08
za, aug
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
GARYP - Het duel tussen de D2 van V en V uit Garyp en Mid Fryslân D2 werd pas in de dying seconds beslist door een onvervalst Sonntagschuss van de gasten uit Grou. En dus won niet zozeer de beste ploeg, maar de gelukkigste. In feite was een gelijkspel de meest logische uitslag geweest, maar een korfbalwedstrijd verloopt nu eenmaal niet altijd via de rechte lijnen van de logica. Wel duidelijk uit deze nipte zege van de Grousters werd, dat het een spannende en gelijkopgaande wedstrijd was in de Wetterstins.

Gelukkigste wint
Jawel, ook bij korfbal gaat het om wie de meeste doelpunten maakt, want dat is de ploeg die met winst van het veld stapt. Dat bleek maar weer eens zaterdagochtend in de sporthal van Zwembad De Wetterstins in Burgum. Daar troffen de D2 teams van V en V uit Garyp en Mid Fryslân uit Grou elkaar en dat werd een spannende en dus attractieve ontmoeting tussen twee teams die al de nodige ervaring in het korfbal bleken te hebben opgedaan. Twee prima ploegen dus, die elkaar eigenlijk nauwelijks iets ontliepen qua speelsterkte en die ook weinig voor elkaar onderdeden wat betreft de mentaliteit, de wil om te winnen. Prima sfeertje, met het nodige publiek op de overigens beroerd zittende bankjes, toch doodzonde dat er bij de bouw geen rekening is gehouden met de factor publiek, en bovendien een scheidsrechter, Pieter de Jong, die wist waar hij voor was ingehuurd. Niet om op alle slakken zout te leggen dus en voor elk wissewasje te fluiten, maar om een wedstrijd in goede banen te leiden, om twee ploegjes jonge kinderen de mogelijkheid te bieden om lekker te bewegen, om plezier te hebben. Coaches willen nog wel eens een storende factor zijn, de zogenaamde 'voorzeg-cultuur', maar dat viel op deze zaterdagochtend in november wel mee gelukkig. Het was bovendien ook niet nodig, beide teams wisten tot op een haar nauwkeurig waar ze voor gekomen waren en wat ze daarvoor moesten doen. Lekkere pot korfbal dus al met al. Geen wanklanken, weinig echte overtredingen en al helemaal geen opzettelijke. Met andere woorden: korfbal zoals Nicolaas Broekhuysen het in 1902 heeft bedacht. Een onderwijzer, deze Broekhuysen, u had het kunnen raden, want schoolmeesters hebben nu eenmaal pedagogisch inzicht en ze zullen altijd het belang van hun leerlingen vooropstellen, ik weet er alles van. Tot zover deze korte cursus 'korfbal voor niet-ingewijden'.

eerste helft
Het is koud en veel licht is er nog niet, het begint zo langzamerhand al wat te lijken op 'de donkere dagen voor kerstmis'. De hele ochtend buiten in de kou te zitten lokt mij niet en dus besluit ik de betrekkelijke warmte van de sporthal op te zoeken en bij gebrek aan een nieuwe Westermar, wordt dat De Wetterstins in Burgum. Daar is behoorlijk licht en het is er altijd relatief vrij warm. Ik heb op de site gezien dat V en V D2 in actie komt tegen Mid Fryslân uit Grou en dat moet welhaast een leuke wedstrijd opleveren, beide verenigingen beschikken over een prima jeugdopleiding. Ik, en het publiek met mij, word niet teleurgesteld. De thuisclub opent het bal en scoort even later ook de 2-0. Goed begin, en dat staat volgens het spreekwoord, garant voor het halve werk. Nou, half werk leveren deze beide teams zeker niet, het tempo ligt hoog, de combinaties zijn merendeels lekker soepel en de persoonlijke duels het aankijken meer dan waard. Mid Fryslân komt terug tot 2-1, maar met 3-1 is de tweepuntsmarge weer hersteld. Op 3-2, vlak voor de pauze is dat, maken de gasten er 3-2 van en ze laten daarna een gouden kans liggen door een strafworp te missen. En dus gaan beide ploegen even rusten, ik vraag mij altijd af bij kinderen wie daar behoefte aan heeft, met een tussenstand van 3-2 en met het besef dat in de tweede helft alles nog mogelijk is.

tweede helft
Dit tweede bedrijf is nog maar net op gang gefloten door ref Pieter de Jong, als Mid Fryslân op gelijke hoogte komt door een prachtige, loepzuivere treffer van afstand: 3-3. En als halverwege deze tweede helft de stand door de gasten naar 3-4 wordt getild, lijkt dat de opmaat voor een grotere voorsprong voor de Grousters. Maar het is de thuisclub die scoort en die daarmee de spanning niet alleen herstelt, maar ook verder opdrijft: 4-4. Dat lijkt, zeker voor een redelijk objectieve verslaggever, een 'eerlijke' eindstand, eigenlijk heeft geen van beide ploegen meer recht op de overwinning dan de ander, maar Vrouwe Fortuna let even niet op, en dat betekent in dit geval dat de gasten in de absolute slotseconden middels een onvervalst Sonntagschuss, een 'lucky' heet dat in gaaf Nederlands, alsnog de beide punten naar zich toehalen. Een prachtig schot van afstand betekent 4-5 en daarmee de zege. Een beetje sneu voor het gelijkwaardige V en V, maar ze hoeven zichzelf niets te verwijten, in goed Mokums: 'het had net so goed andersom kenne weze'.


Binne Kramer                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
Advertentie