29
vr, mei
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
OENTSJERK - De Wâlden deed zaterdagavond in eigen sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk slechte zaken door als koploper te verliezen van Quick'21 uit Oudega. Saillant detail: bij de gasten was de leiding in handen van Luca Spin, de man die vanaf het volgende seizoen de technische baas is bij de Trynwâldsters van coach Sake Koelma. Die kon zijn ploeg deze avond niet naar een zege en een versterking van de kampioenskansen leiden. Na een 8-11 ruststand wonnen de Oudegasters uiteindelijke met 13-16.


Onvoorspelbare competitie
De Wâlden beleeft een wonderlijke zaalcompetitie met hoge pieken en toch ook behoorlijk diepe dalen. In korfbaltaal: er wordt verloren van ploegen waarvan gewonnen zou moeten worden. Positief is dan weer dat er af en toe met grote cijfers wordt uitgehaald. Omdat ook de concurrentie niet echt stabiel is, doet de situatie zich voor dat het team van Sake Koelma zich terugvindt op de koppositie en dus uitzicht heeft op de titel. Maar dan komt op deze zaterdagavond in maart Quick'21 uit Oudega op visite in sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk. Theoretisch zou De Wâlden dat moeten kunnen winnen, immers, de Oudegasters staan lager op de ranglijst. Maar in deze poule zijn de verrassingen legio, iedereen kan, zeg maar, van iedereen winnen en dus ook verliezen. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd hoe het deze avond zal gaan. Ik ben blijkbaar niet de enige die nieuwsgierig is, de tribunes van De Hege Wâlden zitten bomvol en dat betekent een echte wedstrijdsfeer, waarbij het overigens wel opvalt dat de Quick-aanhang, hoewel numeriek sterk in de minderheid, verreweg de meeste decibels aan aanmoedigingen produceert. Het is alsof De Trynwâldster aanhang voorvoelt dat het een lastige avond gaat worden. Hun scepsis wordt bewaarheid, het zijn de gasten die het initiatief in handen nemen, Quick is feller, strijdlustiger en strijdvaardiger. Bij De Wâlden gaat er te veel mis, de schutters van dienst laten het te veel afweten en hun doelpunten worden niet overgenomen door de rest van het team. Gedragen door het enthousiasme van het eigen publiek neemt Quick de wedstrijd in handen en dat initiatief geven ze eigenlijk ook niet meer weg. Als het bij rust 8-11 is, is duidelijk dat De Wâlden het moeilijk heeft en dat er wat moet gebeuren bij de Trynwâldsters om de wedstrijd in een andere plooi te leggen. Maar dat lukt niet echt, het blijven de gasten die het gebeuren merendeels bepalen en die ook constant de dans leiden, ook cijfermatig. De marge wordt niet echt groot en af en toe lijkt De Wâlden aan te zetten voor een onvervalst slotoffensief, maar de thuisclub zet niet door, valt elk keer weer terug in het te vrijblijvende korfbal van de eerste helft. En dus verliest De Wâlden tot grote teleurstelling van spelers en thuispubliek deze belangrijke wedstrijd uiteindelijk met 13-16. Een veel te lage score eigenlijk voor twee ploegen van dit formaat. Uiteraard is Quick-coach Luca Spin meer dan tevreden. "Meer met de winst dan met het spel", is hij zo eerlijk om toe te geven, "echt een goede wedstrijd was het niet, maar het was wel spannend en attractief vond ik. Wij waren meer gebrand, deden er ook meer voor dan De Wâlden. En hun schutters waren niet scherp en bovendien vond ik onze dames beter dan die van hen. Maar deze wedstrijd paste wel naadloos in deze competitie vond ik. En het is nog niet gedaan, er kan nog van alles gebeuren." Dat was een juiste conclusie van de man die volgend seizoen aan het roer staat bij de Trynwâldsters.

niet goed, wel meeslepend
Als scheidsrechter Visser de wedstrijd op gang heeft gefloten, hij krijgt nogal wat kritiek over zich heen van met name de bank van de thuisclub, ontwikkelt zich al heel gauw een beeld dat eigenlijk de hele wedstrijd zal bepalen. Het zijn de gasten die het heft in handen nemen, Quick beschikt over meer fighting spirit dan De Wâlden en is bovendien schotvaardiger. Toch is het de thuisclub die het bal opent middels een treffer van Rinske Jager: 1-0. Het duurt niet lang, want binnen een paar minuten is het weer gelijk: 1-1. Bareld Bos is de volgende die De Wâlden op voorsprong zet, maar ook nu duurt die voorsprong niet lang: 2-2. De problemen voor De Wâlden kondigen zich aan als Quick op 2-4 komt. Nynke Koster en Bareld Bos zorgen weliswaar voor 4-4, maar de trend is wel degelijk gezet. De thuisclub moet meer doen en harder werken voor de treffers dan het met meer 'fleur en faasje' spelende Quick. Op 6-6 is er nog geen licht tussen beide ploegen, maar het is nu wel duidelijk hoe de hazen lopen deze zaterdagavond in De Hege Wâlden.  De 7-7 is van Brian Juckers, de 8-8 van Bareld Bos vanaf de stip. Vlak voor de rust zetten de gasten nog even flink aan en dat levert drie treffers op voordat de scheids de ploegen naar de kleedkamer stuurt: 8-11. Daarmee deelt de equipe van coach Luca Spin een gevoelige tik uit aan de Trynwâldsters. 

tweede helft
Het is duidelijk dat De Wâlden de bakens moet verzetten in de tweede helft, wil de ploeg alsnog winnen. Ik vraag mij af of ze daartoe in staat zullen zijn. Wél als ze in goede doen zijn, maar zijn ze dat wel, ik heb niet echt de indruk. Er gaat te veel fout, de combinaties lopen stroef en de schoten missen te vaak de scherpte. De eerste treffer na de pauze komt op naam van Nynke Koster, maar Quick heeft het passende antwoord meteen in huis: 9-12. Matthijs Hooghiemstra maakt er 10-12 van, maar tekenend is dat het pas zijn tweede treffer is. Toch, als Bareld Bos de aansluitingstreffer in petto heeft (11-12), lijkt het alsof de thuisclub zich alsnog zal herpakken. Maar dat perspectief vervaagt als Quick er 11-13 van maakt.  Brian Juckers houdt de spanning erin met zijn 12-13, maar de gelijkmaker valt niet. Het is integendeel Quick dat opnieuw scoort 12-14. Kees van der Veen, een van De Wâldens grootste talenten, komt erin voor Hedman Lei en even lijkt het alsof hij de wedstrijd kan laten kantelen met zijn jeugdig enthousiasme. De wedstrijd wordt echter beslist als Quick er 12-15 van maakt. Die driepuntsmarge is er te veel aan voor de ploeg van Sake Koelma die zich zit op te vreten op de bank en af en toe nadrukkelijk de verbale strijd aangaat met scheidsrechter Visser. Die blijft tamelijk stoïcijns onder die verwijten, het beste wat hij kan doen trouwens. Nog één keer komt er wat hoop in de Trynwâldster gelederen en dat is als Bareld Bos een strafworp benut: 13-15. Quick blijft koel en scoort de 13-16, een treffer die dit duel definitief in het slot gooit. En dus doet De Wâlden slechte zaken op deze zaterdagavond voor eigen publiek. De ploeg verliest niet alleen van Quck, maar ziet op de ranglijst ook Drachten passeren. Hoopgevend is dat Drachten nog naar Oentsjerk moet voor de return. Kan dus nog heel spannend worden, er is nog niet definitief beslist.

Binne Kramer

Advertentie