16
do, juli
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
BURGUM - De vraag na afloop van de wedstrijd bij Earnewâld was niet zozeer hoeveel bier er nodig was geweest om de feestvreugde aan boord bij Drachten min of meer te blussen, maar hoeveel klinknagels en lasnaden het hadden begeven door de woeste krijgsdansen die de bemanning uitvoerde op de luiken en het achterdek. Euforische vreugde bij schipper Jeroen Pietersma en zijn mannen, immers, dit was een zege om in te lijsten en dan liefst in een lijst met een gouden randje!


Zonder geluk...'
Zonder geluk vaart niemand wél', zegt het spreekwoord en dat was dinsdagmiddag zonder meer van toepassing op het Drachtster skûtsje, want daar mochten schipper en bemanning zeker niet klagen. Maar om nou de schitterende overwinning daar helemaal aan op te hangen? Nou nee, de Drachtsters, onder aanvoering van schipper Jeroen Pietersma, deden het uitstekend, ze maakten optimaal gebruik van de kansen die hen min of meer in de schoot werden geworpen. En dus wonnen ze en ze maakten het beeld van deze editie van de SKS kampioenschappen even compleet als verrassend. Want wie van te voren voorspeld had de eerste drie wedstrijden zouden worden gewonnen door twee relatieve outsiders, twee keer Lemmer en één keer Drachten, zou waarschijnlijk toch enigszins medelijdend zijn aangesproken met tekst 'mei'k jo wat freegje, doge jo wol?'. Maar het maakt deze editie 2019 nu al tot een heel interessante, een spannende en onverwachte. Het heeft wel wat van de Tour van dit jaar, ook die begon verrassend en bleef tot de finish spannend. Zover zijn we met de skûtsjes nog niet uiteraard, maar nu al moeten de uitgesproken favorieten als Grou, Sneek en Heerenveen de zakjapanner erbij nemen om te kijken waar ze staan en wat voor consequenties dat heeft voor het vervolg. Dinsdag in Earnewâld was de wedstrijd zoals meestal hier, onvoorspelbaar en onvoorstelbaar, met andere woorden, er kon van alles gebeurde en alles wat er kón gebeurde, gebeurde ook. Zoals de start in de Langesleat, normaal vanaf de kant, maar nu moest de hele vloot vanwege de windrichting, vrijwel pal zuid, het eerste stuk gesleept worden. En daar ging het na een paar minuten al gruwelijk mis, de sleepkabel met de laatste drie skûtsjes brak of slipte los, en dat betekende dat de hele procedure letterlijk in het water viel en dat er eigenlijk opnieuw moest worden begonnen. Maar dat is natuurlijk niet mogelijk als de rest van de vloot al op gang is getrokken. Oponthoud dus en het duurde tot over half drie eer eindelijk de zeilen omhoog konden. En toen ontstond er een situatie die eigenlijk geen recht deed aan het begrip 'eerlijke start'. Immers, toen het schot viel was de kop van het peloton al bijna ter hoogte van de Folkertsleat, waar de laatsten nog pas bij het Philips-eilandje waren. En die moest eerst vrijwel de hele Sânemar nog oversteken en dat was een kruisrak... Met andere woorden, de voorsten hadden wel degelijk een onevenredig voordeel. Drachten, als tweede gestart profiteerde optimaal, zeker toen pech bij Huizum aan boord, de klauwval brak, Johannes Meeter parten speelde. Drachten had bij de eerste boventon, halverwege de Folkertsleat, al een voorsprong van een paar honderd meter. Maar zoals gezegd: zonder geluk enz. 

