31
zo, mei
7 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
OENTSJERK - Na de teurstellende en in feite onthutsende nederlaag tegen Quick herstelde De Wâlden zich zaterdagavond voor eigen publiek tegen De Waterpoort uit Sneek. Gemakkelijk ging het ook nu niet, maar in de fase waarin de prijzen uitgedeeld gaan worden, telt alleen het getal onder de streep. En dat was in het voordeel van de Trynwâldsters, die een paar keer 'op 'e dea stiene' tegen de Snekers, maar geluk hadden dat ook de gasten een paar zwakke fases kenden. Het werd uit eindelijk 21-19 voor de ploeg van Sake Koelma.


Spanning blijft in eerste klasse
Nog altijd, nu met nog twee wedstrijden te gaan, is onduidelijk wie er kampioen gaat worden in de eerste klasse B van het korfbal en dus ook wie er promoveert naar de overgangsklasse. De beste papieren zijn op dit moment voor Drachten, maar Ritola, De Wâlden en Quick zijn nog kansrijk, de een wat meer dan de ander. En dat dan op basis van kwaliteit en ervaring, want in punten staan de drie achtervolgers van de Drachtsters gelijk. Er kan dus nog van alles gebeuren en wat De Wâlden betreft, de Trynwâldsters moeten nog uit naar Ritola en krijgen Drachten nog thuis in Oentsjerk. Makkelijk zal het niet worden, vooral met in het achterhoofd dat De Wâlden aan een uiterst wisselvallig seizoen bezig is. Met enorme uitschieters zoals een overwinning met meer dan veertig(!) treffers, maar ook tamelijk teleurstellende en onnodige nederlagen. Het maakt het slot van deze competitie even onvoorspelbaar als spannend. Zaterdag kwam de Waterpoort op visite in sporthal De Hege Wâlden en op papier zouden de Trynwâldsters dat ruim moeten kunnen winnen. Winnen deed De Wâlden wel, maar het was moeizaam en ruim kon je de 21-19 zege ook niet echt noemen. Tevreden was coach Sake Koelma dan ook alleen met de beide punten, over de ook nu aanwezige wisselvalligheid zal het laatste woord nog niet gezegd zijn.
publiekHet is al behoorlijk druk in sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk als ik aankom. Ik 'leen' altijd een stoeltje uit de scheidsrechterskleedkamer, maar dat is bezet door, inderdaad, de scheidsrechter van de vorige wedstrijd. En dus ga ik te rade bij het wedstrijdcomité. "Dyn stuoltsje is beset, sjoch, der sit in mefrou op, en dat is de echtgenoate van de skeids fan straks. Ik wol har der wol ôfstjoere." Dat kan ik natuurlijk niet goedvinden en het is ook maar als grapje bedoeld. Maar ze gaan wel op zoek naar een vervangende zitplaats en dus zit ik even later ter hoogte van de middellijn aan de overkant van de tribune. 

eerste helft
Als scheidsrechter Hendriks uit Purmerend (!) de wedstrijd op gang heeftgefloten ontwikkelt zich een wedstrijd die vrijwel gelijk op gaat, zowel speltechnisch als cijfermatig. Bareld Bos opent het bal en dat geeft hoop bij de thuisclub, hij en Matthijs Hooghiemstra zijn de schutters van dienst, van hen moet de 'bulk' aan treffers komen. Bij Bareld Bos lijkt dat de goede kant op te gaan, want na de 1-1 is hij ook verantwoordelijk voor de 2-1. Maar geheel tegen zijn gewoonte in blijft het daarbij in deze eerste helft. En dat betekent meteen dat de ruststand tamelijk mager zal zijn, al weten we dat nu nog niet. Waterpoort laat twee veertien karaats kansen liggen door twee keer vanaf de stip te falen, dure missers als je naar de einduitslag kijkt. Rinske Jager zet De Wâlden met haar 3-1 weer op het rechte spoor en op 5-2 ziet het er niet slecht uit voor de thuisclub, de doelpunten zijn van Froukje van der Meer en Matthijs Hooghiemstra. Maar dat is pas zijn eerste en dat is geen goed teken. En als de gasten terugkomen tot 5-5 is de wedstrijd weer helemaalopen, dan is alles weer mogelijk. De 6-5 is van Brian Juckers, maar die mist even later een strafworp. Het wordt niettemin 7-5 door een treffer van Rinske Jager en dan mag de Waterpoort de ruststand bepalen op 7-6. Een stand die aangeeft dat er nog niets is beslist en dat houdt in de tweede helft beslissend gaat zijn. Het betekent ook dat beide ploegen in dit eerste bedrijf niet echt op schot waren, 7-6 is voor twee eerste klassers gewoon te karig.

tweede helft
Dat tweede hoofdstuk begint met de gelijkmaker van de aterpoort: 7-7. En bij 7-8 komen de gasten voor het eerst op voorsprong en even lijkt het er dan op dat de Snekers kunnen doordrukken. Dat gebeurt niet, het is Marije Jager die de beide ploegen weer op gelijke hoogte brengt: 8-8. Even later doet Nynke Koster het zelfde, zij is goed voor 9-9. Brian Juckers benut een strafworp en meteen daarna dicht De Waterpoort het minimale kloofje weer: 10-10. Het wordt 12-10 door achtereenvolgens Bareld Bos en Nynke Koster, maar ook nu is dat niet de ouverture voor een misschien wel beslissende marge. brian Juckers mist vanaf de stip en dat geeft de gasten de gelegenheid om langszij te komen: 12-12. Dat gebeurt nogmaals als Nynke Koster er 13-12 van heeft gemaakt: 13-13. 

beslissing
De beslissing valt als De Wâlden vier treffers op rij scoort: achtereenvolgens Matthijs Hooghiemstra, Rinske Jager, Bareld Bos en Froukje van der Meer zetten de thuisclub op 17-13 en dat is er voor de gasten uiteindelijk te veel aan. De 18-14 is van Rinske Jager en als Bareld Bos er 19-14 van maakt lijkt de wedstrijd gespeeld. Maar als De Waterpoort op zijn beurt vier keer op rij de korf vindt, is het alsnog spannend: 19-18. Even lijkt De Wâlden onder de druk te bezwijken, maar met de steun van het talrijke publiek slepen Bareld Bos, uit een strafworp, en Marije Jager de zege op 21-19 alsnog over de streep. Grote vreugde bij De Wâlden, maar die blijdschap in een duidelijke melange van vreugd en opluchting, want iedereen beseft dat de thuisclub weliswaar heeft gewonnen, maar dat het zege was met de nodige 'tûkelteammen en stroffelstiennen'. Nu zijn dat de mooiste wedstrijden, de meest memorabele in elk geval, maar alleen als je weet te winnen. Dat deed De Wâlden en dus blijven de Trynwâldsters in de race om de titel. Maar duidelijk is wel dat het een spannend slot van deze competitie gaat worden. Drachten leidt de dans, maar de voorsprong van de Drachtsters bedraagt slecht één schamel punt. "En wy krije se noch thús", zoals een supporter het uitdrukte. En zo is het.

Binne Kramer 

Advertentie