01
wo, apr
10 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
BURGUM - Het verschil zaterdagmiddag bij de waterpolowedstrijd tussen de jeugdteams van Wetterwille en Orca uit Leeuwarden, was wel een beetje erg groot. Té groot in feite om te kunnen spreken van een gelijkwaardige wedstrijd. De gasten waren op alle onderdelen van het waterpolo een maatje, nou zeg maar een forse maat, te groot voor de Burgumers, die strijdend ten onder gingen. Dus wel degelijk Luctor, maar geen Emergo. Het verschil liep uiteindelijke toch nog op naar 2-23. Toch een beetje te veel van het goede.


Orca maat te groot voor Wetterwille-jeugd
Wie de wedstrijd tussen de jeugdteams van Wetterwille en Orca uit Leeuwarden zaterdag had aanschouwd, moest wel tot de conclusie komen dat de Burgumers een klasse te hoog en de Leeuwarders en klasse te laag waren ingeschaald. Het verschil, met andere woorden, was groot, te groot voor een leuke wedstrijd. Een andere, toch wel opmerkelijke conclusie kon zijn dat ondanks de dikke nederlaag, de Burgumer poloërs de moed er in hielden, ze zaten niet bij de pakken neer, geen pijpen die aan maarten, zou dat trouwens die van 11-11 zijn, werden gegeven, geen frustratie en geen enkele animositeit naar de tegenstanders toe. Al die positieve conclusies ten spijt, was het geen moment spannend en ook geen moment een echte wedstrijd. Orca deed wat het wilde, liet in feite Wetterwille alle hoeken van zwembad de Wetterstins zien en achteraf bekeken hadden de gasten nog wel veel meer doelpunten kunnen maken. Slordigheid in de passing en in het schot voorkwam dat. De nederlaag was eigenlijk zo ook wel dik genoeg. Met enige fantasie zou je dit een leermoment voor de Burgumer jeugd kunnen noemen, van nederlagen leer je het meest, zegt een oude sportwijsheid, immers meer dan van een grote overwinning. Niet leuk, zo'n inmaakpartij? Nou, dat viel wel mee, de verliezers gingen er in ieder geval niet zwaar onder gebukt en bij de tegenstanders heerste toch meer tevredenheid dan extatische vreugde, zij beseften ook wel dat hier sprake was van ongelijke grootheden en je kunt bij waterpolo nu een maal niet zoals bij korfbal of voetbal, 'mei ien hân yn 'e bûse spylje'. Wat je wel zou kunnen doen, ik heb dat bij een eerdere gelegenheid al eens gesuggereerd, is na twee perioden de ploegen mixen, 'wij krijgen een paar van jullie, jullie een paar van ons'. Zo zou je het bij een schoolklas doen, maar een competitie is geen pedagogisch gebeuren, daar gaat het om de winst. Maar wat zou het voor beide ploegen een stuk leuker zijn geweest. Maar het is zoals het een paar decennia geleden heette: 'zo is het spel, zo zijn de regels en zo moet het gespeeld worden.' Maar u begrijpt de spagaat waarin ik als verslaggever zat na afloop: wat moet ik hier nu van maken, ik kwam voor een wedstrijd, maar dat werd het niet. Vergeefse reis dus? Nou, nee, ik heb de Wetterwille-jeugd weer eens zien spelen en dat ze dik verloren was wat dat betreft een bijkomstigheid.

