16
do, juli
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
SURHUISTERVEEN - Terwijl in Surhuisterveen het wielergeweld rondom Steven Kruiswijk was losgebarsten waren de noordelijke dammers voor de grote finale van hun toernooi uitgeweken naar de Hof van Schoterland te Mildam. Deze accommodatie met de grote muurschilderingen van een grote onbekende schilder was ditmaal verrassend ingedeeld waardoor de topdammers het dichtste bij de uitgang waren geposteerd. Onder uiterste stilte werd er begonnen want in de B groep was de spanning om te snijden. Maar liefst 5 spelers hadden nog kans op de titel.


In de A groep was de 1e positie al lang bekend en wist Douwe Edelenbos met slechts 5 remises en geen enkel verlies zijn 1e prijs te behalen.

De strijd om de 2e plaats ging tussen 3 personen. Het rectstreekse gevecht tussen Marcel de Vries en Jakob Pronk eindigde in remise waardoor Marcel 2/1000 punt voorsprong wist te behouden op nummer 3 Sipke Doller uit Haulerwijk. Sipke had in een uiterste poging gehakt gemaakt van de stelling van clubgenoot Henk Hosper uit Mildam. Het tegenstandersgemiddelde bleek hier dus de bepalende faktor.

In de B groep leek TTS voorzitter Karel de Bruin de lijstaanvoerder Harm Terpstra te gaan vloeren. In een voor de TTS spelers bekende speelstijl werd Harm een brikje afgesnoept. Harm ging echter ondanks deze achterstand volop in de aanval hetgeen Karel waarschijnlijk niet had verwacht. Te passief spel werd hem uiteindelijk ondanks zijn schijfvoordeel fataal en dat zal geresulteerd hebben in een nachtje slecht slapen. Alle kansen op een ereplaats overboord gegooid.

Martin Boersboek daarentegen wist wat hem te doen stond en pakte de volle winst tegen Sietse Jonker. Deze strohalm bracht voor hem een 3e positie in dit klassement.

Zijn opponent Gerrit Terpstra speelde remise tegen Douwe Douma en bleef daardoor in het spoor van broer Harm en stelde de 2e plaats veilig hoewel het verschil met Martin minimaal was.

In de C groep waren de uitslagen als volgt:
Geert Ferwerda - Jan Hiemstra 2-0
Sjouke Zijlstra - Joop de Graaf 1-1
Willem Lep - Klaas Mondria 2-0
Sape Hiemstra - Geert Rozenberg 0-2
Siep Altena - Hans Hoks 1-1
Dummy - Gerard Weinans 1-1

Met afstand werd hier de winnaar Geert Rozenberg uit Mildam terwijl de 2e plaats was voor Willem Lep uit Stiens.
De afwezige Johan Tuenter uit Westerlee eindigde hier als derde. Gerard Weinans speelde een belangrijke rol als sponsor van dit toernooi.
Dat hij ook een potje kan dammen bewees hij door de poll op internet betreffende de mooiste combinatie van het toernooi met overgrote meerderheid te winnen.

Al met al kunnen de organiserende damverenigingen met voldoening terug kijken op het 30e Beneluxvet zomerdamtoernooi.
Met meerdere deelnemers uit de naastliggende provincie Groningen mag worden verwacht dat voor de 31e match wellicht ook nog een aantal Drentse coryfeeen zullen aanschuiven.

In hoeverre er aan de winnaars gaat worden getrokken en er nog transfers gaan ontstaan zal duidelijk worden aan het begin van de competities die
aanvang september starten.

De echte diehards kunnen nog terecht op de toernooien in Brunssum en Hoogeveen gedurende de vakantieperiode.
Advertentie