16
di, juli
3 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Korfbal
OENTSJERK - De Wâlden heeft zich zaterdagavond in Ureterp gerevancheerd voor de teleurstellende nederlaag van vorige week tegen Drachten. Het team van coach Sake Koelma zocht duidelijk naar sportieve 'Wiedergutmachung' en daarvan werd thuisclub Oerterp het slachtoffer. De 20-26 was in feite nog geflatteerd ook, want met wat meer concentratie in de slotfase had de zege voor de Trynwâldsters nog groter uit kunnen vallen. De Wâlden kwam geen moment in de problemen tegen de thuisclub.


De Wâlden blijft in de race met zege op Oerterp
De Wâlden had zaterdagavond in Ureterp wat goed te maken, immers, de Trynwâldsters hadden vorige week op toch wel teleurstellende wijze verloren in en tegen Drachten en zichzelf daarmee een slechte dienst bewezen op de ranglijst. Dat was mede teleurstellend, omdat de ploeg van coach Sake Koelma een week eerder op superieure wijze koploper Ritola met lege handen terug had gestuurd naar Zuidlaren. Daarmee had De Wâlden zich een redelijk kansrijke plaats op die ranglijst cadeau gedaan. En daaom was het duel van zaterdagavond in Sporthal De Wier van eminent belang. Niet alleen voor de gasten uit Oentsjerk, maar evenzeer voor de thuisclub, die er op diezelfde ranglijst niet echt florissant voorstaat. Alle ingrediënten voor een pittige en spannende wedstrijd waren voorhanden. Het wat schaars ogende publiek kreeg eigenlijk alleen in de eerste helft waarvoor hun geld, toen werd er in een hoog tempo gespeeld en lieten beide ploegen zien wat ze qua korfballend vermogen in huis hadden. Het tweede bedrijf was aanmerkelijk minder van kwaliteit, het tempo lag lang niet zo hoog als in de eerste episode en het was maar goed dat er ondanks het rommelige karakter toch 25 treffers vielen te noteren. Een tweede helft die overigens nipt gewonnen werd door de thuisclub13-12. En dat leverde na afloop een eindstand op, na een 7-14 ruststand, van 20-26. 

eerste helft
De wedstrijd staat onder leiding van Bert Blauw, een fluitist met een geheel eigen stijl. Als hij fluit hoeft het publiek zich nooit te vervelen, hij is uitgesproken, geen man van compromissen, maar hij kan wel degelijk het verschil maken tussen zeg maar 'letter en geest'. Spelers en coaches hoeven zich nooit af te vragen wat hij bedoelt en hoe hij het wil hebben. Hij kent voor- en tegenstanders van zijn manier van leidinggeven, maar daar heeft hij geen boodschap aan. Ook in dit duel stelt hij meteen de regels en grenzen wat hem betreft en dan weet iedereen waar hij aan toe is.  Als er op een van de spelersbanken kritiek wordt geleverd op zijn manier van fluiten, gaat hij meteen even melden dat hij daar niet van gediend is. Terecht, het mag niet en bovendien is het buitengewoon vervelend. Het was nu niet aan de orde, maar ik heb hem wel eens een speler die luidkeels vloekte tot de orde zien roepen. Goeie zaak, zeker ook ten opzichte van kinderen op de tribune. Goed, terzake. de heenwedstrijd destijds in Oentsjerk werd aanvankelijk gedomineerd door Oerterp dat toen binnen no time met 0-4 leidde. Nu staat diezelfde stand ook heel vlot op het scorebord, maar het betekent nu dat het de gasten zijn die als een speer uit de startblokken schieten. Nynke Koster, Bareld Bos, Matthijs Hooghiemstra en Brian Juckers zijn de schutters van dienst: 0-4. Froukje van der Meer maakt er zelfs 0-5 van eer de thuisclub wat terug kan doen: 1-5. Matthijs Hooghiemstra, hij is deze avond veel beter op schot dan vorige week, herstelt de marge met zijn 2-6 en als Nynke Koster er 3-7 van maakt is het gat nog altijd vier punten. Dan lijkt De Wâlden een voorschot te hebben genomen op de uiteindelijke winst, zeker als op 5-11 de kloof inmiddels is uitgediept naar zes treffers. Het zijn Froukje van der Meer, Bareld Bos, Rinske Jager en Hedman Lei die voor de doelpunten zorgen. De slotfase van deze eerste helft komt De Wâlden niet meer in problemen en Matthijs Hooghiemstra en tweemaal Nynke Koster zorgen er voor dat de gasten met een 'noflike' voorsprong aan de thee gaan: 7-14. Ik heb in deze eerste helft toch een heel ander De Wâlden gezien dan vorige week, toen ik de ploeg in actie zag tegen Drachten. Er wordt in een hoog tempo gespeeld, onder de korf knokt De Wâlden om elke bal en er wordt een stuk beter geschoten. De Wâlden, met andere woorden, domineert en zo nu en dan zijn er fases waarin de Trynwâldsters echt imponeren met fraaie aanvalsacties. Er worden veel persoonlijke duels gewonnen en dat betekent vaak dat het niet telkens bij één doelpoging hoeft te blijven. En als je dan over een paar schutters van formaat beschikt als Bareld Bos en Matthijs Hooghiemstra en als ook de rest van de spelers zijn treffers meepikt, doe je het goed, dan ben je op weg naar een verdiende zege. Maar, er komt nog een helft en het is korfbal... Met andere woorden, er kan in het tweede halve uur nog van alles gebeuren.  

