10
ma, aug
2 Nieuwe art.
Advertentie:

Sport
TYTSJERK. Een door de KNKB en kaatsclub De Wâldklappers georganiseerde kaatspartij met spelers van boven de 50 jaar. Het was zondag te beleven op het kaatsveld van Tytsjerk. Een A groep en een B groep kaatsen om de prijzen. Bij de B groep ‘met een bot mes’ en bij de A groep toch wel eens een fictief scherp mes. Sportief was het overigens altijd. Winnaars in de A groep en dus de krans winnaars waren Piet Machiela, Ludwig Seerden en Anco Elgersma. Een uitstekend georganiseerde dag die onder ideale omstandigheden werd gehouden.

Kaatsen, het is mij ooit eens uitgelegd maar ik snap het eigenlijk nog steeds niet. Het lijkt zo eenvoudig maar dat is het dus echt niet. Voor mij ook lastig te volgen omdat de meeste spelers met een wit shirt speelden…….
Het ‘spelletje’ is een sport die ook op oudere leeftijd nog prima gespeeld kan worden. Een aantal heren was al ruim boven die 50+ leeftijd maar kaatsten nog prima.
Deze partij was nu in Tytsjerk maar omdat ‘Cor en Ona’ veel wedstrijden afgelast liet worden ook één van de weinige KNKB wedstrijden in deze regio.
Deze door de KNKB en De Wâldklappers georganiseerde kaatspartij was voor spelers in de 50+ categorie en met 8 parturen in zowel de A als de B groep een prachtig deelnemersveld.

Toen ik arriveerde was er eerst de mij bij de uitnodiging beloofde koffie. Het was De Wâldklappers voorzitster Geke Bloembergen persoonlijk die de koffie haalde. Het bleek een prima ‘bakkie’ te zijn.
Op het veld was het al finale tijd bij de A groep geworden. Zowel de partij om de 3e en 4e plek als die om de eerste en tweede plaats waren beide vrij snel klaar. Beide partijen werden afgesloten op 5-1 en 6-2.
Niets te nadele van deze winnaars in de A groep, ze wonnen terecht omdat ze net even beter waren. De finale in de B groep daarentegen was echt prachtig. Steeds gelijk opgaand en voorzien van ‘hier en daar’ heerlijk commentaar. Van het publiek maar ook van de spelers zelf.
Er was bij deze partij geen koning te benoemen maar als ik in de Konings commissie had gezeten was een ‘Trynwalden’ kaatser van de B groep koning geworden. Het bleek niet mogelijk te zijn. Ik schreef het eerder, ik heb (nog) niet zoveel van het kaatsen begrepen …….

De A finale was al bijna een uur eerder uitgespeeld toen ook de B finale klaar was.
De prijsuitreiking volgde en de toespraak van Wâldklappers voorzitster Geke Bloembergen was kort maar krachtig. ‘Wat een mooie dag’ waarna de 8 parturen na nog wat mededelingen de prijzen kregen.
Voor beide 4e plaatsen was er meestal geen prijs maar dat vonden ze bij De Wâldklappers maar niets. Een heerlijk setje droge worsten viel deze heren toch ten deel.
In beide groepen kregen de 3e en 2e prijs winnaars een prachtig gevulde boodschappentas.
Natuurlijk voor de winnaars ook zo’n tas, met iets meer inhoud deze keer.
Ook de weer erg mooie kransen waren voor de winnaars in beide poules. Ze werden door de voorzitster aan deze personen gegeven die ze hierna zelf ‘om’ moesten doen.

Ook de 3 scheidsrechters kregen, als eerste overigens, een prachtig gevulde boodschappentas.
Hier was iets bijzonders aan de hand. Meestal, nee altijd ‘yn tût’ voor de prijswinnaars. Geke hoefde het deze dag maar 1 keer te doen. Hoofdscheidsrechter Hendrik is haar echtgenoot ….
Over de gehele dag gezien werden de corona maatregelingen prima gehandhaafd, al zat het publiek en later de spelers wel eens iets te dicht op elkaar. Een kleine opmerking was voldoende om alles weer ‘normaal’ te krijgen. Het nieuwe normaal natuurlijk.

Jan Kamminga

Advertentie