08
za, aug
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
BURGUM - Het werd zaterdagmiddag in sporthal de Wetterstins in Burgum al heel snel duidelijk dat de wedstrijd tussen VenV/Quick-Udiros geen winnaar verdiende. Een remise zou het meest voor de hand liggend zijn, of Vrouwe Fortuna zou zich ermee moeten willen bemoeien. Dat deed ze niet en dus werd het een remise, maar zeker geen bloedeloos winterochtend potje korfbal. Beide ploegen haalden alles uit de kast om te winnen en beiden hadden ook wel degelijk kans om te zegevieren. Het werd echter 12-12. 
Eerlijk zullen we alles delen
Dat was het motto van de wedstrijd tussen de A juniorenteams van VenV/Quick uit Garyp/Oudega en Udiros uit Oudehorne. Het paste naadloos bij deze Sinterklaastijd, al zullen beide ploegen er stiekem achteraan hebben gedacht: 'maar ik een beetje meer als jij'. Dat kwam er niet van, en eigenlijk had geen van beide ploegen meer recht op de overwinning dan de ander. Het enige waar je als objectief toeschouwer wat op aan te merken zou kunnen hebben, was het feit dat 12-12 niet echt recht deed aan de kwaliteit die beide teams wel degelijk in huis hadden. Maar om de twintig te halen, dat moet in deze leeftijdsklasse eigenlijk de norm zijn, ging er aan beide kanten toch net te veel fout en werden de kansen niet altijd optimaal benut. Als kijkspel voldeed de wedstrijd wel degelijk, het tempo was behoorlijk hoog, beide ploegen toonden aan de beginselen van het korfballen meer dan onder de knie te hebben en de persoonlijke duels werden wel degelijk op het scherp van de snede uitgevochten.

eerste helft
Ik ben hier, hier is de sporthal bij zwembad De Wetterstins in Burgum, eigenlijk voor een waterpolowedstrijd, maar ik heb in het programma gezien dat er om 14 uur een korfbalwedstrijd begint die mij interessant genoeg lijkt om even te gaan kijken. Als ik in de hal ben blijkt het duel al bezig, het staat zelfs al 5-3 tot mijn verbazing: dat hebben ze snel voor elkaar gekregen, acht doelpunten in een minuut of tien. Als dat zo doorgaat wordt het een doelpuntenfestijn. Maar dat valt achteraf wel mee, of tegen zoals u wilt. Het is een wat ingewikkelde situatie moet ik u zeggen. V en V uit Garyp valt geografisch in ons, van RTV Kanaal30, verspreidingsgebied, maar de andere helft van deze maatschap, Quick'21 uit Oudega, valt onder Smallingerland. Voor mij geen probleem, maar als blijkt dat er in dit A-team geen enkele V en V speler staat opgesteld, wordt het wat ingewikkelder. Maar onder het motto 'nu we er toch zijn', besluit ik om toch maar even te blijven kijken. En daar hoef ik, achteraf bekeken, geen spijt van te hebben. Het is een prima pot korfbal die het aanzien meer dan waard is. Ik mis dus het begin, de eerste tien minuten en omdat ik om drie uur in zwembad wil zijn voor het waterpolo, mis ik ook de laatste vijf minuten. Maar de algemene indruk heb ik dan al opgedaan, dus voor dit verslag maakt dat niet zoveel uit. Nadeel van een wedstrijd tussen twee ploegen waarvan ik niemand ken en waarvan ook geen programmaboekjes of opstellingen voorhanden zijn, is dat het een beetje onpersoonlijk wordt. En om nu spelers te degraderen tot rugnummers gaat mij ook wat te ver. Maar dat laat onverlet dat de ontmoeting het aanzien zonder meer waard is. De thuisclub leidt als ik kom met 5-3 zoals gezegd, maar de gasten komen al snel op gelijke hoogte: 5-5. En dat geeft wel ongeveer aan dat beide ploegen elkaar redelijk in evenwicht houden, geen van beide kan bogen op een substantieel overwicht, noch qua spel, noch cijfermatig. De 7-7 ruststand is wat dat betreft illustratief.

tweede helft
Als er een winnaar komt zal die zich in het tweede bedrijf moeten manifesteren en aanvankelijk blijkt dat Udiros te zijn. De gasten komen op 7-9 en omdat de doelpunten tamelijk schaars en dus duur zijn, lijkt dat de opmaat voor een zege voor de ploeg uit Oudehorne. Ik ben daar redelijk vaak geweest in de tijd dat ik nog voor een digitaal korfbalblad werkte en ik bewaar aan die bezoeken uitstekende herinneringen. Udiros leidt dus, maar de marge is niet van dien aard dat de wedstrijd in zijn definitieve plooi is gelegd. En dat blijkt, want de thuisclub komt terug tot 9-9 en dan is de spanning en vooral ook de spankracht in dit duel helemaal terug. VenV/Quick komt aan de leiding, maar op 10-10 is het evenwicht helemaal terug. Ik moet weg, de waterpolowedstrijd waar ik uiteindelijk voor gekomen ben, begint over een paar minuten en dat begin wil ik eigenlijk niet missen. Op de KNKV site lees ik wel hoe het is afgelopen in de sporthal. Dat blijkt 12-12 te zijn en dat is een uitslag die zonder meer passend is, deze wedstrijd verdiende geen winnaar, maar al helemaal geen verliezer.

Binne Kramer                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
Advertentie