14
vr, aug
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
NOARDBURGUM - Onder werkelijk schitterende omstandigheden, zeker voor begin oktober, wonnen de MO-13 van Noordbergum zaterdagochtend van Blauw Wit'34 uit Leeuwarden. Het was een leuke, maar wat ongelijke strijd in die zin, dat de thuisclub eigenlijk een maatje te groot was voor de gasten. De thuisclub bestond uit meiden die allemaal goed konden voetballen met een paar uitblinkers die héél goed waren. En tegenstander Blauw Wit had wel die paar hele goede, maar miste in de breedte voldoende kwaliteit.


Nazomer bij vvNoordbergum
Het is nog vroeg als ik naar Noardburgum rijd, het is pas negen graden zegt Heidi, mijn Up en dat betekent dat het koud is. Maar dat voelt niet zo aan en dat komt doordat de zon uitbundig schijnt en er bijna geen wind is. En dus is het prima toeven op het gloedjenieuwe kunstgrasveld in Noardburgum. De ploegen waar ik voor kom, de meisjes onder 13 van thuisclub Noordbergum en Blauw Wit'34 uit Leeuwarden, zijn zich al aan het inspelen. En ondertussen, het zijn en blijven meisjes, loeren ze stiekem even naar hun tegenstanders. Kunnen die 'een beetje met de bal spelen', zoals ze dat in Vlaanderen zeggen en uiteraard: hoe hebben ze hun haar. Nu is daar tegenwoordig niet veel onderscheid meer in, ze hebben allemaal lang haar en ze dragen het in een paardenstaart. Alleen als er wat donkere meiden bij zijn, wil er nog wel eens wat variatie optreden. En uiteraard hebben ze mij ook al aan zien komen, je valt natuurlijk op met je stoeltje en je camera-met-telelens als een olifant tussen de aardbeien. De vraag is altijd wie de stoute schoenen aantrekt en mij vraagt wat ik kom doen. Ik zoek op voorhand altijd een van de speelsters uit en ook deze keer krijg ik gelijk: "Meitsje jo foto's?" Dan kun je natuurlijk een verhaal ophangen over scheuren in het behang of warme snert of meer van die onzin-antwoorden, maar dit is een serieuze vraag en dus krijgen ze serieus antwoord. Coach van dit team is Roelof Koop en hem ken ik uiteraard al heel lang, hij was ooit een gevreesde spits en vormde samen met Anne Bergsma een illuster duo. Wat een doelpunten hebben deze beide mannen gemaakt en hoeveel daarvan heb ik gezien? Ik zou het niet weten, maar het waren mooie tijden, eigenlijk om nooit te vergeten. Maar nu ben ik gekomen om naar deze jonge meiden te kijken en uit eerdere ervaring weet ik dat ook hier genoeg talent rondloopt, zoals eigenlijk bij alle amateurclubs in onze regio. Er zijn er bij om 'duimen en vingers bij af te likken', die hebben bewegingen in huis waar je met even veel ver- als be-wondering naar zit te kijken. En als ik goed heb gekeken maakt met name dit team meisjes van vvNoordbergum daar geen uitzondering op.

scheidsrechter
De wedstrijd staat onder leiding van de al genoemde Roelof Koop en als ik nog een keer kijk, zie ik dat hij ook familie in het veld heeft lopen: zijn dochter Annieke. En jawel, 'sy hat it net fan frjemden', met andere woorden: ook zij heeft alles meegekregen om een uitstekende voetballer te worden. En dan zijn we nog niet eens begonnen! Blauw Wit ken ik uiteraard niet, maar ook in dat team lopen zo te zien op z'n minst een paar meiden rond die 'in fin mear as in bears' hebben. Ik zoek een plekje naast de zuidelijke goal, dit veld ligt noord-zuid, om niet elke keer tegen de zon in te moeten kijken. Noordbergum speelt van mij af, maar omdat dit veld zo lang is als een 'gewoon' veld breed is, een half veld dus, kan ik vrijwel het hele veld met mijn telelens bestrijken. De Noordbergum-keeper vlak naast mij krijgt, dat blijkt al heel gauw, een rustige ochtend. Slechts mondjesmaat slaagt Blauw Wit erin in de buurt te komen, ze moet het doen met een paar terugspeelballen en een enkel ongevaarlijk schot. De gasten hebben, waarschijnlijk door ervaring wijs geworden, de beste spelers achterin staan om zoveel mogelijk aan 'damage control' te kunnen doen. Maar die begrijpelijke tactiek houdt wel in dat er voorin te weinig mankracht rondloopt en dat BW maar heel zelden aan aanvallen van enige importantie toekomt. Anders is dat bij Noordbergum, dat heeft meteen na het beginsignaal het initiatief in handen genomen en aangejaagd door met name Afke de Wilde en de al gememoreerde Annieke Koop, rolt de ene na de andere aanval af op de goal van de Leeuwarder gasten. Die hebben de verdediging redelijk goed voor elkaar en bovendien hebben ze een keeper tussen de palen staan die van wanten weet en die bovendien van het type 'net fan dat benaude' is. En daardoor duurt het even voor de wedstrijd cijfermatig wordt geopend. En het kan haast geen toeval zijn dat het Afke de Wilde is die tekent voor die 1-0. Ze heeft het al diverse keren geprobeerd, maar haar schoten, vol met venijn, dat wel, missen vooralsnog de juiste richting of worden een prooi voor BW-keeper. Maar nu is het wel raak en als Annieke Koop er vijf minuten later 2-0 van maakt met een loepzuivere schuiver in de verre hoek, lijkt dat de opmaat voor een grotere zege. Dat klopt, Noordbergum domineert en excelleert af en toe en hoewel de gasten er alles aan doen om nog meer treffers te voorkomen, lukt dat niet echt. Het wordt nog voor de rust 4-0 en beide keren staat onder die treffers de handtekening van Afke de Wilde. Klein, maar echt een genoegen om naar te kijken. Ze bestrijkt het hele veld, is overal, wint, bijna, elk persoonlijk duel, heeft een serie bewegingen in huis waarbij je 'shivers down the spine' krijgt en een schot dat een plaag is voor elke keeper. Met name de 4-0 is een treffer om in te lijsten en in de kantine boven de bar te hangen: een schitterend schot uit de draai waar de BW-keeper geen zicht en dus ook geen antwoord op heeft.

tweede helft
We moeten even wachten eer de Noordbergum show opnieuw op gang komt. Er zijn bij Blauw Wit een aantal tactische wijzigingen doorgevoerd en dat betekent dat de volgende goal even op zich laat wachten. We schrijven de 15de minuut als Afke de Wilde opnieuw toeslaat, dit keer uit een corner die via de paal en de keeper in het net belandt: 5-0. Vijf minuten later maakt Annieke Koop het halve dozijn vol door van dichtbij de 6-0 te laten aantekenen. Daar blijft het bij, een verdiende zege voor de thuisclub, maar eigenlijk hadden de gasten op z'n minst een eretreffer verdiend vanwege hun niet aflatende inzet en het feit dat ze ondanks de oplopende achterstand bleven voetballen: hulde!

Binne Kramer 

Advertentie