09
zo, aug
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
GARYP - DeWâlden D1 tegen V en V D1, we hebben het over korfballen, was zaterdag op papier een leuke wedstrijd die de moeite waard leek om te gaan kijken. Dat bleek juist, want hier speelden twee ploegen die prima korfbal speelden. Dat de ploeg uit Garyp uiteindelijk tamelijk ruim met 4-7 won, was in feite bijzaak. Het ging om het feit dat deze jongelui er een leuke en toch ook wel redelijk spannende ontmoeting van maakten. V en V was uiteindelijk de sterkere ploeg en de zege was dan ook terecht.

V en V wint derby tegen De Wâlden
Wedstrijden tussen ploegen van V en V uit Garyp en De Wâlden uit Oentsjerk zijn in feite onvervalste derby's, ten minste als je de topografie als uitgangspunt neemt. Vroeger wilden dit soort ontmoetingen nog wel eens op het scherp van de snede worden uitgevochten, dat laatste soms letterlijk, maar die tijden liggen decennia achter ons. En toch, en toch, hebben wedstrijden tussen vertegenwoordigers van deze beide verenigingen iets extra's, het zijn wedstrijden met een extra dimensie, 'mei in fin mear as in bears'. Zijn het niet de spelers die zo'n duel op scherp zetten, dan zijn het wel de verschillende toeschouwerskampen die de druk erop houden. Zaterdagochtend was daar overigens geen sprake van, beide ploegen gedroegen zich voorbeeldig, beide groepen toeschouwers deden dat ook en toch 'heakke it' een beetje, in dit geval tussen beide coaches van V en V en De Wâlden. Het ging om de vraag of een coach vier jongens in één vak mag opstellen. Eigenlijk wist niemand het antwoord op die prangende vraag, ook scheidsrechter Marijke Mosselaar niet. De coach van V en V kwam met het argument 'dat nearne stiet dat it net mei', zijn confrère van De Wâlden vond het maar niks. Op de wedstrijd had de verbale 'strijd' geen invloed, op de uitslag misschien wel, maar dat valt niet te bewijzen. Hoe dan ook, de 'kwestie' maakte in ieder geval de tongen los, bij de spelers was het geen item.

eerste helft
Het mag dan zo zijn dat V en V de sterkere, niet zozeer de betere, ploeg is, het is niettemin De Wâlden dat het bal opent met twee treffers op rij: 2-0. Maar lang kan de thuisclub niet van die positieve marge genieten, want halverwege deze eerste helft is V en V erin geslaagd langszij te komen: 2-2. Tot 3-3 blijft daarna de wedstrijd gelijk op gaan, maar het zijn de gasten die bij rust met 3-4 aan de leiding gaan. Die rust wordt gefloten door scheidsrechter Marijke Mosselaar, in haar wat jongere jaren zelf een prima korfbalster, misschien nog wel, maar dat weet ik niet en, herinner ik me nog, een uitstekende kortebaanschaatsster. Prachtige ronde, korte, slag, per definitie uitermate geschikt voor de korte baan en natuurijs. Maar op deze fraaie zaterdagochtend hanteert ze de fluit en dat doet ze prima, beide ploegen maken het haar ook niet moeilijk.

tweede helft
Met 3-4 is er natuurlijk nog van alles mogelijk, maar als V en V al redelijk vlot wegloopt naar 3-5 en 3-6 staat dit duel in een heel ander perspectief. V en V is niet zozeer de betere ploeg, maar beschikt wel over meer scorend vermogen en dat is natuurlijk cruciaal voor een korfbalwedstrijd. De Wâlden blijft er alles aan doen om bij te blijven, maar als V en V er 3-7 van maakt, is het pleit beslecht. De Wâlden smaakt het in dit geval ietwat twijfelachtige genoegen om de eindstand te mogen bepalen op 4-7, maar dichterbij komt de thuisploeg niet. De conclusie mag luiden dat V en V efficiënter was en met meer scorend vermogen begiftigd was en dus terecht won. De Wâlden kan zich troosten met het besef dat deze D-ploeg voldoende talent herbergt om de continuïteit van de Trynwâldster korfbalclub op termijn mede te garanderen. Leuke wedstrijd en dat verhaal over vier jongens in één vak moeten ze nog maar eens uitzoeken, ik stel voor dat zulks gebeurt aan de bar in de kantine, onder het genot van een koel drankje.

Binne Kramer

Advertentie