tweede helft'
Quod erat demonstrandum' is een uitspraak die precies past bij deze tweede helft. Vrij vertaald, ze moeten het eerst nog maar eens laten zien'. Want deze tweede helft haalt bij lange na niet het peil van de eerste. Oh ja, doelpunten vallen er genoeg, zelfs nipt meer dat in het eerste bedrijf, maar toch oogt het allemaal wat rommeliger. "We hiene dizze twadde helfte better yn de kantine spylje kinnen", aldus een supporter en wat hij daarmee bedoelt is voor geen tweeërlei uitleg vatbaar. Het is tamelijk rommelig, de echte focus is er niet, er wordt met name veel minder verdedigd, vandaar ook dat er wel degelijk veel doelpunten worden gescoord. Rinske Jager opent dit tweede bedrijf met 7-15 en daarna gaan beide ploegen lustig door met het maken van doelpunten, maar aan de verhoudingen verandert het allemaal niet veel. De Wâlden blijft de bovenliggende partij, heeft in de eerste helft het verschil gemaakt en in feite het duel toen al in zijn definitieve plooi gelegd. Sake Koelma, hij zit vlak bij mij, hoeft zich geen zorgen te maken en hij is dan ook opmerkelijk rustig. Hij kijkt, ziet toe en ziet dat het goed is. Zijn ploeg komt ook deze tweede helft geen moment in de problemen. Bij Oerterp is het heilige vuur al grotendeels gedoofd, de thuisclub beseft dat ze aan een mission impossible bezig is, maar het team van coach Kreeft  is te veel sportploeg om zich nu al over te geven. En dus blijft het best een leuke wedstrijd, al weet iedereen, zowel spelers als publiek, dat het pleit beslecht is. Bareld Bos (2x) en Rinske Jager zorgen ervoor dat de kaap van de twintig treffers gerond wordt: 11-20. Hessel Kinderman komt erin voor Brian Juckers, maar dat verandert niet wezenlijk iets aan de krachtsverhoudingen. Hedman Lei scoort de 14-23 en een fraai 'Doppelpack' van Matthijs Hooghiemstra zorgt voor 15-26. Game over, al benut Oerterp de verdedigende nonchalance van De Wâlden voor een niet doorslaggevende, maar wel fraai ogende einsprint van vier treffers: 20-26. Een fraai staaltje 'Ergebniskosmetik', met andere woorden, ze geven de eindstand een toch wat vriendelijker aanzicht. Aan de vraag over winst of verlies verandert dat fraaie 'slotstik' niets, maar leuk om naar te kijken is het wel.

Binne Kramer