18
wo, sept
0 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.
×

Fout

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

Overige sporten

[sigplus] Ernstige fout: Afbeeldingsmap moet een een relatief pad vanaf de basis map van de afbeeldingen zijn.

hbvHURDEGARYP - Qua speelsterkte was er niet zo gek veel verschil tussen HBV O-14 en Oaters Joure. De einduitslag van 41-21 zou anders kunnen doen vermoeden, maar het enige verschil, wél een essentieel verschil overigens, was het feit dat de thuisclub de ballen er wat makkelijk ingooide. De gasten hadden daar zichtbaar meer moeite mee en dat verklaarde aan het einde de toch wel substantiële kloof tussen beide ploegen. En, niet onbelangrijk: bij HBV hadden ze Iris!


HBV wint door hoger schotpercentage
Uiteindelijk is 41 een heel behoorlijke score voor een team O-14, maar eigenlijk had die score zaterdagmorgen in sporthal De Hege Fiif in Hurdegaryp aanmerkelijk hoger kunnen zijn. De thuisclub moest aantreden tegen Oaters uit Joure, een ploeg van een ongeveer gelijke sterkte, maar de gasten hadden te veel kansen nodig om tot scoren te komen en daarom bleven zij steken op een toch wel wat matige en magere 21 punten. Dat had alles te maken met het feit dat Oaters het moest hebben van de lange dribbels van maar een paar spelers. Die waren prima, maar als het op de afronding aankwam, gaven de gasten te vaak niet thuis. Ze schoten te haastig, te onzuiver en ze verzuimden merendeels om in de bucket de combinatie te zoeken. En dus werd er uit alle hoeken en standen geschoten en te veel schoten waren van het kaliber god-zegene-de-greep, puur en onvervalst opportunisme dus. Dat deed HVB beter, ook al ging daar ook een substantieel deel van de schoten naast over of niet in maar tégen de ring. Wat dat betreft waren die 41 punten nog heel aardig. Echt spannend was het niet en werd het ook niet, daarvoor hadden de Oaters te veel moeite om enerzijds bij de basket te komen en anderzijds, de ballen erin te gooien. Hun best deden ze wel, de gasten, daar was niets op aan te merken, maar hun ploeg was té afhankelijk van de bevliegingen van maar een paar spelers. Bij Hardegarijp was het een meisje, Iris Bruinenberg, nummer 4, dat spelbepalend was. Als zij in het team stond, er wordt bij basketbal veel gewisseld, speelde HVB een stuk beter, directer en efficiënter dan wanneer zij op de bank zat. Deze Iris is zo'n sporttype met, wat in het Fries zo mooi heet 'in fin mear as in bears', zeg maar een speler uit de 'hors categorie'. Je hoeft er nog geen vijf minuten naar te kijken om dat te onderkennen. Dit soort spelers kan een aantal dingen meer en ook nog beter dan 'the average player', ze hebben overzicht, ze dribbelen met de ogen op de situatie en niet op de bal, ze kunnen met schijnbewegingen een hele defensie op een hoop spelen en ze kunnen scoren. Het basketbal kent dat niet op dit niveau, maar anders zou zij zaterdag na afloop zonder meer zijn verkozen tot 'mvp', oftewel: 'most valuable player'. Een genoegen om naar te kijken, als u de foto's bekijkt begrijpt u ongetwijfeld wat ik bedoel. En deze Iris heeft ook nog eens een eigenschap die je bij te weinig basketbalspelers tegenkomt: ze speelt met strijdlust, ze is, in het Fries, 'feninich', ze speelt met venijn. Ik heb haar nauwelijks balverlies zien lijden en als dat een keer gebeurde, deed ze alles om de bal terug te veroveren. Met andere woorden: ze gaf een extra dimensie aan dit HBV-team.

eerste periode
Als de beide scheidsrechters, ze doen het prima, al halen ze naar mijn smaak wat te veel het tempo uit de wedstrijd, bijna twee uur voor vier keer tien minuten is wel érg lang vind ik, de wedstrijd op gang hebben gefloten, blijkt dat beide ploegen elkaar in speelsterkte niet zo veel ontlopen. Het verschil is dat HBV wél en Oaters niet scoort. De gasten vallen wel hartstochtelijk aan, maar ze zijn te chaotisch in de combinatie. Ze krijgen wel degelijk kansen, maar de ballen vallen niet voor de Jousters. Pas als HBV op 9-0 staat, kunnen ze wat terugdoen: 9-2. Dat is ook de eindstand in dit eerste bedrijf en eigenlijk is dan de toon al gezet, al weet je dat bij basketbal nooit helemaal zeker.

tweede periode
In dit tweede hoofdstuk is eigenlijk hetzelfde beeld te zien, HBV scoort lekker door, waar Oaters opnieuw maar één keer het netje kan laten vibreren: 19-4. En dus gaat de rust in met een forse voorsprong voor de thuisclub en moet je concluderen dat er te weinig wordt gescoord en dat het nog verdacht veel op 'kluitjes-basketbal' lijkt af en toe: met z'n allen naar voren en weer terug. De opbouw bestaat merendeels uit of een lange bal naar voren of een lange dribbel van één enkele speler. Fouten worden er nauwelijks gemaakt, de paar echt goede spelers aan beide kanten hebben vaak geen enkele moeite om naar de andere kant te dribbelen. Het houdt wel in dat er in een behoorlijk hoog tempo wordt gespeeld, maar ook dat er in de defensiezone van de tegenpartij een opeenhoping van spelers ontstaat die het moeilijk maakt om iemand echt in schietpositie te brengen. Veel, wat je bij voetballen een scrimmage zou noemen, dus een groep spelers van beide ploegen die nauwelijks ruimte hebben om te spelen.

derde periode
Oaters begint goed aan dit derde bedrijf, ze scoren binnen twee minuten vier punten: 19-8. Dat belooft voor het vervolg, maar als HBV er 29-8 van maakt, is die positieve trend voor de gasten alweer omgebogen. Toch staat er aan het eind van deze derde periode 29-14 op het bord en dat begint ook cijfermatig wat meer op een wedstrijd te lijken. Bij deze snelle scores staat de HBV-defensie te pitten en middels een time out moeten ze even worden 'gereset'. Zelf verzuimt de thuisclub de score echt hoog te laten oplopen door te veel opgelegde kansen te missen: lange drives worden niet goed, lees: te haastig en uit de loop, afgemaakt.

vierde periode
Iris Bruinenberg is er weer en dat betekent dat het spel meer vorm krijgt en dat de score navenant oploopt. Ze geeft de assist of ze scoort zelf en dat betekent dat deze wedstrijd alsnog een behoorlijk groot verschil oplevert. Het wordt uiteindelijk 41-21 en daarmee is duidelijk dat HBV het goed gedaan heeft, maar ook dat Oaters zichzelf te kort doet, de gasten hadden in ieder geval meer moeten scoren, 21 punten in voor een ploeg met toch behoorlijk wat kwaliteit eigenlijk te weinig.

Binne Kramer

{gallery}Syta/hbv29117{/gallery}