Volg ons:       Nu live:

Overige sporten
BURGUM - De Slach om 'e Mar, de traditionele prestatieloop vanuit Burgum trok, ondanks de zeker niet ideale omstandigheden, een kleine 140 deelnemers. Die waren verdeeld over drie afstanden: de 5 km, de 10 km en de 21 km, de halve marathon rondom de Burgumer Mar dus. De start was anders dan voorheen niet meer in het centrum van Burgum, maar bij de nieuwe ijsbaan op het Wetter en Willepark. De halve marathon startte zelfs op het fietspad van de oprit van de nieuwe brug.


Kou en sneeuw maken Slach zwaar
De aflevering 2019 van de traditionele Slach om 'e Mar zal de boeken in gaan als een zware editie. Dat had vooral te maken met de weersomstandigheden, die bepaald niet ideaal waren. Het waaide behoorlijk uit het noordoosten en uit de frequent overdrijvende loodgrijze en af en toe bijna zwarte wolken, vielen bij tijd en wijle niet alleen regen, maar zelfs hagel- en sneeuwbuien. En hagel en tegenwind zijn een regelrechte plaag voor hardlopers. Gelukkig werden die zo nu en dan apocalyptisch aandoende 'äussere Bedingungen' om het leed een beetje te verzachten afgewisseld met van die echt Hollandse noordoostenwind-opklaringen. Maar al met al moet het een loodzware tocht zijn geweest over die bijna 22 kilometer rond de Burgumermar. Al haalden de meeste lopers die zware omstandigheden wonderlijk genoeg niet aan als excuus. De winnaar bij de mannen sprak van een 'lekkere loop', maar ja, hij was de winnaar en doen niet alle winnaars dat? 

start
De start is op het fietspad van de oprit naar de nieuwe brug over het Margriet kanaal. Waarom weet ik niet, maar het betekent wel dat het begin niet zoals anders gemarkeerd wordt door veel publiek en de daarbij behorende bijval, een beetje sfeerloos. Het is ook maar een beperkt groepje dat zich aan het avontuur van bijna 22 kilometer waagt. Want zo'n afstand is altijd een avontuur, zeker als je niet elk weekend zo'n lang stuk loopt. Als ik over de brug richting Sumar rijd, zijn de lopers al even op weg en dus moet ik een beetje opschieten. Ik haal ze allemaal in net zo lang tot ik de 'tête de la course' heb bereikt, dat is ergens halverwege Eastermar. De eenzame koploper ken ik, het is Hagos Brhane uit Burgum, hij heeft al eerder meegedaan en toen ook al indruk gemaakt. En dat doet hij nu weer, als hij omkijkt, kan hij zijn naast achtervolgers niet eens meer zien. En dat na minder dan twintig minuten! Deze jongeman houdt er een hijgend hoog tempo op na en je kunt nu al voorspellen dat, tenzij hij struikelt of de verkeerde afslag neemt, niemand hem terug zal zien, niet eerder dan  bij de finish. En die verkeerde afslag 'sil wol in slach tafolle', er rijdt een fietser voor hem die de richting aangeeft, daar zit ik niet over in.

apocalyptische omstandigheden
Ik moet een hele tijd wachten eer ik de rest van de 22km lopers aan mij voorbij kan zien trekken. Ze lopen merendeels in kleine groepjes, maar er zijn er ook die moederziel alleen door het schitterende landschap zwoegen. Want mooi is het hier, al ben ik blij dat ik de foto's kan maken vanuit het raam van mijn auto. Want als je stilstaat, -zit in mijn geval meestal, 'is it in kâld grapke', dat kan ik u verzekeren. En als ik zo nu en dan eens achter mij kijk, richting Eastermar zeg maar, ziet het er niet echt geweldig uit. Daar formeren zich donkere wolken en ik kan de eerste sneeuwvlokken en hagelstenen al bijna zien. En even later is het zover: het zicht wordt van het ene op het andere moment letterlijk verduisterd door een felle hagelbui en als we die gehad hebben, gaat de neerslag over in dikke sneeuwvlokken. Jawel, het is april, je kunt van alles verwachten en de geschiedenis van de Slach leert ook dat we al van alles gehad hebben qua weer. Van steenkoud tot broeierig warm, met een bandbreedte in temperatuur van meer dan 20 graden. Ga d'er maar aan staan! Kijkt u vooral even naar die foto van die twee niet meer zo piepjonge mannen die stug tegen de sneeuw en de wind optornen. En dan moeten ze nog een heel eind, de meesten zullen zo'n anderhalf uur nodig hebben voor de bijna 22 km. Hagos Brhane niet overigens, hij duldt niemand in zijn buurt en als ik terugrijd naar start/finish in het Wetter en Willepark in Burgum, krijg ik al berichten van onderweg dat zijn voorsprong alleen nog maar groter wordt. Hij loopt dus de hele tocht solo en dat maakt het misschien nog wel eens zo zwaar. Ik zie hem finishen in het Wetter en Willepark, maar je kunt de inspanning niet aan hem aflezen: met een grote grijns snelt hij onder applaus van het 'omsittend laach' over de eindstreep. En dan is het wachten op de rest en 'best of the rest' is Dorus Wolthekker uit Nietap, die exact tien minuten na Brhane binnenkomt: 1.26.53. Derde wordt Ate Bijlsma uit Garyp die er 1.28.07 over doet. Bij de vrouwen is het Mireille Baart uit Wageningen die wint in 12.25.06 vóór Janke Douma uit Lichtaard in 1.43.30 en het duo Michelle Melessen en Ingrid Kuipers, beide uit Burgum in 153.39. 

Binne Kramer 

Advertentie