14
di, juli
4 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
NOARDBURGUM - Objectief bekeken was het enige dat je kon aanmerken op de zege die Noordbergum zaterdag op eigen veld in Noardburgum behaalde op Drogeham, het feit die zege veel te bescheiden uitviel. Met andere woorden: het verschil in voetballend vermogen was veel groter dat de eindstand, 4-1, uitviel. Noordbergum maakt op dit moment geweldige tijden mee, de ploeg heeft een enorme kwaliteitsinjectie gekregen van spelers die bij de nieuwe FCBurgum overbodig waren geworden.


Noordbergum nu al op kampioenskoers
Noordbergum heeft na de terugkeer in de vijfde klasse al een imposante reeks opgebouwd: drie wedstrijden gewonnen en een doelsaldo van 14 voor en slechts twee tegen. Wonderlijk genoeg levert dat het team van coach Klaas de Boer niet de koppositie op, die is voor het eveneens uitstekend gestarte Eastermar, dat op doelsaldo net even beter is: 16 voor, drie tegen. Opmerkelijk, die pikstart van de ploeg uit Noardburgum, maar niet echt verrassend. Immers, de ploeg kreeg een onverwachte, maar uiterst welkome kwaliteitsinjectie van de nieuwe FCBurgum, de fusieclub ontstaan uit eerste klasser vvBergum en tweede klasser vvBCV. Die twee selecties werden door de nieuwe coach Henk Konings in elkaar geschoven en toen bleven er een stuk of wat spelers 'over'. De vraag blijft of ze werden gepasseerd omdat ze niet goed genoeg waren of om andere redenen. Of natuurlijk omdat ze het zelf niet zagen zitten natuurlijk, dat kan ook. Feit is dat een aantal van hen gezamenlijk overstapte naar Noordbergum, nota bene een team dat zich had teruggetrokken uit de standaardklassen en aan een min of meer anoniem bestaan was begonnen in de reserveklassen. Maar nu, na drie ruime zeges lijkt datzelfde Noordbergum plotseling 'out of the blue' mee te gaan doen om de titel in de vijfde klasse C. Sterker nog, Noordbergum is plotseling niets meer of minder dan de 'heisse Favorit' voor datzelfde kampioenschap en de promotie die daarbij hoort. Hoe vreemd kan het lopen. Zaterdagmiddag ontving datzelfde Noordbergum op eigen veld Drogeham, een ploeg uit de categorie 'altijd lastig'. De 'Hamsters' waren begonnen met twee nederlagen en ze zinden uiteraard op wraak, wel wetende dat dat tegen dit 'gepimpte' Noordbergum een hele toer zou worden.

prima omstandigheden
Ik was hier deze ochtend ook al voor een jeugdwedstrijd, maar ik ben nieuwsgierig hoe de metamorfose van Noordbergum 1 er in de praktijk uitziet en hoe dat speltechnisch en -tactisch uitpakt. En daarom meld ik mij tijdig, rijkelijk vroeg dus, in Noardburgum. Dat vroege tijdstip geeft mij de gelegenheid om even te gaan kijken op veld twee, waar de Noordbergum Vrouwen het opnemen tegen het derde vrouwenteam van FCBurgum. Maar tegen half drie spoed ik mij naar het hoofdveld waar de wedstrijd waar ik voor kom, Noordbergum 1 tegen Drogeham 1, op het punt van beginnen staat. De ontmoeting wordt geleid door scheidsrechter Krijgsheld die, zo blijkt later, zich zeker niet hoeft te vervelen. De wedstrijd is behoorlijk pittig, er wordt stevig uitgedeeld en de leidsman moet ogen in z'n achterhoofd hebben. Het escaleert niet echt, maar af en toe is het op het randje. Zoals verwacht is het Noordbergum dat het laken naar zich toetrekt en dat het spel voor het overgrote deel bepaalt. En de openingstreffer laat dan ook niet lang op zich wachten. Er zijn nog maar zeven minuten gespeeld als het 1-0 wordt, middels een schot in de verre hoek waar de keeper van Drogeham geen kijk en dus ook geen verweer op heeft. Dat lijkt de prelude voor een ruime zege, maar op de tweede treffer moeten we toch opmerkelijk lang wachten. Drogeham moet zich vooralsnog beperken tot tegenhouden en verdedigen, maar dat doen de gasten met inzet, kracht en overgave. En die onverzettelijke houding is iets waar Noordbergum moeite mee heeft. De ploeg is in feite getransformeerd naar een team dat het moet hebben van snelheid, technisch goed voetbal en een tactisch prima uitgekiend concept. En het is duidelijk dat die speelstijlen nogal hard met elkaar in botsing komen deze middag. Het is, en dat zie je wel vaker, voor een technisch/tactisch betere ploeg, lastig om het surplus aan voetballend vermogen in treffers uit te drukken. En dus duurt het meer dan 20 minuten eer de 2-0 op het scorebord verschijnt. Die goal valt uit een onoverzichtelijke scrimmage en eigenlijk weet niemand wie er gescoord heeft. Die 2-0 is tevens de ruststand en die bescheiden score geeft precies aan waar de schoen wringt.

tweede helft
Dit tweede bedrijf is amper begonnen of het staat al 3-0. Het is een wonderschone knal, een vliegende volley in feite, die het net teistert. En daarna gaat de thuisclub door, maar Noordbergum neemt nogal wat voorzichtigheid in acht om te voorkomen dat er blessures vallen. En dat betekent dat het venijn een beetje uit dit duel verdwijnt, dat het allemaal wat rustiger wordt en dat de spanning ook een beetje wegvloeit. Pas als Drogeham middels een penalty de 3-1 op het scorebord schiet, komt er weer wat leven in de brouwerij. In de 65ste minuut wordt het duel in zijn definitieve plooi gelegd, als een simpele intikker 4-1 betekent. Daarna gebeurt er eigenlijk niets meer, Noordbergum hoeft niet meer zo nodig en Drogeham beseft dat er op deze fraaie zaterdagmiddag hier in Noardburgum niets te halen valt. En dus blijft het bij die verdiende maar toch wat schraal aandoende 4-1 zege voor de thuisclub. Die staat nu op negen uit drie met een doelsaldo van 18 voor en drie tegen. Volgende week zaterdag moet Noordbergum uit naar VCR in Rinsumageest, inderdaad, ook al een team uit de categorie 'altijd lastig'. Maar ik vraag mij af welke ploeg uit deze vijfde klasse C tegen dit Noordbergum opgewassen zal zijn.

Binne Kramer 

Advertentie