13
ma, juli
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Voetbal
OENTSJERK - Toen het na een dik kwartier van de wedstrijd tussen VCTrynwâlden en Read Swart uit De Knipe 0-2 stond met een veel sterker RS, gaf eigenlijk niemand meer wat voor de kansen van de thuisclub. Immers, de Trynwâldsters waren er in die openingsfase niet of nauwelijks aan te pas gekomen en eigenlijk leek de wedstrijd toen al gespeeld en was het alleen de vraag hoe dik de nederlaag zou uitpakken. Maar dit was voetbal en dat is soms onvoorstelbaar en onvoorspel-baar. Soms, maar zeker op deze zondagmiddag.


'Frjemd spul yn de thee'
Ik loop na afloop van de wedstrijd tegen Read Swart samen met aanvoerder van VCTrynwâlden Ruurd Algra het veld af. Hij en zijn mannen hebben zojuist een klein voetbalwondertje gerealiseerd, door na een kansloos lijkende 0-2 achterstand alsnog met 5-3 te winnen. Met een onvervalste revival na de rust en dus: "Wat siet der yn dy thee Ruurd?" Hij grijnst, hij kent alle grappen over pepmiddelen, cognac en zelfs epo en aanverwante artikelen. "It moat sterk spul west ha", geeft hij het verhaal een andere richting. Hoe het ook in elkaar stak, het was zonder meer opmerkelijk, eigenlijk verbazingwekkend. Ruurd Algra: "Ja dat wie it seker, sjoch, dy flugge 0-2 wie fansels in dreun, dan moatst de moed net ferlieze, der wie noch tiid genôch om de saak rjocht te setten. Mar dy oanslutingtreffer kaam op it goede momint, dat joech ús wer hoop, wy leauwden der wer yn. En doe bleek Read Swart dochs net de wonderploech út de krante. Mar dit makket it fuotbal leuk om te dwaan, kinst sjen dat der fan alles mogelik is, ek al liket it hopeloos." Diezelfde Ruurd Algra nam overigens wel drie van de vijf VCT-treffers voor zijn rekening en hij maakte het, vaak in z'n eentje, de complete Read Swart defensie knap lastig. Hij had zelfs vier keer kunnen scoren, maar de scheidsrechter van dienst onthield hem in de eerste helft nog een 'geheide' penalty toen hij binnen de zestienmeter onderuit werd geschoffeld.

eerste helft
Het is droog op deze zondagmiddag eind november, maar echt warm is het niet. Gelukkig waait het maar nauwelijks en dat scheelt in de gevoelstemperatuur. Ik word op de hier gebruikelijke manier begroet, met veel humor en ironie, maar wel degelijk met de onderliggende boodschap 'bliid datst der bist'. Als ik het veld oploop komt de coach van Read Swart naar mij toe: "At jo moaie foto's hawwe wolle moatte jo se hjir meitsje, hjir binne de measte juichmominten." Waarmee hij maar wil aangeven dat zijn ploeg de doelpunten gaat maken deze middag. Hij meent het niet echt, dat is te zien aan de brede grijns op zijn gezicht. Ik zoek een plekje naast de goal van de gasten, niet vanwege het verwachte spelverloop, maar omdat ik hier in de luwte zit. Het begin van de wedstrijd is overduidelijk voor Read Swart. Saillant detail: de gasten spelen in, u raadt het, rood-zwart gestreepte shirts, inderdaad, exact dezelfde als waarin het vroegere Trynwâlden jarenlang speelde. VCT heeft overigens ook nieuwe shirts waarin de kleuren rood, zwart en geel verwerkt zijn, kleurrijk, mooi, maar een beetje druk. De druk in de wedstrijd komt vooralsnog van Read Swart en VCT komt niet verder dan verdedigen en tegenhouden. "Dit komt sa net goed", voorspelt een ietwat sombere Trynwâldster achter mij, "se meitsje der neat fan." 'Neat' is misschien wat overdreven, maar in ieder geval 'net folle'. Read Swart domineert zonder nu meteen te imponeren, iets wat volgens de stand, de Knypsters staan tweede achter St. Annaparochie, eigenlijk wel zou moeten. Maar het is duidelijk wachten op de openingstreffer van de gasten en die valt in wat ongeveer de 15de minuut moet zijn. Een gave combinatie stelt een van de Read Swart-spitsen in staat keeper Sybren Dijkstra kansloos te maken: 0-1. En nog geen twee minuten later is het 0-2 als een schitterende half volley inslaat in de Trynwâldster touwen. Prima begin voor de gasten en eigenlijk lijkt dit duel al na een dik kwartier in zijn definitieve plooi gelegd. Want zoals VCT nu speelt, maken ze geen enkele kans om Read Swart nog te achterhalen, laat staat te kloppen. Maar dit spelletje heet voetbal en de ervaring leert dat eigenlijk niets onmogelijk is. 'Mar ik ha it net heech', moet ik zeggen. Het beeld verandert toch een beetje als Ruurd Algra een strafschop wegens hands mag nemen en de bal steenhard en loepzuiver in het net jaagt: 1-2. Het kan nog en op de een of andere manier geeft deze aansluitingstreffer de thuisclub nieuwe moed, er komt meer Schwung in de ploeg, de combinaties gaan beter lopen en langzaam neemt VCT een deel van het initiatief dat ze volkomen kwijt waren, in handen. Maar het blijft voorlopig bij die 1-2 en die stand staat nog steeds op het bord als de scheidsrechter voor de rust fluit.

tweede helft
De koffie is, zoals gebruikelijk hier, heet en sterk, en dat is maar goed ook, want het wordt er hier niet warmer op. Bij VCT is René Dijkstra in de ploeg gekomen, hij is lang geblesseerd geweest, en of het nu daaraan ligt weet ik niet, feit is dat de thuisclub uit een geheel ander vaatje tapt in dit tweede bedrijf. Ik ben blijven zitten, nu dus achter de goal van Sybren Dijkstra, maar eigenlijk zou ik moeten verhuizen naar de overkant. Maar daar zit ik met mijn neus in de wind en dat lokt mij niet echt. Na een kwartier is het zover, de ommekeer van VCT 'docht fertuten' als Ruurd Algra de Read Swart keeper passeert met een schuiver in de verre hoek: 2-2. En als Danny van Dijk er slechts een paar minuten later 3-2 van maakt, tekent zich een echte verrassing af: de ploeg die kansloos leek na de 0-2, staat nu voor met 3-2. En die 3-2 wordt zelfs 4-2, doelpuntenmaker Ruurd Algra en 5-2 door Danny van Dijk die in de verdediging van Read Swart de bal verovert en in de verre hoek raak prikt. Ongekend, wie had dat kunnen denken. Vlak voor tijd kan Read Swart nog wel wat terugdoen met 5-3, maar dat verandert niets meer aan de overwinning van VCTrynwâlden. En onverwachte, maar achteraf gezien dik verdiende zege. Waar vasthoudendheid en karakter toe kunnen leiden!

Binne Kramer

Advertentie