08
za, aug
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
BURGUM - Het waren twee afzonderlijke wedstrijden, maar ze leken als twee druppels water op elkaar wat betreft de uitslag en het scoreverloop. Want na de D2 van V en V en Mid Fryslân, kwamen daarna de D1 van V en V en kvDrachten in actie. Ook deze wedstrijd was spannend en ook deze ontmoeting leek in een remise te eindigen. En, u raadt het, ook dit duel eindigde in een nipte zege voor de gasten uit Drachten. Onverdiend was die zege niet, maar een jury had waarschijnlijk voor een gelijkspel geopteerd.


Drachten nipt te sterk voor V en V
Het is sowieso opmerkelijk dat een relatief kleine vereniging er twee D-teams op na kan houden en dan ook nog twee kwalitatief prima ploegen die zich kunnen meten met de overeenkomstige teams van veel grotere verenigingen als, in dit geval Mid Fryslân en kv Drachten. Zaterdag waren beide D-teams van de vereniging uit Garyp te zien in sporthal De Wetterstins in Burgum. Nadat de D 2 nipt had verloren van Mid Fryslân, was het de beurt aan de D 1 om 'wraak' te nemen met een overwinning op kvDrachten. Dat 'wraak' moet u overigens niet letterlijk nemen, het betreft hier sportieve wraak, eigenlijk meer een vorm van 'Wiedergutmachung', want van enige animositeit ten opzichte van elkaar is bij deze leeftijdsgroepen vaak geen enkele sprake. Maar op voorhand kun je ervan uitgaan dat als deze beide teams tegen elkaar uitkomen, je bijna verzekerd bent van spanning en attractief korfbal. Wat dat betreft werd het publiek niet teleurgesteld.

eerste helft
Als scheidsrechter Remco Schraa, hij speelt in de hoofdmacht van de de combinatie V en V/Quick'21, de wedstrijd op gang heeft gefloten, ontwikkelt zich een wedstrijd die vrijwel gelijk op gaat, met andere woorden, geen van beide ploegen kan bogen op een overwicht, noch individueel-technisch, noch team-tactisch. En dat betekent dat de doelpunten niet als rijpe appelen van de bomen vallen, daarvoor wordt er door beide teams te goed en te strak verdedigd. Het is de thuisclub die het bal opent met een fraaie doorloopbal: 1-0. Een strafworp stelt Drachten in staat om op gelijke hoogte te komen en als de gasten daarna twee keer op rij scoren, staat er 1-3 op het scorebord. Dat is voor V en V het sein om een tandje bij te steken en dat levert nog voor de rust de aansluitingstreffer op: 2-3. Het is dan al duidelijk geworden dat het in elk geval geen grote uitslag gaat worden, en ook dat beide ploegen kansen hebben om te winnen. Vooraf zou je zonder meer kiezen voor een remise.

tweede helft
Een strafworp vlak na de hervatting, betekent dat Drachten kan uitlopen naar 2-4 en op dat moment staan de aandelen Drachten er prima voor. Dat perspectief verandert als V en V eerste de 3-4 op het bord schiet en even later ook de gelijkmaker: 4-4. Eigenlijk zou je tegen de scheidsrechter willen zeggen: 'fluit maar af, dit is een 'eerlijke' eindstand, maar zo werkt het niet, gelukkig maar. Het is zo'n situatie waarin er kansen zijn voor beide ploegen om te winnen en dat betekent dat de spanning hoog oploopt, ook bij het publiek langs de lijn. Beide ploegen krijgen kansen, maar te veel haast en de daarbij behorende onzuiverheid, voorkomen vooralsnog verdere treffers. Die komen er echter wel degelijk en wel in de absolute slotfase. Dan scoort Drachten twee keer op rij en het ontbreekt V en V aan tijd om dat tij nog te keren. De ploeg uit Garyp is er een paar keer dichtbij, maar het blijft bij die 4-6 winst voor de gasten. Onverdiend? Zeker niet, de gasten waren op z'n minst gelijkwaardig, maar dat betekent ook dat het, net als in de wedstrijd hiervoor, 'net so goed andersom had kenne wese'. Eigenlijk verdiende ook deze ontmoeting geen verliezer, maar ook hier ging de aloude sportwet op: 'wie de meeste goaltjes maakt die wint de pot', Louis Davids zong het in de jaren'30 al.

Binne Kramer

Advertentie