13
do, aug
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
BURGUM - "De tweede helft duurde 30 minuten te lang." Dat was het veelzeggende commentaar van De Wâlden-coach Luca Spin na afloop van de wedstrijd van zijn ploeg tegen Ritola uit Zuidlaren. Het verschil was minimaal, zowel qua spel, als qua uitslag, maar het waren wel de gasten die er met de, zij het minimale, zege vandoor gingen: 14 -15. "Onnodig", oordeelde de coach van de thuisclub, "we hadden erin elk geval een punt uit moeten slepen, want we waren zonder meer gelijkwaardig."


De Wâlden scoort te weinig en verliest onnodig
De Wâlden is de nieuwe competitie begonnen met twee nederlagen, maar ze waren totaal verschillend van impact, vindt coach, ook hij is 'nieuw', Luca Spin: "Het verlies tegen ODIK was te begrijpen, ODIK is een hele goede ploeg, waartegen we gewoon kwalitatief te kort kwamen. Maar dat lag anders met het verlies van vanmiddag op eigen veld tegen Ritola. We waren op z'n minst gelijkwaardig, maar omdat we verzuimden om met name in de tweede helft onze kansen af te maken, gingen we het schip in. Onnodig en onverdiend, maar daar koop je niets voor, overwinningen moet je zelf afdwingen. Maar we hadden op z'n minst gelijk moeten spelen en na die goede eerste helft had ik er vertrouwen in dat we zouden winnen. Maar het schot liet ons in de steek, we hebben maar drie keer gescoord in dat tweede bedrijf en dat is natuurlijk veel te weinig. Waar dat aan lag? Ja, zeg het maar, ze gingen er gewoon niet in. 14-15 Is natuurlijk so wie so al een veel te lage uitslag voor een wedstrijd op dit niveau en bij zulke uitstekende omstandigheden." Over die omstandigheden hadden zowel beide ploegen als het talrijke publiek, zeker niet te klagen. Het was heerlijk nazomerweer en bovendien stond er nauwelijks wind. Wat wil je halverwege september nog meer. Maar Ritola is altijd een lastig te bespelen ploeg, fysiek sterk, met nogal wat lengte in het team en een paar schutters die ook van afstand kunnen scoren, zowel bij de heren als bij de dames. Daar kwam zaterdagmiddag op het zonovergoten sportveld in Tytsjerk nog eens bij dat de gasten gesteund werden door een fanatieke groep supporters, die merendeels 'maar één kleur' zagen, maar die daarmee wel degelijk een mentale en morele factor in dit meer spannende dan fraaie duel waren. De amusementswaarde lag behoorlijk hoog en dat had merendeels te maken met het feit dat de ploegen elkaar niet veel, eigenlijk helemaal niets, ontliepen qua speelsterkte.

