punterde net naast - hanteerde Ternaard het countermes. Na balverlies op het middenveld kwam Johannes Dijkstra in balbezit. Die stuurde direct Danny Post alleen richting keeper De Graaf. De 0-3 was een feit. In een alles of niets-poging van Harkema-Opeinde iets te forceren werd verdediger Albert Veenstra richting de voorhoede gedirigeerd. Was er iets slagvaardiger met de kansen om gegaan, dan was het wellicht nog spannend geworden. Nu bleef het bij een doelpunt van Chris Hoeksma in de 90ste minuut, slechts een hele kleine pleister op de wonde. In het kwartier voor de eretreffer hadden Albert Veenstra, Paul van der Heide en Hilbrand Benedictus (2x) prima kansen op een doelpunt laten liggen.

Het is Harkema-eigen om na een tegenslag direct alles verbaal af te branden. Hoewel de nederlaag tegen Ternaard vervelend is, moet deze wel in het juiste perspectief geplaatst worden. Er is nog nooit een ploeg geweest die een prijs heeft gepakt op de eerste speeldag. Vorig seizoen zat Harkema-Opeinde na vier speelronden nog zonder overwinning. Uiteindelijk greep "De Heide" op een haar naast promotie. Volgende week begint de wedstrijd gewoon weer bij 0-0. Dan wordt er gespeeld tegen GSVV. In Gerkesklooster-Stroobos zal men ook niet de polonaise lopen na het ruime verlies in de openingsronde. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus voor de ploeg van trainer Jan van Dijk.

Foto's: Klaas Elzinga
Advertentie