warm
Het is opnieuw warm in Earnewâld en het doet bijna denken aan vorig jaar toen het hier meer dan 35 graden was en er geen zuchtje wind stond. Toen werd de wedstrijd afgelast, maar zo ver komt het vanmiddag gelukkig niet. Het duurt lang eer de startprocedure op gang komt, waarom is niet duidelijk, en als dan ook nog de sleepkabel breekt, zie hierboven, duurt het nog langer. En dat waar de wind steeds meer in kracht lijkt af te nemen. Maar achteraf valt dat mee. In feite is al na een paar honderd meter beslist wie deze wedstrijd gaat winnen. Als Drachten geen fouten maakt, zijn zij de 'Heisse Favorit' deze middag. De strijd wordt gevoerd en uitgevochten in de middenmoot en in de achterhoede, want waar koploper Drachten vrij kan zeilen en geen last heeft van dwarsliggende concurrenten, daar moet de rest constant om zich heen kijken om geen enkel over bakboord liggend schip over het hoofd te zien. 
drukHet is net als in Grou en bij de Veenhoop, druk langs de oevers, het is prachtig warm weer en op de Sânemar en de Folkertsleat heb je als toeschouwer een prachtig gezicht op het wedstrijdgebeuren. Dit wedstrijdwater leent zich niet voor wedstrijdtactiek uit de hogere echelons, maar een schitterend gezicht leveren die veertien grote vrachtschepen onder vol tuig wel degelijk op. Het enige kruisrak is de oversteek van de Sânemar, maar dat vergt bij de meesten niet meer dan twee slagen. De vraag is nog even of de Ulekrite in het parcours zal worden opgenomen, de wind is zodanig dat het wel zou kunnen en voor de toeschouwers op het terras bij Hotel Het Princenhof zou het natuurlijk wel zo leuk zijn. Maar de wedstrijdcommissie beslist anders, het waarom wordt ons niet gewaar. En dus blijft er maar een tamelijk korte en niet al te spannende route over. En omdat er niet echt veel wind staat, is van het spektakel zoals zaterdag bij Grou geen sprake. Maar die omstandigheden heb je als wedstrijdcommissie uiteraard niet in de hand.

spanning
Het lijkt een tamelijk gemakkelijke zege voor Drachten te worden, maar zoals zo vaak 'komt it oars'. Dat heeft te maken met het feit dat de beide achtervolgers, in casu Akkrum en Grou, in de slotronde erin slagen een substantieel deel van die achterstand in te lopen. En daarbij krijgen ze hulp. Het wedstrijdcomité besluit in allerlaatste instantie alsnog de Ulekrite te mijden en op dat moment is Drachten al een heel eind op weg  naar de ingang van dat nauwe en kronkelige water. Akkrum en Grou kunnen een heel eind afsteken bij het begin van de Sânemar en zo gebeurt het, dat het plotseling toch nog spannend wordt. Héél spannend zelf, zenuwslopend spannend zelfs. Grou lijkt het meeste kans te maken om Drachten alsnog in het nekvel te grijpen, maar het is uiteindelijk Akkrum dat de beste papieren heeft. Maar het is nog steeds Drachten dat de dans leidt, ook al beseffen ze daar aan boord dat ze een paar heel vervelende opponenten achter zich aan hebben. Je kunt bijna de nekwervels horen kraken in die laatste paar honderd meter, vanwege het voortdurend achterom kijken. Drachten moet naar bordje twee, waar Grou al bij bordje drie de zeilen mag strijken en de champagne mag ontkurken. Bij de Drachtsters aan boord hebben ze het niet meer: 'het zal toch niet'. Maar de schikgodinnen zijn de Drachtsters genadig, ze interpreteren de signalen over de 'gunfactor' op de enige juiste manier en dus laten ze Drachten winnen. En dat heeft de hele regio geweten, de vreugdekreten moeten tot in Warten en Earnewâld te horen zijn geweest en het scheelde niets of de hulpdiensten hadden in actie moeten komen om 'slachtoffers' van het spontane overwinningsfeest uit het water van de Langesleat te vissen. Akkrum wordt toch nog tweede, Grou derde en daarmee krijgt de eerste acte van deze kampioensserie een even onverwachte als interessante afloop. Woensdag wordt er gevaren bij Terherne op het Snekermeer en donderdag is Langweer plaats van handeling.

Binne Kramer 

Advertentie