eerste helft
Ik heb er zojuist een onvervalst 'paardenspektakel' op zitten, in Eastermar om precies te zijn, als ik naar Tytsjerk rij om daar te gaan kijken naar De Wâlden tegen Ritola. En dan hebben we het over korfbal. De competitie is aan zijn tweede ronde toe en omdat De Wâlden de eerste heeft verloren van ODIK, verwacht ik nu eigenlijk een uiterst gemotiveerde thuisclub. Qua opstelling is er bij de Trynwâldsters niets veranderd en hoe dat bij tegenstander Ritola uit Zuidlaren zit, kan ik niet beoordelen. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Peter van der Kloet en hem ken ik als een uiterst kundig fluitist die zich niets laat wijsmaken, noch fysiek, noch verbaal. En ook deze middag maakt hij die reputatie waar, al denkt met name de aanhang van de gasten daar zo nu en dan totaal anders over. Maar dat mag, zij zijn supporters en die hoeven niet per sé objectief te zijn. Nou, dat zijn ze dus ook niet, maar ze zorgen wel voor sfeer en ambiance. Het is prima toeven langs de lijn, een graadje of twintig en weinig wind en voor mij komt daar nog eens een voorbeeldige catering bij. Niks te klagen dus. Het is de thuisclub die het bal opent: met het allereerste schot na een seconde of 20 maakt Marije Jager er 1-0 van. En als Hedman Lei er nog geen minuut later 2-0 van maakt, mag je spreken van een onvervalste pikstart. Maar Ritola is snel bijgekomen van de schrik en twee minuten later staat het dan ook al 2-2, waarvan één treffer uit een strafworp. Zo, de toon lijkt gezet en als dit zo doorgaat, kan het een duel worden met veel doelpunten. Maar wat dat betreft valt het vervolg een beetje tegen. Als de klok op 20 staat, de speeltijd bedraagt 30 minuten, is het nog maar 3-4, met een Trynwâldster treffer van Hessel Kinderman. Bareld Bos zorgt voor 4-4 en als Matthijs Hooghiemstra met een schitterende doorloopbal de 5-4 laat aantekenen, leidt De Wâlden de dans. Als het 6-4 wordt door Froukje van der Meer, lijkt dat de opmaat voor een grotere voorsprong, omdat het bij de gasten qua scorend vermogen even hapert. Maar dat blijkt niet meer dan schone schijn, want met een flush van vier treffers op rij neemt Ritola het commando weer over: 6-8. En, geheel in stijl, is het daarna De Wâlden weer dat op voorsprong komt. De drie treffers die daar voor zorgen, komen van Rinske Jager, Hessel Kinderman en Hedman Lei: 9-8. Dan zitten we al dicht tegen de rust aan, maar wat je wel vaker ziet: in die slotfase vallen nog drie doelpunten in één minuut, één van de gasten en twee van de thuisclub. Het zijn Matthijs Hooghiemstra en Rinske Jager die er zorg voor dragen dat De Wâlden met een voorsprong van 11-9 aan de thee gaat. Maar duidelijk is dan al wel dat dit duel nog niet gedaan is.

tweede helft
Het tweede bedrijf van deze match komt wat moeizamer op gang dan het eerste, dat begon met een heuse pikstart. Daar is nu geen sprake van. Beide verdedigingen overheersen en de aanvalsacties ogen niet onaardig, maar echt efficiënt zijn ze maar mondjesmaat. Het is Froukje van der Meer die er 12-9 van maakt en op dat moment staan de aandelen De Wâlden er behoorlijk goed voor. Hedman Lei laat de kans op 13-19 liggen door een strafworp te missen en even later staat het 12-11, als Ritola twee keer succesvol is. Halverwege wordt het 12-12, maar dan al is duidelijk dat de treffers uiterst kostbaar zijn geworden, het zal de inflatie zijn vermoeden de kenners. De spanning neemt toe, maar de kwaliteit wordt er niet beter op, de beide ploegen hebben steeds meer moeite om de korf te vinden en op 13-13, de Wâlden-treffer is van Matthijs Hooghiemstra, is er nog altijd geen licht tussen beide teams. Er zijn dan nog maar tien minuten te gaan en dat betekent er nog niets beslist is. Het is Ritola dat in de paar minuten daarna de wedstrijd in feite beslist door er 13-15 van te maken. Dat lijkt er voor de thuisclub te veel aan en ondanks de 14-15 van Marije Jager, slaagt De Wâlden er niet meer in om die minimale kloof te dichten. Het blijft dus bij 14-15 en daarmee lijden de Trynwâldsters de tweede nederlaag op rij. "Dat had ik me toch wat anders voorgesteld", aldus een ietwat somber ogende Luca Spin, te midden van zijn uithijgende spelers, "ik gaf ons na de eerste helft toch wel een goede kans om te winnen en dat had ook wel gekund. Maar je moet ze wel maken als je de kans krijgt en dat deden we niet, of in elk geval te weinig. Nee, slecht gespeeld hebben we niet, dit was een wedstrijd waarin de gelukkigste heeft gewonnen, maar je wilt als coach wel graag dat jouw ploeg dan die gelukkigste is. En dat verzuimden we vanmiddag, jammer."

Binne Kramer

Advertentie