03
wo, juni
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
BURGUM - Het werd zaterdagochtend uiteindelijk 4-1 in de wedstrijd tussen de O-17 teams van Suameer en FCBurgum en dat hadden weinigen vooraf ingeschat. Voor de goede orde: het betrof FCBurgum O-17 2, maar of dat nu de tweede keus is of dan men de ploegen at random heeft samengesteld, weet ik eerlijk gezegd niet. De gasten begonnen goed, leken de wedstrijd in handen te nemen, maar toen Suameer de aanvankelijke schroom had afgelegd waren zij het die het heft in handen namen. Verrassend maar verdiend.


Sinneskyn waar, mar wiete fuotten
Het is nog vroeg op deze 21ste september als ik naar sportpark De Heidkamp rij. Schitterend weer, beetje fris nog, maar daarvoor is het herfst nietwaar, vandaag officieel begonnen volgens de kalender. Ik ben gekomen om te kijken naar het duel tussen JO-17 ploegen van vvSuameer en FCBurgum. Een heuse derby dus, als zal de animositeit er zeker niet vanaf druipen op deze vroege septembermorgen. Maar het heeft toch altijd wel iets van 'Bokwerd tegen de hoofdplaats', dat is al decennia lang zo en ik zie het voorlopig ook niet veranderen. Er is zelfs al publiek, 'omsittend laach' zeg maar, maar uitverkocht, nou nee. Maar hier en daar een plukje toeschouwers geeft aan zo'n ontmoeting toch altijd een extra dimensie. Vanwege de objectiviteit die overigens totaal niet in het geding is, zoek ik een plekje langs de zijlijn ter hoogte van de middellijn vanwaar ik de meeste actie wel in beeld kan krijgen. Het is FCBurgum dat het best, lees: het meest fanatiek, uit de startblokken schiet. De gasten hebben het meeste balbezit en Suameer laat zich naar mijn smaak wat al te gemakkelijk op de eigen helft vastzetten. FCBurgum heeft dan wel een optisch overwicht, maar echt rendement halen de gasten daar vooralsnog niet uit. Daarvoor staat de Sumarder defensie te goed opgesteld en bovendien heeft de thuisclub achterin een paar mannetjesputters staan die van wanten weten. En daar heeft FCBurgum het lastig mee. De Burgumers zijn in deze beginfase wel de betere ploeg, de combinaties lopen beter, soepeler vooral, maar de kansen zijn schaars, ze zijn, zeg maar, op een 'houtzagerijhandje' te tellen. Individueel/technisch is FCBurgum de bovenliggende partij, maar zolang het 0-0 blijft, komt Suameer in feite niet in de problemen. Suameer compenseert met inzet en karakter en, niet te vergeten: 'wy hawwe Haije Hoekstra'. Dat is een geval apart. Hij is het die in de 20ste minuut, spoorwegtijden, dus bij benadering, de wedstrijd cijfermatig openbreekt met een schitterend schot in de rechter benedenhoek: 1-0. En als hij tien minuten later ook de 2-0 op zijn naam schrijft, deze keer met een fabuleuze knal van dertig meter die de FCB keeper alleen maar langs heeft horen fluiten, heeft hij zijn kandidatuur voor de overigens virtuele titel 'man of the match' nadrukkelijk gesteld. Die 2-0 is overigens ook de ruststand.

tweede helft
Ik kan mij niet voorstellen dat de gasten het hierbij zullen laten, ze zijn immers niet de mindere ploeg en ze moeten naar mijn mening best in staat zijn om een aantal kansen te creëren en daar ook een paar van te verzilveren. Maar waar ik verwacht dat het 2-1 gaat worden, wordt het 3-0 als de FCB keeper mistast en Hidde de Graaf de bal simpel in het net schuift. Game over zou je zeggen, maar als de gasten even later op 3-1 komen middels een snelle counter die keurig benut wordt, gloort er bij de Burgumers toch weer wat hoop. Maar dan moet het niet al te lang duren eer de 3-2 erin ligt. En dat gebeurt niet, integendeel, het is Suameer dat scoort. Erik Steringa pikt de bal na een afgeslagen aanval op en schiet hem vervolgens snoeihard in de linker bovenhoek: 4-1. En dat betekent de definitieve beslissing in dit duel. Het blijft bij die 4-1 en daarmee behaalt de thuisclub een even verdiende als verrassende zege die bovendien nog onverwacht ruim uitvalt.

Binne Kramer

Advertentie