31
zo, mei
7 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
BURGUM - Vooraf stond deze wedstrijd geafficheerd in V en V gelederen als 'lastig'. "Der spilet ien jonge yn dy't hiel goed is en it is de fraach at wy him ôfstopje kinne, hij goait se der út alle hoeken yn." Ziedaar de opdracht waarvoor V en V D-2 zaterdagmorgen in de sporthal van de Wetterstins in Burgum stond. Een pittig duel dus en vandaar dat het een prima prestatie van het team van Mathilde van der Zee was toen er wel degelijk een 7-5 overwinning op het scorebord stond toen scheidsrechter Jan de Boer voor het einde floot.


'Dy iene jonge dy't hiel goed is'
Nou, dat klopte wel, de faam die hem blijkbaar vooruitgesneld was. Hij was inderdaad goed, maar in z'n eentje toch niet in staat om zijn team aan de overwinning te helpen. Bovendien wisselde de Heerenveen-coach hem volgens plan en zonder hem was het team van de gasten toch een stuk minder. Niet zozeer qua korfbal, maar wel waar het het scorend vermogen betrof. Na een vlotte voorsprong voor de gasten die binnen no time op 0-2 kwamen, kon V en V zijn deel van het initiatief overnemen en dat leverde nog voor de verplichte vakwissel de 1-2 op. Het tweede hoofdstuk, er werd gespeeld in vier kwarten van een kwartier, was in feite achteraf gezien het meest interessant, zeker ook qua scoreverloop. Middels een strafworp en een knappe goal van verre afstand werd het 1-4 en even leek daarmee de wedstrijd in zijn definitieve plooi gelegd. Maar dat was buiten de waard geheten en die heette in dit geval V en V. Want de thuisclub zette aan en maakte er nog voor de pauze 4-4 van. En daarmee was het duel weer helemaal open.

Westermar
De wedstrijd die ik op het programma heb staan begint volgens schema om 10 uur. Maar tegen die tijd hebben coach Mathilde van der Zee en scheidsrechter Jan de Boer al een paar keer ietwat ongerust om zich heen gekeken. Tien voor tien en van tegenstander Heerenveen geen spoor. Ik opper dat ze misschien wel bij de Westermar staan, zoiets is al diverse keren gebeurd, maar het laatste jaar eigenlijk niet meer. Immers de Westermar is er niet meer, helemaal afgebrand en het wachten is op de Nije Westermar, maar die is pas volgend jaar klaar, als alles goed gaat. Maar jawel, een telefoontje leert dat Heerenveen D-4 inderdaad op het parkeerterrein van wijlen de Westermar staat. Hoe is het mogelijk in deze tijd van Tomtoms en andere geavanceerde navigatieapparatuur.  Maar goed, ze zijn er en tien minuten later arriveren ze inderdaad in de Wetterstins. Veel inspeeltijd krijgen de gasten niet, anders zou het hele verdere programma in de soep lopen. En ach, als er vijf minuten gespeeld is, zijn de meesten echt wel op temperatuur. Dat blijkt ook wel, want dan staan de gasten al met 0-2 voor. Coach Mathilde van der Zee had het al voorspeld: "Dit is in hiele goede ploech, hjir krije wy it echt wol swier tsjin." Die ene jongen waarvan bij de inleiding al sprake was, blijkt inderdaad goed, héél goed. Alleen kun je in éénvakskorfbal in je eentje nauwelijks een wedstrijd helemaal naar je hand zetten. Maar hij komt een heel eind en hij heeft ook al lang gezien hoe het tactisch concept van zijn team eruit moet zien. Hij pikt de ballen in zijn eigen verdediging op, merendeels uit een rebound en gooit die dan met een verre worp in zijn eigen aanvalsvak. Als alles volgens plan verloopt, staat daar een van zijn ploeggenoten klaar om de bal op te vangen, te draaien en te schieten. En met die even simpele als effectieve tactiek heeft V en V het behoorlijk lastig. En wat dat betreft is het opmerkelijk en eigenlijk wel verrassend dat het bij rust 4-4 staat.

tweede helft
Het is Heerenveen dat meteen na het begin van het derde kwart opnieuw de leiding neemt: 4-5. Het lijkt mij voor V en V cruciaal om het gat niet groter te laten worden en blijkbaar vindt de ploeg dat zelf ook, want niet lang na de 4-5 wordt het 5-5. Zou een mooie eindstand zijn, zit ik me te bedenken, maar er is nog tijd om de wedstrijd een winnende draai te geven. Uit een fraaie draaibal wordt het het 6-5 en daarmee stijgen de aandelen V en V substantieel. Heerenveen haalt alles uit de kast om gelijk te maken, maar het is uiteindelijk V en V dat het duel definitief beslist, door er in de slotfase 7-5 van te maken. Een knappe prestatie, al had de puur objectieve jury, maar die is er dus niet in het korfbal, ongetwijfeld geopteerd voor een remise, een dead heat. Want eigenlijk zou zo'n gelijkspel het meest recht hebben gedaan aan de werkelijke verhoudingen.

Binne Kramer

Advertentie