23
wo, sept
1 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
BURGUM - De D-teams van V en V uit Garyp en De Wâlden uit Oentsjerk troffen elkaar zaterdagochtend in sporthal De Wetterstins in Burgum. Een heuse derby dus, althans, dat was het in vroeger tijd, maar de jongens en meisjes van deze generatie hebben daar merendeels geen weet van. Toch blijven het altijd wel wedsrijden met een apart randje, met een extra dimensie zou je kunnen zeggen. Deze aflevering van V en V-D e Wâlden paste naadloos in dat beeld: het was spannend en af en toe zelfs onvoorspelbaar.


Bizar scoreverloop tekent derby
Toen het diep in de eerste helft 4-1 was voor de thuisclub, leek het kwestie van 'kat-in-het-bakkie' en 'kindje-in-de-kolenkit'. Maar dat bleek een vergissing, een hele dikke vergissing zelfs, want het waren wel degelijk de Trynwâldsters die er uiteindelijk met de punten vandoor gingen. Op basis van de hele wedstrijd was een gelijkspel misschien de meest 'eerlijke' uitslag geweest, maar de scenarioschrijver van dit duel had een ander plot bedacht. En dat betekende dat de toeschouwers konden kijken naar een spannend duel dat in feite geen verliezer verdiende.

eerste helft
Als scheidsrechter Pieter de Jong, hij en ik hebben het vooraf even over skûtsjesilen, daar hebben we beiden wat mee, de wedstrijd op gang heeft gefloten, blijkt dat dit twee ploegen zijn die al de nodige ervaring in dit spel hebben opgedaan. Ze worden beide begeleid door twee uiterst ervaren coaches, Eddy de Jong van De Wâlden en Mathilde van der Zee aan V en V kant. Over hun manier van coachen zou je een uitgebreid verslag kunnen schrijven, met name over de verschillen, maar dat zal ook te maken hebben met hun verschillen in persoonlijkheid vermoed ik. Het is V en V dat dit duel opent, zowel team-tactisch als qua score. Nadat de eerste schermutselingen geen doelpunten hebben opgeleverd is het V en V dat op 1-0 komt. Drie minuten later is het 2-0 en als de Garipers uitlopen naar 4-1, lijkt dat een vroege beslissing in een duel dat eigenlijk gelijk op gaat. Het lijkt erop dat de beste papieren zijn voor de thuisclub, maar als De Wâlden vlak voor het verstrijken van deze eerste helft alsnog op 4-2 komt, geeft dat toch weer perspectief voor de gasten uit Oentsjerk. Geen Ans, geen koffie en dat geeft mij de gelegenheid om even na te denken over wat ik tot nu toe gezien heb. Twee prima spelende ploegen, met als enig verschil dat de thuisclub de doelpunten wat makkelijker maakt. Maar ik betwijfel of dit duel al beslist is, ondanks de voorsprong van de groen-witten.

tweede helft
Die begint toch wel verrassend in die zin, dat De Wâlden als herboren uit de kleedkamer komt. Herboren, want het scorende overwicht van V en V smelt weg als sneeuw voor de zon en binnen no time staat er 4-4 op het scorebord. Waar dat nu precies mee te maken heeft wordt mij niet geheel duidelijk, het zal een tactische ingreep zijn geweest, maar feit is dat deze wedstrijd die eigenlijk al in zijn definitieve plooi leek te zijn gelegd, plotseling is getransformeerd tot een heerlijk open duel. De Wâlden heeft blijkbaar de smaak te pakken, want halverwege dit tweede bedrijf staat de teller op 4-6. V en V heeft dan, gezien het voorgaande toch heel opmerkelijk, nog niet gescoord in deze tweede helft. Dat gebeurt wel in de slotfase en als het 5-6 staat is alles nog mogelijk, ik opteer voor een gelijkspel, maar dat komt er niet. Net niet, want het plotseling weer opgeveerde V en V is er een paar keer dichtbij. Als De Wâlden in wat de allerlaatste minuut moet zijn, er 5-7 van maakt, is duidelijk dat de Trynwâldsters er met de winst vandoor gaan. Dat gebeurt ook, want even later fluit Pieter de Jong, hij heeft dit duel geleid op een manier die je van hem zou verwachten voor de laatste keer. Het lijkt op 'los-uit-de-pols', maar ondertussen ontgaat hem niet veel en hij fluit alleen als dat nodig is, verder laat hij spelen, daar zijn deze jongelui immers voor gekomen. Eigenlijk was dit een wedstrijd die, zoals zoveel van dit soort duels, eigenlijk geen verliezer en inherent daaraan, dus ook geen winnaar verdiende.

Binne Kramer

Advertentie