eerste periode
Het duurt niet lang eer Orca duidelijk maakt dat ze de betere, véél betere, ploeg zijn. De eerste treffer van de Leeuwarders is een 5-meter, de polo-variant van een strafschop/-worp. Die gaat er feilloos in en eigenlijk kun je dan al, na een paar luttele minuten op je Scherjontsjes aanvoelen hoe de hazen zullen lopen in dit duel op deze zaterdagmiddag. De gasten doen wat ze willen, ze zijn eigenlijk op alle onderdelen van het spel beter: ze zijn sneller, combineren soepeler en vlotter en zowel individueel-technisch als team-tactisch zijn ze de Burgumer jeugd de baas. Je krijgt de indruk dat hier sprake is van een verkeerde indeling van de competitie. Even later staat het middels een gaaf uitgevoerde fast break al 0-2 en de 0-3 laat niet lang op zich wachten, dat is voor de variatie een razendsnelle rush door-het-midden. En dan zijn we nog maar halverwege deze eerste periode van vijf minuten zuivere speeltijd. Dat belooft weinig goeds voor de plaatselijke jeugd die er eigenlijk niet aan te pas komt. Met name in de persoonlijke duels is Orca heer en meester en dat levert voor Wetterwille elke keer balverlies op. Dat betekent dan een snelle omschakeling van verdediging naar aanval en daarbij wordt de thuisclub keer op keer 'overzwommen', soms figuurlijk, maar even vaak letterlijk. Het wordt 0-4 voor Wetterwille wat terug kan doen: een mooi schot waarop de Orca-keeper geen antwoord heeft, betekent 1-4. Gelukkig, vind ik, is die hatelijk nul van het scorebord geveegd. Ik word geacht om toch enigermate objectief te zijn, maar ik hou niet van wedstrijden die voor een van de beide partijen op nul eindigen. Het wordt uiteindelijk in deze eerste periode 1-6 en daar is opnieuw een 5-meter van Orca bij. Die ene scheidsrechter is wat dat betreft meedogenloos, ik had in zijn plaats toch wat meer genade voor recht laten gelden geloof ik. Maar: 'hy hat der foar trochleard' en ik ben slechts een toeschouwer. Maar duidelijk is na deze eerste episode al wel dat dit niet meer spannend kan en gaat worden, daarvoor is het verschil veel te groot. Wetterwille doet zijn best, daar is geen twijfel over mogelijk, maar al hun inspanningen zijn bij lange na niet genoeg om Orca afdoende tegenspel te bieden. Een eenzijdige wedstrijd dus tot nu toe en ik vrees met grote vrezen dat het in de volgende drie periodes niet anders zal zijn.

tweede periode
Jammer genoeg krijg ik gelijk in mijn voorspelling: het wordt niet meer spannend en ook in dit tweede hoofdstuk is het Orca dat het laken naar zich toetrekt. Als de volgende vijf minuten zijn verstreken geeft het scorebord een stand aan die naadloos aansluit bij die van de eerste periode: 1-12. Pauze dus en ik vraag mij af wat de coaches van beide ploegen hun team voorhouden. Die van Orca moet razendsnel uitgepraat zijn: 'lekker doorgaan jongen, het gaat prima'. Of heeft hij mededogen en laat hij stiekem zijn beste spelers aan de kant onder het motto 'zo is het wel genoeg mannen'. Die van Wetterwille kan in principe net zo kort van stof zijn. In Amsterdam zou hij/zij met de nodige Jordaan-humor zeggen: 'en nu de gelijkmaker'. We zullen het zien.

derde periode
Je moet een enorme optimist zijn om te veronderstellen dat de krachtsverhoudingen in de korte pauze substantiële wijzigingen hebben ondergaan en daar is dan ook geen sprake van. Wetterwille gaat er nog steeds met hartverwarmend enthousiasme tegen aan en Orca blijkt nog steeds een forse maat te groot, ook in dit derde bedrijf. De enige echt positieve feiten zijn voor de thuisclub dat hun keeper een 5-meter stopt en dat ze na 1-16 er 2-16 van kunnen maken. Deze derde periode wordt afgesloten met 2-19 en je weet nu al met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat Orca de twintig treffers wel zal halen. En zo geschiedt: het wordt uiteindelijk 2-23 en toch gaat er niemand bij de thuisclub huilend naar de kant, daar zijn het de types niet voor. En ik denk ook niet dat ze het hele verdere weekend in zak en as zitten omdat ze verloren hebben. Als je van een nederlaag meer leert dan van een overwinning, dan hebben ze deze middag in zwembad De Wetterstins heel wat opgestoken. Ik neem mij alvast voor dat ik dit team nog wel een keer wil komen bekijken, maar dan het liefst in een wedstrijd tegen een wat meer gelijkwaardige tegenstander.

Binne Kramer .

Advertentie