31
zo, mei
7 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
SUMAR - Wêz Handich/DOW B1 tegen De Wâlden B1 was een prima wedstrijd tussen twee goed spelende teams. De enige 'smet', het enige vlekje dat beide ploegen niet konden wegwerken, was de relatief lage score. In totaal 16 treffers is te weinig voor twee ploegen van dit formaat en deze leeftijd. Het waren uiteindelijk de gasten uit Oentsjerk die aan het langst eind trokken met 7-9. En dat kleine verschil duidde op een spannende wedstrijd en dat was het ook, zij het dat de Trynwâldsters constant de dans leidden.


Prima spel, te lage score
Dat was de eindconclusie van het duel tussen thuisclub Wêz Handich/DOW B-1 en de bezoekers uit Oentsjerk, De Wâlden B-1. De wedstrijd was het aankijken wel waard, maar in de korfzone lieten beide ploegen het een beetje afweten, ze hadden beide te veel kansen en pogingen nodig om tot scoren te komen en dat zou bij B-juniorenploegen toch beter moeten kunnen. Op het veld willen de omstandigheden, met name de wind of een drassige grasmat nog wel eens spelbreker zijn, maar daarvan was in de Dúnoardhal in Houtigehage uiteraard geen sprake. Het tempo lag hoog genoeg en aan de inzet en de fighting spirit lag het ook niet, maar een stuk of 15 à 20 treffers moeten zulke ploegen toch wel maken. 

derby
Als ik het programma van deze zaterdag en het bijbehorende weer aanschouw, lijkt er maar één optie voorhanden: ik ga naar een zaalwedstrijd. Buiten regent het constant 'Dauerregen' noemen onze buren dat en dat lokt nu niet bepaald, zeker niet bij deze temperatuur en de harde, af en toe stormachtige wind. De meeste voetbalwedstrijden zullen, schat ik in, wel afgelast worden. Als ik de korfbalploegen in ons geografisch bepaalde bestand, dan springt de ontmoeting tussen Wêz Handich/DOW tegen De Wâlden eruit. Ten eerste vanwege het regionale karakter, twee vliegen in één klap zeg maar, maar ook omdat ik beide ploegen nog nooit tegen elkaar heb zien spelen. En dus spoed ik mij naar Houtigehage, kwartiertje rijden en in feite net zo ver als naar Oentsjerk. Geen toonbeeld van architectonische schoonheid, deze Dúnoardhal, maar ik kom hier graag vanwege het feit dat ze indertijd zo vriendelijk zijn geweest de muren wit te schilderen. Dat scheelt een paar stops in het licht. Voor de niet fotografen onder u, met meer licht en dus een wat kleiner diafragma en een kortere sluitertijd maak je betere foto's. Zeker als het om foto's gaat van bewegende zaken zoals sporters.

eerste helft
Als de scheidsrechter van dienst de ontmoeting heeft laten beginnen, ontvouwt zich een wedstrijd die het aanzien wel waard is. Er wordt in een hoog tempo gespeeld, maar wat opvalt is dat er nog wel het een en ander aan de nauwkeurigheid van de passing en zeker ook van de schoten ontbreekt. Het duurt daarom ook even eer de score wordt geopend en dat gebeurt door de gasten uit Oentsjerk: 0-1. Een fraaie doorloopbal van De Wâlden betekent 0-2 en dat houdt in dat de gasten een gaatje slaan. Goed voor de wedstrijd is dat WH/DOW wat terug doet, maar een schot van afstand en een benutte rebound betekenen dat De Wâlden op 1-4 komt. Op dat moment lijkt de thuisclub op weg naar een dikke nederlaag, maar dat valt mee. Op  2-5 is het gat nog altijd drie treffers, maar op 3-5 gloort er wel degelijk licht aan de horizon voor de ploeg uit Rottevalle en Eastermar. De rust komt bij 3-6 en dat komt wel zo ongeveer overeen met het spelbeeld: de Wâlden is de betere ploeg, de Trynwâldsters zijn actiever, dynamischer, ze hebben meer rebounds, zowel aanvallend als verdedigend. Maar het is ook duidelijk dat deze wedstrijd nog niet gedaan is, ik acht de thuisclub gezien het voorafgaande wel degelijk in staat om die achterstand goed te maken. Toch vind ik 3-6 een veel te lage tussenstand, twee ploegen die zo goed kunnen korfballen, moeten toch in staat zijn een hoger schotpercentage te realiseren. Maar dan moeten die ballen wel door de korf natuurlijk en niet eroverheen, er onderdoor of ernaast. En dat gebeurt nogal eens, aan beide kanten trouwens. Ik ben benieuwd hoe de tweede helft zal uitpakken.

tweede helft
In dit tweede bedrijf blijven de verhoudingen aanvankelijk vrijwel gelijk: De Walden is nog steeds de betere ploeg en hoewel het balbezit nu wat meer gelijk is verdeeld, zijn het ook nu de gasten die de meeste doelpunten scoren. Niet echt veel, maar het gat wordt wel steeds groter als de thuisclub er niet in slaagt om qua score bij te blijven. Het wordt 3-9 en even dreigt een desastreus scenario: zo van een heleboel tegen een klein beetje. Dat komt er niet van omdat WH/DOW zich toch redelijk herpakt. En als de productie bij De Wâlden stilvalt, verder dan negen treffers komen de Trynwâldsters niet, komt  de thuisclub toch nog redelijk dicht in de buurt: 7-9. Maar verder reikt WH/DOW niet en dus gaat De Wâlden er met de zege en de punten vandoor. Niks op aan te merken, de gasten waren over het geheel genomen de betere ploeg. Maar nogmaals: twee ploegen van dit formaat die niet boven de tien treffers uitkomen is wel een beetje mager, eigenlijk wel een beetje veel naar mijn smaak.

Binne Kramer 

Advertentie