16
do, juli
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
JISTRUM - Moutainbiken is so wie so al een loodzware sport, baggeren door de modder of het zand, heuvel op, heuvel af. Maar als er dan ook nog eens een halve storm over de Noardlike Fryske Wâlden giert, wordt het helemaal afzien. En als er dan geen witte sneeuw ligt, dan maar zwarte sneeuw, het equivalent van de bikkels onder de fietsers, voor afzien, afzien tot het bittere einde. De zon scheen zaterdagmorgen in Jistrum, maar het was een loodzware tocht, deze aflevering van de Coulissen Tocht.


'Strûpstjerrende kâld'
Dat is het op deze vroege zaterdagochtend als ik naar Jistrum rijd om te gaan kijken bij de traditionele 'Coulissen Tocht' een rit voor mountainbikers en ATB'ers door en rondom Jistrum. De vorige keer dat ik aanwezig ben geweest was ik uitgenodigd, met enige nadruk zelfs, door mijn vriend en voormalig collega Siebe de Jong. Die is helaas niet meer onder ons, maar ik voel mij nog altijd uitgenodigd en dus ben ik hier, op het plein voor de voetbalkantine. Daar is hetb een drukte van belang, tientallen deelnemers preparene hun fiets en zichzelf voor een hopeljk barre tocht of 35 dan 45 kilometer met Jistrum als middelpunt. Ik word welkom geheten door een vertegenwoordiger van de organisatie, maar aan waar ik eigenlijk om vraag, een routekaartje, kan hij mij niet helpen. "De hiele rûte is oanjûn mei pylkjes", zegt hij, maar daar heb ik niet zoveel aan. Een gedeelte van de route gaat over weggetjes en paden waar ik met mijn auto niet kan en mag komen dus ik moet min of meer afgaan op de herinneringen aan vorige tocht. Hopen dus dat er niet te veel aan de route veranderd is. Dan is het negen uur en de eersten gaan van start. Dit is geen wedstrijd en dus mag iedereen starten wanneer hij of zij wil. Van die 'zij'en', dames dus, staan er zo te zien niet zo veel op de startlijst, al zal ik er 'moai grif' een paar over het hoofd hebben gezien, onder die helmen en verder ook dik ingepakt, zijn ze moeilijk te herkennen. Het formaat van de bikes wil nog wel eens een indicatie zijn. Het doet er niet zoveel toe, dit is geen wedstrijd en dus hoef ik niet op jacht naar de mogelijke winnaars, ik zoek om sfeervolle plaatjes in het fraaie en afwisselende landschap rondom Jistrum.
modderIk ga eerst kijken waar de route het echte cloulissenlanschap, waarde dze tocht naar genoemed is, verlaat en de 'greide' in duikt en daarmee de modder en het plassen-gedeelte. De eerste spatten en spetters kleuren de jacks en de broeken van de coureurs, vooral als ze in formatie fietsen, vaak in ganzenmars, één achter één, over één -fietsbrede paadjes. De ene na de andere groep, slechts een enkeling maakt die omschriving waar, veel solisten zijn er niet, het zijn bijna allemaal groepjes, kleine pelotonnetjes die door het weiland ploeteren in de richting van de brug over de Zwemmer. Ik kan ze van verre zien aankomen. Dat levert mooie beelden op als ze wat dichterbij zijn gekomen. Echte zaterdag-in-de-vroege ochtend-plaatjes zijn het, verder geen mens te zien, alleen het gierende geluid van wind dat de stilte verstoort.

bospaadje
Ik zoek een volgende stek en die vind ik in het Bos van Ypey, daar, waar druk ge bouwd wordt aan het nieuwe Toutenburg complex. Maar het bijbehorende bos wordt intact gelaten, gelukkig maar, al was het maar omdat dit een prachtig wandel- en fietsgebied is. Die lange smalle laantjes, kaarsrecht en hoog oprijzende bomen. Ze gaan op weg naar 'het dak van deze tocht, het bergje dat aan de rand van dit bosje ligt. Naar verluid zijn het de overbleven fundamenten van een uitkijktoren van de BB. De toren is in onbruik geraakt, maar de heuvel waar hij ooit op stond is er nog en daar kunnen de deelnemers aan deze toch hun tanden op stukbijten. Want de weliswaar korte klim is venijnig en de al even listige afdaling is minstens zo venijnig. Lang niet iedereen komt ongeschonden boven of beneden weet ik uit eerdere bezoekjes hier. Ik ga nu niet naar boven, het is me gewoon te koud en bovendien is het een behoorlijke tippel. Ik heb inmiddels een behoorlijke serie foto's, genoeg om deze impressie te larderen en te illustreren. Ik zoek de warmte van mijn auto op, ik ga naar huis.

Binne Kramer

Advertentie