13
do, aug
5 Nieuwe art.
Advertentie:

Korfbal
OENTSJERK - De C 2 van KF De Wâlden behaalde zaterdagochtend in sporthal De Hege Wâlden een nipte, maar toch wel verdiende zege op Westergo C 1 uit Bolsward. Toch had het duel een wat wonderlijk scoreverloop, iets wat overigens de spanning en de attractiewaarde zeer ten goede kwam. In de eerste helft leken de Trynwâldsters rechtstreeks op een ruime en misschien wel een zéér ruime overwinning af te stevenen, maar in het tweede bedrijf kwamen de gasten sterk terug, de uitslag illustreert dat: 7-6.


De Wâlden laat Westergo in de wedstrijd komen
Het zijn vaak deze ploegen, C-, en bijvoorbeeld B-teams die in de verslaggeving 'in bytsje oan de krapperein komme'. Ze spelen meestal op niet bijzonder publieksvriendelijke tijden en bovendien zitten ze er qua korfballend vermogen 'in bytsje tusken yn'. Meestal ga je als verslaggever naar de wedstrijd van de senioren, het 'eerste' dus of naar de hele jonge jeugdteams, de F'jes, de E'tjes of de D'tjes. Die wedstrijden hebben vaak een hoge attractiewaarde en bovendien komt daar het meeste publiek. Maar zaterdag ben ik gaan kijken naar een C-team, de C2 van de Wâlden tegen Westergo uit Bolsward om precies te zijn. Ook al zo'n vereniging die ik niet veelvuldig aan het werk zie. Toch heb ik daar goede herinneringen aan, ik ben daar in Bolsward een aantal keren geweest in het kader van de toenmalige ledenkrant. Maar toen waren de spelers, en ik vermoed ook de technische staf van deze C-ploeg, nog niet eens geboren.

eerste helft
Hoe dan ook, ik zit op deze zaterdagochtend tegen tienen wel degelijk in sporthal De Hege Wâlden in Oentsjerk om te kijken naar deze wedstrijd. Als de scheidsrechter van dienst, hij heeft geen enkele moeite, noch met deze beide ploegen, noch met de vier(!) coaches en hij doet wat hij moet doen: deze wedstrijd leiden, anders gezegd: het mogelijk maken dat dit duel gespeeld kan worden. Prima! Het is aanvankelijk De Wâlden dat het heft in handen neemt. De thuisclub heeft het meeste balbezit en schept zich ook de meeste kansen. Dat resulteert al vrij snel in de openingstreffer: 1-0. De Wâlden is bovendien heer en meester onder de korven, dus zowel aanvallend als verdedigend. Dat levert even later de 2-0 op en als het bij Westergo niet wil lukken om de bal door de korf te krijgen, heeft De Wâlden in feite alle gelegenheid om in deze eerste helft ook de 3-0 te laten aantekenen. Qua korfballen vermogen scheelt het niet veel, deze beide teams, maar bij de gasten ontbreekt het aan met name zuiverheid in het schot. Die 3-0 is ook de ruststand en eigenlijk is het op dat moment niet zozeer de vraag of Westergo nog terug in de wedstrijd kan komen, dan wel hoe hoog de zege voor de Trynwâldsters gaat uitvallen.

tweede helft
Maar de tweede helft laat zien dat dat soort bespiegelingen niet meer dan een slag in de lucht zijn. Van tweeën één: óf in de thee heeft een of andere pepmiddel gezeten of beide coach-duo's hebben een peptalk gehouden die niet mooi meer was. Moesten wij als publiek, en publiek is er in Oentsjerk altijd, wie er ook speelt, het in de eerste helft doen met een toch wel schamele oogst van slechts drie treffers, in dit tweede bedrijf komen er, zoals na afloop zal blijken, liefst tien doelpunten bij. Dus de vraag blijft: 'wat zat er in die thee?' We zijn nog maar pas begonnen als de Westergo-aanhang opveert van de tribune: hun ploeg heeft gescoord: 3-1. De Wâlden heeft het juiste antwoord in huis, en dat binnen de halve minuut: 4-1. Orde hersteld zou je zeggen, maar dat is een fictie, het zijn de gasten waarover plotseling de geest vaardig wordt en binnen de vijf minuten wordt het 4-3. De Wâlden stribbelt tegen met 5-3, maar Westergo heeft de smaak te pakken en op 5-5 is de wedstrijd tegen alle verwachtingen in, weer in evenwicht. Mysterieuze krachten in de sport, ik zie het wel vaker gebeuren en niet alleen bij jeugdteams, dat de krachtsverhoudingen in no time compleet veranderen. Vraag is nu of deze wedstrijd een winnaar krijgt, voor de rust was dat geen punt van overweging, maar door de revival van de gasten, ziet de wereld er nu totaal anders uit. Op 6-5 mist Westergo een strafworp, een dure fout, zoals later zal blijken. De Wâlden lijkt de wedstrijd in z'n definitieve plooi te leggen met 7-5, maar een strafworp, nu is hij wel raak, brengt de gasten op schootsafstand en de spanning natuurlijk helemaal terug: 7-6. Westergo haalt alles uit de kast om alsnog een misschien wel verdiend punt uit het vuur te slepen, maar dat lukt net niet. En dus blijft het bij een nipte, achteraf gezien nog zwaarbevochten, zege voor de thuisclub. De coach van de ploeg uit Bolsward vindt het jammer dat haar team verloren heeft, maar ze heeft er wel een plausibele verklaring voor: "Wy begûnen te let, wy ha it eins yn de earste helte ferlern." Dat is dan ook wel het enige verwijt dat zij haar ploeg kan maken.

Binne Kramer

Advertentie